Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa
Mehiläisvaha on useimmille kosmetiikan valmistajille tuttu tuote. Mehiläisvaha on hunajantuotannon sivutuote, jolla on monta käyttökohdetta. Sitä valmistavat vain mehiläiset eli mehiläisvaha on aina luonnontuote. Mehiläisvahaa on käytetty kautta historian niin kosmetiikassa kuin kynttilöiden valmistukseenkin. Tässä artikkelissa haluan hieman avata mehiläisvahan olemusta. Miten mehiläiset valmistavat mehiläisvaha ja miksi. Mihin tuotteisiin mehiläisvaha sopii ja kuinka sitä käytetään.
Mehiläiset valmistavat mehiläisvahaa vaharauhasillaan. Mehiläisen vaharauhaset sijaitsevat takaruumiin alaosassa. Mehiläispesä tuottaa vuodessa vähintään noin 500 grammaa mehiläisvahaa. Osan vahasta mehiläiset tarvitsevat itse kakustojen rakentamiseen.
Mehiläiset erittävät jo lentomatkan aikana kukista kerättyyn meteen entsyymejä, jotka vaaditaan meden muuttamiseksi hunajaksi. Pesässä esikäsitelty hunaja jaetaan kahteen linjaan: hunajaan ja vahaan. Nuorilla mehiläisillä vaharauhaset ovat parhaimmillaan ja ne työstävät hunajan lopullisesti vahaksi. Mehiläiset rakentavat vahasta kennoja ja peittävät sillä myös nämä kennoston, kun se on täynnä hunajaa eli tekevät niistä "säilykepurkkeja". Kennojen päältä kuoritusta vahasta valmistetaan mm. kosmetiikkavahaa ja se on siis aina uutta ja vaaleampaa vahaa
Mehiläisvaha on hyvin arvokas tuote. Arvokkuudella tarkoita sitä, että mehiläisvahan valmistus on mehiläisille erityisen työlästä. Mehiläisvahan tuottaminen vaatii mettä, jota mehiläinen kerää hunajaa varten. Yksi puolen kilon hunajapurkki vaatii noin 768 mehiläisen koko elämäntyön.
Mehiläisten pitää tuottaa lähes kolme kiloa hunajaa valmistaakseen yhden desin mehiläisvahaa. Kolme kiloa hunajaa merkitsee mehiläisille noin 336 000 lentokilometriä. Siksi mehiläisvahaa ei pitäisikään käyttää tuhlaillen.
Mehiläisvahasta liikkuu markkinoilla paljon väärennöksiä, sen kalliin hinnan vuoksi. Tarkista aina mehiläisvahan alkuperä ja aitous.
Mehiläiset tarvitsevat mehiläisvahaa kahteen eri tarkoitukseen. Osa vahasta kuluu kennojen rakentamiseen ja pesän pohjan vuoraamiseen. Tällaista vahaa kutsutaan kakustovahaksi. Kakustovaha jätetään yleensä mehiläisten käyttöön. Se sisältää huomattavasti enemmän roskia sillä se on kiertänyt pitkään pesässä.
Kun kennot ovat täynnä hunajaa, mehiläiset peittävät hunajan mehiläisvahalla. Tätä vahaa kutsutaan kuorimavahaksi. Kuorimavaha on juuri sitä vahaa, jota käytetään kosmetiikassa. Kuorimavaha on aina uutta vahaa, jota ei ole kierrätetty pesissä. Siksi se on luontaisesti puhtaampaa roskista.
Kuorimavaha on väriltään vaalean keltaisesta tummaan oranssiin. Väri vaihtelee riippuen siitä missä kukissa mehiläiset ovat vierailleet. Kuorimavahan väriin vaikuttaa myös propolis eli mehiläisvahakitti, jota erittyy aina mehiläisvahaan pieniä määriä.
Mehiläisvaha sisältää vajaa 300 eri yhdistettä, joista vain 41 on tutkittu. Yhdisteistä 111 on haihtuvia. Mehiläisvahan rasva sisältää pääosin estereitä, rasva-alkoholeja sekä happoja. Luonnollinen, puhdistamaton mehiläisvaha sisältää runsaasti beetakaroteenia sekä erilaisia flavonoideja.
Mehiläisvaha sisältää aina hieman myös siitepölyä sekä propolista. Propolis on mehiläisen valmistama voimakkaasti antimikrobinen aine, mehiläisvahakitti. Mehiläinen suojaa pesäänsä, toukkiaan ja kennojaan viruksilta, homeilta, sieniltä ja bakteereilta propoliksella. Mehiläiset keräävät propolista varten fenoliyhdisteitä sisältävää hartsia havupuista. Hartsit suojaavat puita kasvitaudeilta. Mehiläiset käyttävät propolista samaan tarkoitukseen. Propolista päätyy myös mehiläisvahaan mehiläisen pureskellessa kennoja peittävää vahaa tiiviimmäksi.
Jos olet kovasti allerginen hartseille, mehiläisvaha voi olla sinulle ongelma. Kokeile kuitenkin cera albaa eli valkaistua mehiläisvahaa. Se sopii joillekin allergikoille sillä siinä ei ole niin runsaasti propolista eikä siitepölyä. Mehiläisvahaa valmistetaan nykyään myös synteettisesti, ole silti tarkkana vahan alkuperän ja puhtauden suhteen. Pyydä myyjältä vahan laboratooriotestit, jotta voit varmistua raaka-aineen puhtaudesta. Synteettinen vaha sopii useimmille allergikoille ja myös vegaaneille.
Kuinka kauan mehiläisvaha säilyy? Se säilyy yhtä pitkään kuin me ihmisetkin eli kymmeniä vuosia, ehkä jopa sata vuotta. Mehiläisvaha ei pilaannu herkästi. Suhteellisen hyväkuntoista mehiläisvahaa on löydetty jopa Egyptin pyramideista ja Kreikasta, arkeologisista kaivauksista.
Mehiläisvahan säilyttäminen on helppoa. Riittää että säilytät mehiläisvahan huoneen lämmössä, valolta ja pölyltä suojattuna. Joskus mehiläisvahan pinnalle tulee säilytyksessä valkoista härmää. Se ei ole lainkaan vaarallista eikä vaikuta mehiläisvahan laatuun.
Jos sinulla on kotimaista mehiläisvahaa, jota et tarvitse, lahjoita se vaikkapa jollekin lähistöllä olevalle mehiläistarhalle. Näin mehiläiset saavat puhdasta, kotimaista, myrkytöntä vahaa pesäänsä. Kotimainen mehiläisvaha on huippulaatuista. Se on aitoa tavaraa toisin kuin moni ulkomainen vaha joka saattaa sisältää antibiootteja, kiellettyjä torjunta-aineita sekä väärennettyä vahaa.
Kosmetiikassa käytetään yleensä kuorimavahaa. Kosmetiikan tarpeisiin on saatavana kahta eri mehiläisvaha laatua; cera albaa, joka on valkaistu vaha sekä cera flavaa, joka on valkaisematonta mehiläisvahaa. Cera alba valmistetaan cera flavasta valkaisemalla vaha kaliumpermanganaatilla, aktiivihiilellä tai auringonvalolla.
Cera alba on väriltään valkoista tai hyvin vaaleaa. Sen tuoksu on myös miedompi. Cera alba sopii tuotteisiin, joiden värin toivotaan olevan hyvin vaalea. Miedon tuoksuinen cera alba ei häiritse tuotteen muita tuoksuja. Cera alba ei sisällä beetakaroteenia eikä yhtä runsaasti flavonoideja kuin valkaisematon mehiläisvaha.
Cera flava on väriltään syvän keltaista, joskus jopa oranssiin vivahtavaa. Se on ehdottomasti suosituin mehiläisvaha kotikosmetiikan valmistajien piireissä. Cera flava on täynnä iholle hyödyllisiä flavonoideja sekä beetakaroteenia. Cera flava tuo tuotteeseen hunajaisen tuoksun sekä hieman myös väriä. Cera flavassa ovat mukana mehiläisvahan kaikki hoitavat yhdisteet. Usein mehiläisvahaa käytetään yrttivoiteissa, joiden väri on jo luonnostaan vihertävä. Silloin valkaisemattoman mehiläisvahan eli cera flavan väri ja tuoksu eivät haittaa.
Vaikka mehiläisvahaa käytetäänkin kosmetiikassa yleensä salvojen kiinteyttäjänä, se on myös tehokas ihonhoitoaine.
Kotimaista, huippulaadukasta mehiläisvahaa löydät Nature by Ampun verkkokaupasta
Mehiläisvahoja käytetään kosmetiikassa etenkin vedettömien tuotteiden kiinteyttämiseen. Öljypohjaiset hoitavat salvat sekä huulirasvat kiinteytetään yleensä mehiläisvahalla tai vegaanisilla vahoilla kuten karnauba-, kandelilla- tai riisilesevaha. Balmeihin lisätään mehiläisvahaa, jotta ihon pinnalle muodostuu suojaava kerros.
Jos mehiläisvahaa sisältävä vedetön tuotteesi on liian kiinteä tai liian löysä, voit mainiosti sulattaa sen uudelleen ja lisätä joko mehiläisvahaa kiinteyttämään tai öljyä pehmentämään.
Nature by Ampun reseptipankista löydät useita reseptejä mehiläisvahasta.
Resepti -Pehmeä huulivoide
Resepti- Ruusuvoide
Resepti -Luomulaastari
Resepti - Vegaaninen- ja mehiläisvaha voide
Mihin tuotteisiin sinä käytät mehiläisvahaa?
Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.
Kirjoitin myös aiheesta kirjan "Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus"