fbpx

Kuivan ihon hoito ja ominaisuudet

Kuivan ihon hoito ja ominaisuudet

Kuivan ihon hoito ja ominaisuudet

Kuiva iho vai pintakuiva iho? Tunnistatko eron?

Kuiva iho on ihotyypillinen, kun taas pintakuiva iho on oire. Kuivan ihon tai muunkaan ihotyypin omaavan ihon hoito ei tarvitse olla vaikeaa, siihen tarvitaan vain muutama hyvä tuote.

Blogitekstissä syvennytään kuivan ihon hoitoon, lisäksi saat helpot perus vinkin kuivan ihon hoitoon. Nappaa talteen myös resepti ja tuote vinkit.

Miksi minulla on kuiva iho?

Kuiva iho voi johtua niin monesta syystä; ihotyyppi, väärät kosmetiikan tuotteet, sairaudet, ruokavalio…

Lähdetäänpä liikkeelle yleisimmistä ja helposti korjattavista asioista.
Jos omaat ihotyypillisesti kuivan ihon kannattaa paneutua tarkemmin kuivan ihon hoitoon ja tuotteisiin. Kuiva iho tarvitsee paljon hyviä rasvoja mutta myös kosteutusta. Kuiva ihotyypin omaava iho on rakenteellisesti kuiva, ei iho ei tuota tarpeeksi rasvaa itse.
Huomioi että, ihosi voi olla pelkästään pintakuiva, joka yleensä johtuu liika pesevistä ja kuivattavista tuotteista. Pintakuiva iho on oire, eli jonkin asian tuottama vaiva. Pintakuivuutta voi esiintyä kaikilla ihotyypillä.
Rasvoittuva ihokin voi olla pintakuiva, jolloin elimistö tuottaa rasvaa, joka rasvoittaa ihoa, mutta liikapesevät tuotteet kuivattavat ihon pintaa. Pintakuivuus eli läpäisemätön iho voi aiheuttaa epäpuhtauksia ja näppylöitä.

Lue lisää kuivan ja pintakuivan ihon ominaisuuksista Miiajiin -blogista.

Yleensä huomioidaan ainoastaan kasvojen ihotyyppi, mutta kannattaa ottaa huomioon myös käsien ja vartalon iho.
Käsien iho joutuu koetukselle runsaan käsien pesun myötä. Kannattaa siis huomioida millä kätesi peset. Halvat kemikaaleja sisältävät nestesaippuat ovat varma tapa kuivattaa kädet, jopa haavoille asti. Jos kätesi reagoivat, vaihda pois kaikki nestemäiset tuotteet, tai vaihda ne ainakin luonnonkosmetiikan tuotteisiin jotka sisältävät miedompia peseviä tensidejä. Perinteiset ylirasvoitetut palasaippuat ovat kaiken hellävaraisin tapa pestä käsiä. Tämä sama pätee myös suihkusaippuoihin, jos siis kärsit vartalon ihon kuivuudesta, kokeile vaihtaa pesuaine palasaippuaan. Suolasaippuat ovat tähän tarkoitukseen parhaita, kokeile vaikka Nature by Ampun Virkistävää Piparminttu suolasaippuaa.

Varsinkin me naiset onnistumme monesti itse aiheuttamaan ihollemme ongelmia, vaikka tarkoituksena on hoitaa ihoa. Ihomme mekanismi on hyvin herkkä, tuotteiden pesevyys ja Ph-arvot voivat muuttaa ihomme luonnollista tasapainoa niin parempaan kun huonompaan suuntaan.

Ruokavaliomme ja vitamiinin saantimme vaikuttavat myös hurjasti ihomme kuntoon. Sanotaan että ihomme kunto on peilikuva suolistomme tilaan. Puhutaankin sisäisestä ihonhoidosta. Sisäisestä ihonhoidosta puhuu paljon esimerkiksi Twistbeen naiset ja Karita Tykkä.

Kuivan ihon hoito eri vuodenaikoina

Kuiva iho reagoi eri vuodenaikoihin. Kesällä kuiva iho paranee yleensä lähes itsekseen, koska ilmankosteus on niin korkea. Aurinkonvalo, järvivesi ja ulkona oleilu parantaa ihon luonnollista hyvinvointia
Kesällä kuivan ihotyypin omaava pääseekin suhteellisen helpolla ihonhoito rutiinien suhteen. Iho pysyy hyvässä kunnossa jo pelkällä kosteuttavalla kasvovedellä ja ihoöljyllä

Oletko koskaan miettinyt miksi, lomamatkalla etelän lämpimiin maihin ihosi paranee? Talvi on Suomessa kuivalle iholle rankkaa aikaa, kun ilmassa ei ole kosteutta ja lämmityslaitteet paahtavat. Kuiva iho tarvitsee talviaikaan paljon suojaa ja ravitsevia tuotteita. Talvella kuivan ihon hoitorutiineihin onkin hyvä lisätä kasvoveden ja ihoöljyn lisäksi paksumpi suojaava voide. Itse rakastan mehiläispohjaisia paksuja voiteita, kun voiteen levittää iholle illalla ehtii se imeytyä yön aikana.

Kuiva iho rakastaa öljyjä, mutta älä unohda vesikosteutusta

Kuiva iho on nälkäinen, eli tarvitsee ruokaa eli hyvälaatuisia rasvoja. Erilaiset kasviöljyt ovat elintärkeitä kuivalle iholle. Ihosi kiittää näyttämällä hyvin voivalta ja ravitulta, valitsemalla oman ihosi tarpeen mukaiset öljyt.
Eri öljyillä on erilaisia ominaisuuksia, ja kasviöljyt tulisikin valita tuotteisiin niiden hoitavuuden, suojaavuuden ja käyttötarkoituksien mukaan. Aamutuotteisiin kannattaa valita ”kuivempia” eli helpommin imeytyviä öljyjä ja iltatuotteisiin voi valita rasvaisempia ja ihoa suojaavampia öljyjä. Lisäämällä tehoöljyjä tuotteisiin, saat lisäbuustia ihonhoitoon. Hyviä kuivan ihon kasviöljyjä ovat mm. ruusunmarjaöljy, aprikoosinkiviöljy sekä kauraöljy.
Erilaiset vegaaniset vahat, kuten riisinlesevaha ja karnaubavaha, ja mehiläisvaha luovat iholle hengittävän ja suojaavan kerroksen. Tämä kerros edesauttaa pitämään kosteuden ihossa. Lisäksi tuotteissa voi käyttää erilaisia kasvivoita, hoitamaan ihoa ja tuomaan paksuutta tuotteen koostumukseen.

Kuivalle iholle suositellaan siis pääasiassa hoitavia rasvoja, mutta vesikosteutusta ei pidä unohtaa. Kosteutetun ihon etuja on sen kimmoisuus ja kuulaus. Iho pääsee puhdistamaan itseään, joka johtaa ihohuokosien puhdistumiseen, mm. mustapäiden vähenemiseen.
Hyvinvoiva iho tarvitsee kosteutta, jota voidaan saada kosteuttavista tuotteista, kasvovesi onkin jokaisen ihotyypin tärkein hoitotuote.
Kasvovesiä on erilaisia, kosteuttava kasvovesi ei sisällä kuivattavaa alkoholia tai peseviä tensidejä. Laadukas kasvovesi sisältää vettä tai kasvihydrolaatteja sekä kosteuttavia raaka-aineita, kuten glyseriiniä, aloe veraa tai muita hellävaraisia kosteuttavia raaka-aineita.

Kokeile helppoa kasvovesi reseptiä - Kotikosmetiikka resepti – Aloe vera kasvovesi

Kuivan ihon hoitorutiinit

Käytät sitten valmiita tai itse tekemiä tuotteita, on hyvä muistaa tuotteiden oikea levitys järjestys. Pesun jälkeen tuotteet levitetään keveimmästä paksumpaan, kevyet tuotteet imeytyvät ensin ja paksuimmat viimeiseksi.
Myös kuiva iho tarvitsee välillä kuorintaa, jotta ihon pintaan jääneet kuolleet ihosolut saadaan pois tukkimasta ihon pintaa. Kuivalle iholle sopii hellävarainen konjac sieni tai syväpuhdistavat savinaamiot. Kuivaa ja herkkää ihoa ei saa kuoria liian raapivilla kuorinnoilla, unohda siis kasvojen sokerikuorinta.

Kaikilla meillä on omat tavat hoitaa ihoamme, seuraavaksi esittelen oman minimalistiset mutta toimivat ihonhoitorutiinit. Itselläni on kuiva ihotyyppi ja teen lähes kaikki kosmetiikkatuotteeni itse.

Aamurutiini

 • Kasvojen pesu vedellä
 • Kosteuttava kamomilla-glyseriini kasvovesi, muutama suihkaus
 • Ihoöljy (sisältää kevyitä ja hyvin imeytyviä kasviöljyjä, mm. ohdake, ruusunmarja ja tyrni), 3-4 tippaa

Iltarutiini

 • Vartalon pesu palasaippualla (mm. Virkistävä Piparminttu saippua)
 • Hiusten pesu 1-2krt viikossa shampoopohjaisella shampoopalalla (mm. Cattecon Tyrni tai Kookos, hoitoainetta en tarvitse)
 • Kasvojen pesu konjac sienellä tai meikinputsaripalalla
 • Kosteuttava kamomilla-glyseriini kasvovesi, muutama suihkaus
 • Ihoöljy (sisältää hoitavia kasviöljyjä, mm. manteli, argan ja makadamia), 3-4 tippaa
 • Mehiläisvahavoide (Luomulaastari on mun lemppari -  resepti täältä)

Ihon hoito ei tarvitse olla vaikeaa, siihen tarvitaan vain muutama hyvä tuote.

Kuivan ihon hoito pähkinän kuoressa

 1. Kuivan ihon hoitotarve vaihtelee vuodenkierron mukaan
 2. Kuiva iho rakastaa hyviä kasviöljyjä ja paksuja voiteita
 3. Kuiva iho tarvitsee myös vesikosteutusta
 4. Muista kuoria iho, mutta hellävaraisesti


Jos kiinnostuit lukemaan enemmän luonnonmukaisesta ihon hoidosta ja DIY-kosmetiikan itse valmistamisesta tule mukaan Nature by Ampun luonnonkosmetiikan kursseille. DIY-kosmetiikan raaka-aineita voit hankkia kurssien yhteydessä kaupastamme tai tilata raaka-aineet verkkokaupastamme.

Tunnistatko oman ihotyyppisi? Kommentoi alle .Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

crossmenuchevron-down