fbpx

INCI lista; tiedätkö mitä kosmetiikkasi sisältää?

INCI lista; tiedätkö mitä kosmetiikkasi sisältää?

8.3.2021

Tämä on vieraskynäkirjoitus jonka on kirjoittanut Outi lempa Helecleaner blogista.

Kosmetiikkapakkausten merkinnät kiinnostavat monia. Haluamme tietysti olla hyvin perillä siitä, mitä ostamamme kosmetiikka sisältää. INCI listojen lukeminen on kuitenkin useimmille hyvin vaikeaa. Se on kuin vieras kieli. INCI nimiä on niin paljon, että kukaan ei voi niitä ulkoa muistaa. Tein Helenatur blogiin lyhennetyn INCI luettelon helpottamaan ainesosaluetteloiden tulkintaa. Esittelen nyt sinulle hieman tarkemmin Helenatur blogin INCI listan.

inci-lista
Kuva HOREX on Unsplash

Kosmetiikan INCI nimiä on valtaisa määrä

Kosmetiikan ainesosia on olemassa kymmeniätuhansia, ehkä enemmänkin. Niitä kaikkia en halunnut luetella Helenatur blogissa.

Tavallisen kosmetiikan ainesosia ei sido kovinkaan tarkat säännöt. Kaikki aineet ovat periaatteessa sallittuja lukuunottamatta selvästi haitallisisksi todistettuja ainesosia. Joidenkin kemikaalien käyttöä on rajoitettu. Kosmetiikan ainesosia kielletään yksi kerrallaan jos sen haitallisuudesta on selkeää näyttöä.

Luonnonkosmetiikassa asia on päinvastoin. Luonnonkosmetiikassa sallitaan vain tietyt ainesosat ja kemikaalit. Kaikki muut ovat kiellettyjä. Eikö tällainen olekin selkeästi turvallisempi käytäntö?

Olen koonnut INCI luettelooni vain kaikkein yleisimpiä kosmetiikan ainesosia. Niitä, joihin varmasti törmäät markettikosmetiikassa ja luonnonkosmetiikassa. Suurin osa laatimani INCI listan ainesosista on sallittuja luonnonkosmetiikassa. Alkuperäinen ideani olikin listata vain luonnonkosmetiikan ainesosat. Löydät luonnonkosmetiikassa sallitut ainesosat listasta helposti. Ne ovat mustalla tekstillä kirjoitettuja rivejä.

Kosmetiikan pahikset eli ”likainen tusina”

INCI listani Punaisella kirjoitetut rivit ovat jollain tapaa ongelmallisia kemikaaleja. Kutsutaan niitä vaikkapa kosmetiikan pahiksiksi. Keräsin INCI listaan muutamia haitallisimpia, kosmetiikassa yleisesti esiintyviä kemikaaleja.

Voit lukea lisää kosmetiikan pahiksista täältä

Kosmetiikan pahiksia ei koskaan esiinny aidossa luonnonkosmetiikassa. Kosmetiikan pahikset on silti jokaisen hyvä tietää, sillä ne ovat yleisiä tavanomaisessa kosmetiikassa. Tuntemalla yleiset kosmetiikan pahikset, voit halutessasi välttää haitallisia ainesosia.

Luettelossa mainitut haitalliset kemikaalit kuuluvat suurempiin kemikaaliryhmiin, joissa saattaa olla jopa tuhansia nimikkeitä. Suomenkielisen nimen kohdalle merkitsin tuon kemikaaliryhmän. Tässä esimerkkejä pahisten ryhmistä

  • Formaldehydinvapauttajat; INCI luettelossa on lueteltu kaikki tietämän formaldehydin vapauttajat (15 kpl)
  • PEG yhdisteet; PEG yhdisteitä on olemassa yli 1400. Ne on helppo löytää kosmetiikasta, sillä kaikkien nimissä esiintyy kirjainlyhenne PEG
  • Parabeenit

Kosmetiikan pahikset ovat täysin sallittuja ainesosia

Kosmetiikan pahikset ovat kemikaaleja, jotka ovat täysin sallittuja tavallisessa kosmetiikassa. Vaikka nämä kemikaalit ovat jollain tavalla ongelmallisia, niiden käyttöä ei yleensä ole rajoitettu millään tavalla. Niiden ympärillä kuitenkin leijuu suuri epäilyksen verho.

Tutkimuksissa jotkut kosmetiikan pahikset on todettu syöpää aiheuttaviksi joissakin tutkimuksissa. Joillekin niistä on säädetty myös enimmäispitoisuudet tuotteessa. Todisteet haitallisuudesta eivät kuitenkaan ole riittävät, jotta aine saataisiin kiellettyjen listalle.

Toisaalta kosmetiikkateollisuus ei haluaisi luopua näistä ainesosista. Esimerkiksi monia haitallisia säilöntäaineita käytetään yhä niiden tehokkuuden takia. Mielestäni kosmetiikan pahiksia kannattaa kuitenkin välttää varsinkin, jos sinulla on allergioita tai iho-ongelmia.

Kosmetiikan ainesosien ryhmittely Helenatur blogin INCI listassa

inci-lista
Kuva: Botanical Republic on Unsplash

Olen laittanut INCI luettelooni kosmetiikan ainesosat eri ryhmiin. Näin voit yhdellä vilkaisulla löytää ainesosan käyttötarkoituksen. Monia kemikaaleja voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin. Jotkut emulgaattorit ovat samalla hoitavia tai jotkut ihoa ravitsevat vitamiinit parantavat myös säilyvyyttä. Koska luettelossa tila on hyvin rajallinen, olen yleensä ilmoittanut kemikaalin pääasiallisen käyttötarkoituksen.

  • Öljyt; ryhmä sisältää yleisimmät kosmetiikan valmistuksessa käytettävät kasviöljyt.
  • Kasvivoit ja vahat; ryhmä sisältää pähkinöistä tai siemenistä valmistettuja kiinteitä rasvoja. Mukana on myös eläinperäisiä rasvoja
  • Yrttiuutteet; ryhmä sisältää kosmetiikassa käytettäviä kasviuutteita, siemenjauheita ja kuivattuja kasveja
  • Mineraalit; tämä ryhmä sisältää kaikki suolatuotteet, kosmeettiset savet ja muut mineraalijauheet
  • Apuaineet; apuaineen tarkoitus on parantaa tuotteen väriä, koostumusta tai toimia emulgaattorina. Tässä ryhmässä ovat myös kaikki säilöntäaineet
  • Tehoaineet; Olen kerännyt tähän ryhmään niitä hoitavia ainesosia, jotka eivät kuulu edellä mainittuihin ryhmiin (esim. glyseroli)
  • Tuoksut; kosmetiikantuoksut voivat olla joko aitoja eteerisiä öljyjä, niiden komponentteja tai sitten täysin synteettisiä parfyymeja. Synteettiset tuoksut voivat olla myös kosmetiikan pahiksia.

INCI listassani ei ole mainittu kaikkia kosmetiikan ainesosia. Lisään tarpeen mukaan uusia nimikkeitä listalle. Listaan tulee vielä ainakin useita kosmetiikan pahiksia.Jos haluat tietää jonkin erikoisemman ainesosan, löydät sen esimerkiksi täältä; INCI haku

Siirry Helenatur blogin INCI luetteloon.

Jos sinulla on jotain kysyttävää tai toiveita INCI listan suhteen, niin kuulisin niistä hyvin mielelläni. Ole hyvä, ja jätä kommenttisi kommenttikenttään!



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät artikkelit