fbpx

DIY-kosmetiikan valmistuksen haasteet

DIY-kosmetiikan valmistuksen haasteet

DIY-kosmetiikan valmistuksen haasteet

Tämän artikkelin on kirjoittanut Nature by Ampun perustaja Ann-Marie Hagman.

DIY-kosmetiikan eli itse tehdyn kosmetiikan valmistuksessa voi tulla esiin yllätyksellisiäkin haasteita.
Mitkä raaka-aineet valita? Miten muokata reseptiä? Miten työvälineet puhdistetaan tai desinfioidaan helpoiten?

Tässä blogiartikkelissa käsitellään blogikyselyni satona tulleita DIY-kosmetiikan valmistukseen ja käyttöön liittyviä haasteita. Vastaan jokaisen ”haasteen” alle omat käytännön vinkkini ja kommenttini.

Lisää haasteita saa lähettää sähköpostilla [email protected] tai jakaa alla olevaan kommentti kenttään.

DIY-kosmetiikan haasteet raaka-aineiden valitsemisessa ja hyödyntämisessä

” Haastavinta on löytää oikeanlaiset yhdistelmät, kun tuotteessa on öljyä, tehoöljyä, vahaa, tehoaineita ja tuoksuja. Niitä voi yhdistellä niin monella eri tavalla, että valmistaessa iskee ikäänkuin runsaudenpula ja saattaa saada upeista raaka-aineista aikaiseksi vain melkoisen sotkun! Ensin pitäisi aloittaa vain pienellä määrällä raaka-aineita, ja kun hallitsee tekniikat, niin vasta sitten kokeilla kaikkia ihania öljyjä ja vahoja.”

” Aineita tarvitaan paljon. Hinta, säilyvyys.”

Raaka-aineiden runsaus voi aiheuttaa niin innostusta, kun päänvaivaa. Kotiin suosittelen hankkimaan ensin vähän raaka-aineita ja kokeilemaan niitä, taitojen karttuessa voi kokeilla sitten laajempaa repertuaaria.

Kursseilla esittelen raaka-aineet lyhyesti, öljyjä on käytössä noin 15 erilaista, vahoja ja voita noin 10 erilaista sekä eteerisiä öljyjä noin 20 erilaista. Raaka-aineiden runsautta ja valinnan vaikeutta yleensä huokaillaankin kurssilla. Siihen vastaan, että jostain on aloitettava. Lähde kokeilemaan omalle ihotyypille sopivia raaka-aineita. Kirjaa ylös reseptiin ja purkkiin mitä olet käyttänyt, niin muistat ensikerralla, jos haluat tehdä samanlaisen tai muuttaa tuotteen reseptiä.

Säilyvyys on hyvä asia ottaa esiin. Öljypohjaiset tuotteet kuten voiteet ja deodorantit säilyvät hyvin 6-12kk. Mutta todellisuudessa säilyvyysaika voi olla paljon pidempi, jos kaikki raaka-aineet ovat tuoreita ja hyvin säilyviä. E-vitamiini ehkäisee öljyjen pilaantumista eli hapettumista.
Vesipohjaisten tuotteiden säilyvyys onkin eriasia. Vesipohjaisissa tuotteissa käytetään sen takia säilöntä-aineita. Säilöntäaineen valmistaja määrittää käyttömäärän ja antaa säilyvyysaika arvion, yleensä 1v. Hygieniaa on myös tärkeää noudattaa valmistuksen aikana.

Jauhemaiset tuotteet säilyvät usein pisimpään. Hyvä yleissääntö on, että tuote säilyy vanhimman raaka-aineen parasta ennen käyttöpäivään.

Lipeä pohjaisella saippualla on pitkä säilyvyysaika, jopa 2-3vuotta. Riippuen taas öljyjen parasta ennen päiväyksistä.

Haju- ja näköaisti on myös tärkeitä arvioimaan säilyvyyttä ei vesipohjaisissa tuotteissa.

DIY-kosmetiikan haasteet reseptien seuraamisessa ja suunnittelussa

” Moniosaisten ohjeiden noudattaminen, jos tekee ensimmäistä kertaa. Palashampoo oli hieman haastava. Reseptien luominen itse on myös haastavaa. Simppeleitä valmiita reseptejä on helppo noudattaa.”

Aloita helpoimmista “sekoita yhteen raaka-aineet” -resepteistä, Silloin saat parhaat onnistumisen kokemukset ja on kiva jatkaa vaikeimpiin resepteihin. Kokeile ensin valmiita reseptejä, ole kumminkin tarkkana mistä reseptejä haalit. Netti on täynnä myös toimimattomia ja jopa iho-oireita aiheuttavia reseptejä. Valmiiden reseptien avulla opit muokkaamaan niitä itsellesi sopiviksi. Tarkastele myös valmiiden tuotteiden inci listoja, ja käytä niitä apuna omien reseptien suunnittelussa.

DIY-kosmetiikan valmistuksen haastet

DIY-kosmetiikan haasteet saippuan valmistuksessa

” Stressi tulee saippuassa ja shampoossa jäähdytyksessä, että aineet on saman lämpöisiä oikeaan aikaan. Värien ja tuoksujen käyttö oli myös oma jännitys – kylmässä tehdessä saippua jähmettyi liian nopeasti, joten annostelu muotteihin meni vauhdikkaasti eikö lopputulos ollut täydellinen.”

Kylmäprosessoidun saippuan valmistaminen on hieman jännittävää. Lipeä on voimakas emäs ja sen kanssa saa olla tarkkana. tämä onkin syy miksi monet tulevat ensimmäistä kertaa tekemään saippuaa kurssille.

Rasvojen ja lipeäliemen lämpötilojen kanssa voi noudattaa muutamaa simppeliä ohjetta. Jos haluat työstämisaikaa saippuamassalle, on molempien liemien yhteislämpötila hyvä olla 40–45 astetta. Varsinkin jos lisätä tuoksu tai eteerisiä öljyjä. Normaalisti neuvotulla 50–55 asteen lämpötilalla tulee monesti työstövaiheessa kiire. Osa ei edes mittaa liemien lämpötiloja, mutta se voi aiheuttaa monta ongelmaa saippuan valmistukseen. Kuten massan nopean jämähtämisen, halkeilua, ylipursuamista muotista yms.

Osalla tuoksu- ja eteerisillä öljyillä on suuri taipumus jämähdyttää saippuamassa. Pidä lämpötila matalana ja lisää tuoksut löysään kiisseli vaiheeseen.

DIY-kosmetiikan haasteet työvälineiden puhdistuksessa

”Ehdottomasti välineiden puhdistus kokkailuiden jälkeen.”

Öljypohjaiset tuotteet ja varsinkin vahaa sisältävät tuotteen voivat olla todella hankalia puhdistaa. Tässä siihen kolme vinkkiä, jotka toimivat myös saippua massan puhdistuksessa kattiloista.

  1. Pyyhi astiat puhtaaksi talouspaperilla.
  2. Jos vaha on kovettunut purkin pohjalle, sulata se vesihauteessa ja pyyhi talouspaperilla.
  3. Pese astiat vähällä vedellä ja paljolla fairylla.

Muista käyttää kumihanskoja saippuamassaa pestessä. Käytetyt purkit saat puhtaaksi samalla tekniikalla.

DIY-kosmetiikan haasteet vesipohjaisten tuotteiden valmistuksessa

” Emulsio, koska siinä pitää olla tarkka lämpötilojen kanssa”

Emulsioiden eli vettä sisältävien ”voiteiden” valmistuksen kanssa tuleekin olla astetta huolellisempi, kun öljypohjaisten voiteiden kanssa. Kun tuote sisältää vettä on se alttiimpi bakteeri- ja homekasvuille.
Vesipohjaisissa emulsioissa tarvitaan kasviöljyjen lisäksi emulgointi- ja säilöntäainetta.

Lämpötilojen kanssa tulee olla tarkkana, jotta tuotteesta tulee tarpeeksi steriili. Lisäksi oikea lämpötila 70-80 astetta takaa vesi- ja öljyfaasien emulgoitumisen eli yhdistymisen.

Emulsiot ovatkin mielenkiintoinen ja loputtomien reseptien Mekka. Emulsioihin saa sekoitettua montaa erilaista vesiliukoista aktiiviainetta sekä kosteutta edistävää raaka-ainetta.

DIY-kosmetiikan valmistuksen haastet

DIY-kosmetiikan haasteet työvälineiden käytössä ja hankinnassa

” Välineiden käyttö ja raaka- aineiden punnitseminen. Aina on vääränlaiset välineet ja kipot tippuu tai sormet palaa. Vaaka temppuilee. Välillä ei punnitse mitään. Ärsyttäviä pikkuasioita”


Kosmetiikan valmistus on välineurheilulaji. Periaatteessa tulee toimeen keittiöstä löytyvillä perustyövälineillä, mutta homma hoituu huomattavasti mukavammin kosmetiikan valmistukseen sopivilla työvälineillä.

Suosittelen hankkimaan kunnon vaan. Kosmetiikka varten riittää esim. verkkokaupassa myytävänä oleva Digitaalinen 500g ja sadasosa gramman tarkkuudella mittaava vaaka. Saippuan valmistukseen tarvitset minimissään 5kg vaan, joka mittaa 1g tarkkuudella. Muista pitää vara pattereita lähistöllä, nehän loppuvat aina juuri väärässä paikassa. Nimimerkillä kokemusta on.

Seuraavaksi hankkisin lämpöä kestävät rosteriset kahvalliset sekoituskupit. Itse käytän kursseilla ja tuotannossakin voin sulatuskattiloita. Niitä löytyy esimerkiksi Puuilon keittiöosastolta.

Sulatushommia helpottaa kunnon 5l haudutuskattilat. Haudutuskattilan ritilän päälle on helppo laittaa voinsulatuskattila ilman että se ui vedessä. Haudutuskattiloita löytyy ihan perusmarketeista.

Lisäksi tarvitset rosteri lusikoita, taikinannuolijoita (pieniä nuolijoita löytyy vaikka Clas Ohlsonilta), sähkövispilän ja mittakuppeja (30ml muovisia ja lasisia dekantterilaseja löytyy verkkokaupasta).

Saippuan valmistuksessa tarvitset lisäksi muutaman erikois- työvälineen. Lämpömittarin, itse suosin digitaalista infrapunamittaria, niitä saa rakennustavaraliikkeistä muutamalla kympillä.
Sauvasekoittimen (osta erillinen saippuan valmistusta varten)
Isomman rosterisen kattilan. Käytä rosteria tai kestävää Pyrex lasia, ei missään nimessä alumiinia.

DIY-kosmetiikan haasteet ajankäytön ja osaamisen suhteen

”En oikein osaa yksin lähteä näitä vielä valmistamaan, pitäisi osallistua opastetulle kurssille.”

” Kotona ajan ja tilan järjestäminen.”

” Itsellä lähinnä aika milloin pääsee tekemään tuotteita ja tilat.”

Ajankäyttö onkin haasteellinen asia, tämä on ehkä sellainen asia, joka on todella yksilökohtainen. Sanoisin että se mitä arvostaa siihen kyllä löytyy aikaa. Helpompi on tietysti käydä hakemassa se tuttu ja hyväksi todettu tuote kaupasta, mutta jos sellaista ei ole löytynyt on ehkä ihan fiksua käyttää vähän aikaa itse tekemisen opetteluun.

Monet tulevatkin juuri tilojen, laajan raaka-aine valikoiman ja sovitun ajankohdan takia kursseille ja pajapäiville. On helppoa viettää pari tuntia valmiin pöydän ääressä ja saada koko ajan tukea ja opastusta tekemiseen. Aika on valmiiksi sovittuna kalenterissa ja silloin keskitytään kosmetiikan valmistukseen.

Sitten on tietenkin yhdessä tekemisen riemu, jos et saa itse aikaiseksi kutsu kaverit kylään ja tehkää yhdessä kosmetiikkaa.

Toivottavasti sait monta hyvää vinkkiä näiden haasteiden avulla. Jos jokin mietityttää laita viestiä tai tule oppimaan uusia taitoja kurssille.

Nature by Ampun blogi tarjoaa yksityiskohtaista ja selkeää tietoa raaka-aineista sekä helppoja valmiita reseptejä kotikosmetiikasta kiinnostuneille. Huomaat että kosmetiikan valmistus on hauskaa ja helppoa!



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *