fbpx

Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Eteeristen öljyjen turvallinen käyttö

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Kuura essentialsin Maija Vastamäki.

Eteeriset öljyt ja aromaterapia ovat erinomaisia tukemaan päivittäistä hyvinvointiasi ja tukemaan terveyttäsi. Itse olen hyödyntänyt eteerisiä öljyjä todella monella tapaa. Käytän niitä itse asiassa tilanteessa kuin tilanteessa. Hyvänä esimerkkinä voi pitää, kuinka ylläpidän hammasterveyttäni eteerisillä öljyillä, kuinka hoidan hiuslatvoja eteerisillä öljyillä, kuinka paranna pienet ihottumat ja haaverit eteerisillä öljyillä sekä ulkoillessani torjun punkit ja hyttyset eteerisillä öljyillä. Käytän eteerisiä öljyjä myös ihonhoitotuotteitteni aktiivi-aineina, joten eteerisistä öljyistä todellakin on moneksi.

Kuten verkkosivuillani kerron, eteerisiä öljyjä voi mielestäni käyttää neljällä (4) eri tavalla:

  1. Terapeuttinen / psykologinen
  2. Kosmeettinen
  3. Lääkinnällinen
  4. Toiminnallinen

Eli eteeriset öljyt ovat todellakin monipuolisia ja monikäyttöisiä. Tässä täytyy kuitenkin muistaa, että eteeriset öljyt ovat tarkoitettu terveyden ja hyvinvoinnin tueksi, ei missään nimessä yksistään sairauksien hoitoon.

Eteeriset öljyt ovat kiehtova maailma ja niistä voi oppia loputtomasti lisää. Itse odotan, että saan kehitettyä omille asiakkailleni kaikista lempituotteistani lopulliset tuotteet markkinoille, sillä haluan jakaa tätä iloa ja hyötyä, mitä itse olen saanut aikaan eteerisillä öljyillä ja aromaterapialla. Mutta kuten kaikessa ihanassa, tässäkin on kääntöpuoli ja siitä kirjoitan paljon alla. Käytäthän eteerisiä öljyjä oikein ja viisaasti. Ks. parhaat vinkit alla!

ETEERISTEN ÖLJYJEN TURVALLINEN KÄYTTÖ

Jokainen meistä on kuullut seuraavan lauseen: ”Mutta eteeriset öljythän ovat luonnon aineita, ei niistä mitään haittaa ole saati että olisivat vaarallisia”. Tämä on hyvin kaukana todellisuudesta!

Eteeriset öljyt kuten mitkä tahansa muut luonnonaineet tai synteettiset aineet voivat olla väärin käytettynä vaarallisia, joten on todella tärkeää tietää miten kyseisten aineiden kanssa toimitaan turvallisesti.

Eteeriset öljyt kasvattavat suosiotaan ja se on mielestäni sekä hyvä, että huono asia. Eteeriset öljyt ovat totta kai fiksumpi valinta luonnolle ja meille ihmisille, kuin synteettiset aineet, mutta huoleni liittyy lähinnä ylikuluttamiseen, väärinkäyttöön ja väärän tiedon levittämiseen.

Tänä päivänä eteerisiä öljyjä tutkitaan paljon ja tietoa niiden ainesosista ja hyödyistä on enemmän. Oikein käytettynä eteeriset öljyt ovat todellinen ”powerhouse”!

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää turvallisesti edistämään hyvinvointia ja osana luonnollista elämäntyyliä. Miljoonat ihmiset käyttävät niitä päivittäin, suurin osa ilman mitään haittavaikutuksia. Mutta, kuten edellä jo mainitsin, väärin käytettynä ne voivat aiheuttaa ongelmia. Ajatelkaa, että pullon eteerinen öljy on 50-100 kertaa vahvempaa kuin yksittäisessä kokonaisessa kasvissa, eli tämä jos jokin pistää miettimään kuinka vahvoista aineista onkaan kyse.

Muutama esimerkki:

28 g Wintergreen (Talvikki) eteeristä öljyä on tappava annos.

Piparmintun eteerinen öljy vaikuttaa hengityselimiin ja hidastaa hengitystä. Siksi piparminttuöljyä ei koskaan saa käyttää alle 3-vuotialle lapsille, koska tällä voi olla vakavia seurauksia ja aiheuttaa hengitysongelmia.

Ainoa eteerinen öljy, josta ei ole haittaa millään lailla (ei edes ”raakana” suoraan iholle laitettuna) on Laventeli. Laventeli on tutkitusti turvallisin eteerinen öljy maan päällä.

Kannattaa myös ottaa huomioon tärkeä seikka, että verkosta löytyvä tieto liittyen eteerisiin öljyihin ja aromaterapiaan on usein harhaanjohtavaa, sekavaa, väärää tai yksinkertaisesti puutteellista. Lue ohjeet ja vinkit kriittisesti ja tarkista aina kirjoittajan ammatti ja lähdeviitteet!

Mitä sitten ottaa huomioon, kun käyttää eteerisiä öljyjä?

Tärkeintä on huomioida seuraavat seikat, kun alkaa käyttämään eteerisiä öljyjä itsenäisesti oman ja perheen hyvinvoinnin tueksi:

Käytä vastuullisesti

Saadaksesi kasvista hyvä saanto eteeristä öljyä, siihen tarvitaan todella paljon itse kasvia. Ota tämä huomioon, kun innostut eteerisistä öljyistä. Osta vain tarpeeseen äläkä hamstraa. Se on ekoteko ja luonto kiittää!

Laimenna eteeriset öljyt AINA, kun levität paikallisesti iholle

Eteeriset öljyt ovat todella vahvoja ja tiiviitä aineita. Suoraan ”raakana” iholle laitettuna voit saada aikaan pahojakin yliherkkyys- tai allergisia reaktioita. Joskus reaktiot eivät tule heti, vaan vuosien päästä. Väärinkäytettynä pitkään saatat yhtenä päivänä herätä erittäin herkistyneenä mille tahansa luonnolliselle tai synteettiselle aineelle ja tästä toipuminen voi pahimmillaan kestää vuosia tai yliherkistyminen kestää lopun ikää.

Eteeristen öljyjen paikallinen käyttö iholle sopii parhaiten mm.:

  • Kosmeettiseen käyttöön
  • Ihosairauksiin
  • Haavojen parantamiseen
  • Kivun hallintaan

Suositellut laimennussuhteet:

  • Kosmeettinen käyttö: 0,2 % – 1,5 %
  • Vartalohieronta: 1,5 % – 3 %
  • Kylpy- ja vartalotuotteet: 1 % – 4 %
  • Erityisongelmat: 4 % – 10 %
  • Kipu ja haavat: 5 % – 20 %

Suositellut laimennussuhteet eri ikäryhmille:

  • 0 – 3 kuukautta: 0,1 % – 0,2 %
  • 3 – 24 kuukautta: 0,25 % – 0,5 %
  • 2 – 6 vuotta: 1 % – 2 %
  • 6 – 15 vuotta: 1,5 % – 3 %
  • 15 vuotta ylöspäin: 2,5 % – 5 %  

Diffusointi ja hyödyntäminen hengitysteitse

Helpoimpia tapoja hyödyntää eteerisiä öljyjä hengitysteitse on joko diffusoida tai nuuhkia suoraan pullosta.

Diffusointi on parasta mm. mielialan hallintaan, hengitystieongelmiin ja puhdistamaan ilmaan. Muista perussääntö 30 – 60 min päällä ja 30 – 60 min pois päältä. Jos diffusoit liian pitkiä aikoja putkeen, kehossa voi tapahtua ns. vastakkaisreaktio ja eli esim. eteerisen öljyn virkistävä vaikutus voi alkaa ylikäytöstä johtuen väsyttämään, eli muistathan tässäkin ”less is more”!

Huom! Ethän diffusoi sisätiloissa, joissa on kissoja. Kissojen hermosto ja maksa eivät pysty käsittelemään ja suodattamaan eteerisiä öljyjä, joten heille eteeriset öljyt ovat hyvin haitallisia. Koirat kestävät eteerisiä öljyjä hyvin.

Sisäinen käyttö

Tämä aihe on hyvin kiistelty, josta ollaan monta mieltä. Itse luotan siihen, että jos aihetta ei ole tutkittu tarpeeksi, en viitsi itse ottaa riskejä omalla terveydelläni. Kuten aikaisemmin mainitsin, eteeriset öljyt ovat hyvin vahvoja ja tiiviitä, joten jo maalaisjärkikin sanoo, että ei ole hyvä idea. Ota mieluummin esimerkiksi piparminttu sisäisesti teenä kuin eteerisenä öljynä. Näin kehokin osaa hyödyntää kaikki ainesosat paremmin. Jos kuitenkin haluat ottaa eteerisiä öljyjä sisäisesti, ota ne kapseleissa öljyn kera tai esimerkiksi hunajan seassa. Ei koskaan paljaaltaan suoraan suuhun tai veden/teen seassa. Eteeriset öljyt eivät liukene veteen, joten jäävät nesteen pintaan ”öljypalleroiksi”. Nämä voivat polttaa pahastikin ruokatorven ja mahalaukun limakalvoja.

On hyvä myös tiedostaa, että oli sitten applikaatiotapa mikä tahansa (sisäinen, hengitysteitse tai iholle), lopulta eteeristen öljyjen ainesosat löytävät tiensä verenkiertoomme. Verenkierto kuljettaa ainesosat ympäri kehoa ja näin ollen ainesosat ovat vuorovaikutuksessa kehon solujen ja muiden molekyylien kanssa aiheuttaen vaikutuksen. Tämän jälkeen ainesosat kulkevat maksan läpi, missä ne muuttuvat kemiallisesti (aineenvaihdunta) öljypitoisista aineista vesiliukoisiksi. Lopulta ne erittyvät munuaisten ja virtsateiden kautta kehosta pois.

Eli maksa käsittelee kaikki eteeriset öljyt, oli käyttötapa mikä tahansa. Liian isot määrät ovat useain todella rankka prosessi ja kuormittavat maksaa!

Kylvyssä

Tässä pätee sama sääntö kuin sisäisesti otettaessa, eli eteeriset öljyt eivät liukene veteen. Kuuma vesi ja eteeriset öljyt eivät sovi yhteen, sillä tämä voi johtaa siihen, että saat lieviä palohaavoja ihon herkimpiin kohtiin. Laimenna siis aina eteerinen öljy kasviöljyyn ennen kylpyyn laittamista!

MUUTA HUOMIOITAVAA!

Yllä olevan lisäksi on hyvä huomioida, että tietyt eteeriset öljyt ovat valotoksisia, eli reagoivat yhdessä auringonvalon kanssa. Yleisimmät näistä ovat sitrushedelmistä saatavat eteeriset öljyt. Myynnissä on myös sitrushedelmien eteerisiä öljyjä, joista on poistettu ainesosa, joka reagoi auringon kanssa. Tällöin pullossa on maininta ”without furocoumarins”. Tässä hyvä blogikirjoitus siitä, mitkä eteeriset öljyt ovat valotoksisia ja mitkä ei, joten osaat toimia tilanteessa kuin tilanteessa oikein:

Eteeristen öljyjen laadun kanssa kannattaa olla tarkka. Tutki siis tarkkaan mistä yrityksestä ostat eteeriset öljysi. Lue kirjoittamani ”Eteeristen öljyjen osto-opas” Kuuran verkkosivuilta, jotta tiedät mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Muista myös fiksu säilöminen. Eteeriset öljyt ovat herkkiä hapelle, valolle ja lämmölle. Säilytä mielellään viileässä ja pimeässä, poissa suoralta auringonvalolta. Paras säilytyspaikka on jääkaappi. Näin pidennät eteeristen öljyjen käyttöikää huimasti!

Eli lopuksi mainittakoon, että eteerisissä öljyissä ja aromaterapiassa KYSE EI OLE PELKÄSTÄ TUOKSUSTA!

Love Nature – Love Yourself! Iloa ja valoa syksyysi XOXO, Maija

#KuuraLove

Kuuran ihanat tominnalliset tuoksutuotteet löydät verkkokaupastamme sekä Kuuran sivuilta,



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät artikkelit