fbpx

Kosmetiikan säilöntäaineet; onko kosmetiikkasi turvallista käyttää?

Kosmetiikan säilöntäaineet; onko kosmetiikkasi turvallista käyttää?

21.1.2022

Kosmetiikan säilöntäaineet; onko kosmetiikkasi turvallista käyttää?

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Kosmetiikan säilöntäaineet ovat saaneet paljon huomiota mediassa. Niitä pidetään yleisesti haitallisina ja jopa vaarallisina. Kiinnostus kosmetiikan säilöntäaineisiin on ihan tervettä. Vain tutkimalla ja kyseenalaistamalla voimme saada riittävästi tietoa kemikaaleista. Säilöntäaine kysymys ei kuitenkaan ole kovin yksioikoinen. Säilöntäaineita ei laiteta tuotteisiin vain ihan kiusallaan. Kosmetiikan valmistajilla on hyvin selkeä ja perusteltu syy käyttää tuotteissaan säilöntäaineita. Tässä artikkelissa kerron sinulle tarkemmin säilöntäaineista ja niiden haitoista sekä hyödyistä.

Miksi kosmetiikkaan tarvitsee lisätä säilöntäaineita?

Melkein kaikissa kosmeettisissa tuotteissa on säilöntäaineita. Tämä johtuu siitä, että kosmetiikka on oikein hyvä kasvualusta bakteereille ja homeille. Kosmeettiset tuotteet sisältävät lähes aina vettä. Bakteerit ja homeet tarvitsevat vettä elääkseen. Varsinkin luonnonkosmetiikka saattaa sisältää myös tärkkelystä tai sokereita, jotka ovat mikrobien superherkkua.

 Hyvin usein kosmetiikkaa säilytetään huoneen lämmössä, joka on aivan paras lämpötila mikrobien lisääntymiseen. 20-25 asteen lämpötila on ihanteellinen mikrobien kasvatukseen. Jos lämpötila laskee alle 15 asteen, useimmat mikrobit painuvat horrostilaan. Sama tapahtuu, kun lämpötila nousee yli 30 asteen. Mikrobien kasvu hidastuu sekä kylmässä että kuumassa.  Jääkaapissakin mikrobit lisääntyvät mutta hieman hitaammin. Jos et käytä tuotetta välittömästi, tarvitset ehdottomasti luotettavan säilöntäaineen.

Käytössä oleva kosmetiikka kontaminoituu hyvin helposti. Joka kerran, kun otat sormin voidetta, siihen tulee lisää bakteereita. Tämä ei johdu siitä, että sinun sormesi olisivat erityisen likaiset. Vaikka olisit juuri pessyt kätesi, bakteereja tulee silti sormien mukana. Säilöntäaine estää bakteerien kasvun mutta ei poista tuotteessa jo olevia bakteereja. Käytä siis aina spatulaa voiteen annosteluun. Pumppupullo on myös hyvä ja hygieeninen vaihtoehto voiteen annosteluun.

Happi ja auringonvalo edistävät tehokkaasti bakteerien ja homeiden kasvua. Siksi monet kosmeettiset tuotteet pakataankin valolta suojattuun pakkaukseen. Tummaksi värjätty lasi on todella hyvä pakkausmateriaali voiteille. Voiteen säilyvyyttä edistää myös hapettomat pakkaukset. Niitä käytetään erityisesti emulsiovoiteiden ja kasvovesien pakkaamiseen. Hapeton pakkaus estää paitsi hapen vaikutuksen, myös mikrobien pääsyn tuotteeseen.

Pitääkö säilöntäaineita pelätä?

Säilöntäaineista on paljon kirjoituksia mediassa. Säilöntäaineita on kuitenkin olemassa hyvin monenlaisia. Seuraavaksi kerron sinulle hieman kosmetiikassa käytettävistä säilöntäaineista.

 Perinteiset kosmetiikan säilöntäaineet

Suurimpana paikkona markettikosmetiikassa ovat olleet formaldehydien vapauttajat. Formaldehydejä käytetään säilöntäaineissa koska ne ovat erittäin tehokkaita. Vain häviävän pieni määrä formaldehydiä pystyy pitämään mikrobit kurissa tuotteessa. Formaldehydi on kuitenkin erittäin haitallinen aine.

Toinen suosittu säilöntäaine kosmetiikassa on parabeenit. Parabeenit ovat huomattavasti turvallisempia kuin formaldehydit. Parabeenit ovat synteettisiä kemikaaleja mutta niitä esiintyy pieniä määriä myös monissa kasveissa kuten porkkanassa ja mustikassa. Aivan ongelmattomia eivät parabeenitkaan ole. Nykyisin melkein kaikki kosmetiikka sisältää parabeeneja. Ne ovat tehokkaita säilöntäaineita, jotka tehoavat hyvin moniin mikrobeihin. Teollisuuden on erittäin vaikeaa korvata parabeeneja millään muulla aineella. Säilöntäaine on kuitenkin huomattavasti turvallisempi vaihtoehto kuin pilaantunut tuote.

Parabeenejä on korvattu osin fenoksietanolilla. Valitettavasti fenoksietanolikaan ei ole osoittautunut täysin turvalliseksi vaihtoehdoksi. Monet luonnonkosmetiikkamerkit välttelevät sitä eivätkä kaikki luonnonkosmetiikan sertifikaatit hyväksy fenolietanolin käyttöä.

Luonnonkosmetiikan säilöntäaineet

Luonnonkosmetiikassa ei käytetä formaldehydejä eikä myöskään parabeeneja. Luonnonkosmetiikassa säilöntäaineina käytetään orgaanisia happoja ja niiden suoloja, alkoholeja sekä joitakin fenolijohdannaisia.

Tällä hetkellä luonnonkosmetiikan säilöntäaineita on kehitteillä hyvin runsaasti. Koko ajan tulee markkinoille uusia tuotteita eri tarkoituksiin ja eri mikrobiryhmille. Säilöntäaineet ovat aina monen eri yhdisteen seoksia sillä yksi aine ei tehoa kaikkiin mikrobeihin.

Nature by Ampun verkkokaupassa oleva säilöntäaine koostuu luonnonkosmetiikan suosimista turvallisista ainesosista; Dehydroacetic acid ja Benzyl alcohol. Tuotteessa on kaksi eri kemikaalia. Näin säilöntäaineen vaikutus kohdistuu mahdollisimman laajalle kirjolle bakteereita ja homeita. Tätä säilöntäainetta voi käyttää tuotteissa joiden pH asettuu välille 2-7.

kotikosmetiika-sailontaaineet

Säilyvyyttä parantavat tuotteet

Joskus tuotteissa käytetään säilyvyyttä parantavia ainesosia kuten greipinsiemenuutetta tai rosmariiniuutetta. Nämä eivät ole varsinaisia säilöntäaineita. Greipinsiemenuutteen ja rosmariiniuutteen teho on paljon kapea-alaisempi kuin varsinaisten säilöntäaineiden. Voit mainiosti käyttää greipinsiemenuutetta tai rosmariiniuutetta säilöntäaineen ohella lisäämään tuotteen säilyvyyttä.

Älä epäröi käyttää säilöntäainetta tuotteessasi

Jos haluat valmistaa vettä sisältäviä tuotteita, suosittelen ehdottomasti säilöntäaineen käyttöä. Ilman säilöntäainetta tuotteen pilaantuminen alkaa välittömästi. Joka 20 minuutin välein bakteerit tuplaavat itsensä. Jos tuote on pilaantunut, et välttämättä huomaa sitä mistään. Bakteerit eivät aina tuoksu tai muuta tuotteen rakennetta. On hyvin vaarallista levittää kasvoille pilaantunutta voidetta. Onneksi sinulla on mahdollista valita täysin turvallisia luonnonkosmetiikkatasoisia säilöntäaineita tuotteeseesi.

Onko mahdollista valmistaa säilöntäaineetonta kosmetiikkaa?

Tietysti on! Kuten aikaisemmin kerroin sinulle, mikrobit rakastavat vettä sekä happea. Jos valmistat vedettömiä tuotteita, varsinaisia säilöntäaineita ei tarvita lainkaan.

Vedettömät voiteet

Tutumpia vedettömiä valmisteita ovat salvat, butterit eli vartalovoit sekä balmit. Edellä mainitut tuotteet valmistetaan kasviöljyistä, kasvivoista sekä erilaisista vahoista. Yhdistelemällä näitä raaka-aineita saadaan aikaan huippulaatuisia tuotteita aivan ilman vettä tai muuta nestettä. Salvat, butterit ja balmit eivät tarvitse varsinaisia säilöntäaineita. Ne eivät myöskään tarvitse emulgaattoreita, joten ne ovat varsin aitoja luonnontuotteita.

Varmista, että voiteesi eivät hapetu

Aivan ilman säilyvyyttä parantavia aineita vedettömät voiteet eivät kuitenkaan säily. Rasvojen ongelmana on hapettuminen eli härskiintyminen. Kaikki rasvat härskiintyvät reagoidessaan ilmassa olevan hapen kanssa. Nopeinten hapettuvat paljon monityydyttämättömiä rasvahappoja sisältävät öljyt. Linolihappo, alfalinoleenihappo sekä gammalinoleenihappo pilaantuvat nopeinten. Tämä voidaan estää jääkaappisäilytyksellä, ilmattomilla pakkauksilla sekä antioksidanteilla. Useimmat kosmetiikan öljyt olisivatkin juuri tästä syystä hyvä säilyttää jääkaapissa hyvin suljetussa pullossa.

Kylmäpuristetuissa luonnonöljyissä on luontaisesti antioksidantteja suojaamassa öljyjä härskiintymiseltä. Vahvin öljyissä oleva antioksidantti on E-vitamiini. E-vitamiini tuhoutuu kuumennettaessa. Siksi itse suosin kylmäpuristettuja öljyjä. E-vitamiini on paras säilyvyyttä edistävä aine vedettömiin voiteisiisi. Lisäksi se on erittäin hyödyllinen vitamiini myös ihollesi. Jos joudut kuumentamaan tuotteesi, sinun kannattaa lisätä siihen E-vitamiinia säilyvyyden parantamiseksi.

Palakosmetiikka

Palakosmetiikka on nykyisin huippusuosittua. Jos haluat vältellä varsinaisia säilöntäaineita, opettele valmistamaan palakosmetiikkaa. Palamuodossa löytyy nykyisin melkein kaikki, mikä ennen pakattiin pulloihin. Vain kasvovedet on pakko hankkia nestemäisinä.

Palatuotteet ovat hyvin erityyppisiä. Niitä valmistetaan eri ainesosista. Palashampoota on saatavana saippuapohjaisena ja shampoopohjaisena. Yhteistä näille kummallekin tuotteelle on, että ne eivät tarvitse säilöntäainetta.

Jauhekosmetiikka

Jauhemuotoinen kosmetiikka on hieman harvinaisempaa. Jauhemaisesta kosmetiikasta puuttuu vesi sekä öljy. Näin tuote on erityisen hyvin säilyvä. Jauhemainen kosmetiikka on kuitenkin säilytettävä hyvin kuivassa paikassa. Jos tuote kostuu, se pilaantuu herkästi. Myös valo ja happi voivat heikentää jauhekosmetiikan tehoa. Siksi jauhetuotteet kannattaakin säilyttää valolta suojassa ja suljetussa astiassa. Säilöntäaineita jauhetuotteet eivät tarvitse.

kotikosmetiika-sailontaaineet

Säilöntäaineet suojaavat sekä sinua että tuotteitasi

Kuten huomasit, säilöntäaineilla on eroja. Itse valmistetussa kosmetiikassa ja luonnonkosmetiikassa säilöntäaine ei ole ongelma. Säilöntäaine lisää tuotteesi turvallisuutta. Ei ole turvallista käyttää vettä sisältävää tuotetta, jossa ei ole säilöntäainetta. Säilöntäaine ei varsinaisesti hoida ihoasi mutta se ei myöskään ole vahingollinen tuote edellyttäen, että käytät luonnonkosmetiikkatasoisia tuotteita.

Jos haluat käyttää minimalistista kosmetiikkaa ilman mitään turhaa, valitse vedettömät voiteet, palatuotteet ja jauhemainen kosmetiikka.

Emulsiokurssilla pääset kokeilemaan vesipohjaisten voiteiden valmistusta. Shampookurssilla voit valmistaa nestemmäistä hoitoainetta.

Lue myös blogiartikkeli Turvallinen säilöntäaine kotikosmetiikan valmistukseen, jossa käsitellään Nature by Ampunkin myymää säilöntä-ainetta (Dehydroacetic acid sekä Benzyl alcohol) joka vastaa tunnettua Geogard 211 säilöntäainetta.

Outi

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, minimalistinen kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan “Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus

www.helenatur.com



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät artikkelit