fbpx

Nature by Ampun haastattelu

Nature by Ampun haastattelu

8.12.2020

Nature by Ampun haastattelu

Kuka? Ann-Marie Hagman eli Amppu

Ikä? 35 vuotta

Missä asut? Sipoo, Linnanpelto

Millainen perhe sinulla on? Mies ja poika 14 v

Mitä teet? Olen luonnonkosmetiikan yrittäjä

Mitä somekanavia? IG ja FB @naturebyamppu

  1. Olet yrittäjä yrityksessä Nature by Amppu. Mistä yrityksen nimi tulee? 

Kun olin perustamassa yritystäni, pistin pystyyn Whatsapp ryhmän kavereilleni ja perheelleni, jossa kyselin nimi ehdotuksia. Halusin että nimi edustaa luonnonkosmetiikkaa mutta persoonallisesti. Syntyi Nature by Amppu.

Yhtenä vaihtoehtona oli myös voideakka. Kunnes yksi ystävistäni antoi vinkin, että googlaa mitä löytyy. No sanotaanko että sisältö oli sen mukaista, että nimi ehdotus jäi ainoastaan ehdotukseksi. ?

2. Mitä tarkalleen ottaen tarkoittaa luonnonkosmetiikka? 

Vaikea kysymys ja siihen ei taida olla selkeää vastausta.

Wikipedia vastaa näin:

”Luonnonkosmetiikka tarkoittaa ihonhoitotuotteita ja kosmetiikkaa, jonka lähtökohtana on, että siihen käytetyt raaka-aineet ovat mahdollisimman vähän haitallisia niin ihmiselle kuin luonnolle, jonka vuoksi tiettyjä kemikaaleja ei käytetä. Tätä säädellään sertifikaateilla. Tuotteiden raaka-aineiden ja tuotannon täytyy noudattaa jonkun riippumattoman sertifiointi-organisaation kriteereitä, jonka vuoksi usein puhutaankin sertifioidusta luonnonkosmetiikasta. Myös termejä orgaaninen kosmetiikka tai luomukosmetiikka saatetaan käyttää.”

Sertifikaatteja on monenlaisia, toiset hyväksyvät tietyt raaka-aineet, kun toiset taas eivät. ”Vihrepesu” alalla on myös yleistä, luonnollisena, vegaanisena ja biona mainostetaan montaa tuotetta, vaikka ainesosaluettelo kertoo jotain aivan muuta. Monella pienyrityksellä e ole varaa ostaa kalliita sertifikaatteja, vaikka tuotteet olisivatkin luonnonkosmetiikkaa.

Itselleni luonnonkosmetiikka tarkoittaa mahdollisimman puhtaita ja luonnollisia raaka-aineita. Raaka-aineita jotka vahingoittavat mahdollisimman vähän luontoa niin valmistus ja kun tuotteen pois pesu vaiheessa. Tiedostan kumminkin tässäkin ongelman, raaka-aineita valmistetaan toisella puolella maailmaa ja toimitetaan tänne pohjoisen takamaille. Siksi oma mottoni onkin Less-is-more. Valmista vain tarvittava määrä, itse valmistamalla tuotteet eivät happane kaupan hyllyissä. Käytä kierrätettyjä pakkauksia, näin säästät niin rahaa kuin luontoa. Tee omalle iholle sopivia tuotteita ja vältä huti ostoksia.

3. Mikä sai sinut alunperin kiinnostumaan luonnonkosmetiikasta? 

Kävin noin 15 vuotta sitten saippua- ja voidekurssilla. Siitä lähti kiinnostus kosmetiikan valmistukseen. Pidän paljon itse käsillä tekemisestä. Ja rakastan opettaa taitojani myös muille. Siksi olenkin pitänyt luonnonkosmetiikka kursseja jo 7 vuotta kansalais- opistoilla ja nyt 2 vuotta yritykseni Nature by Ampun kautta.

 4. Oletko kohdannut ennakkoluuloja yritystäsi kohtaan? 

En yhtään, Päinvastoin. Luonnonkosmetiikan ala on kasvava ala. Päätin jo yrittäjyyden alussa verkostoitua alan ammattilaisten kanssa. Alalla toimii monta ihanaa pientä naisyrittäjää.

Täältä Sipoosta olen löytänyt kaksi huippu kollegaa ja samalla ystävää. @kolmecosmetics Hannan ja @kuuraessentials Maijan. Olemme lähes päivittäin yhteyksissä niin työ kun koti asioista.

5. Onko sinulla asioita, jotka olet kokenut yrittäjyydessä vaikeaksi? 

Uuden opettelu. Yrittäjän tulee joko itse hallita monta asiaa tai ostaa palvelut ulkopuolelta. Itse luonnonkosmetiikan valmistuksen, kurssituksen lisäksi tulee minun osata markkinoida, rakentaa verkkokauppaa, hallita sosiaalista mediaa, tuntea alan lakeja ja säädöksiä sekä tietää jonkin verran kirjanpidosta.

Yksintekeminen. Olen ahkera ja innovatiivinen tyyppi, mutta välillä tarvitsisin juttelu ja ajatuksen pallottelu apua.

Ajan riittämättömyys. On niin paljon asioita hoidettavana. Innostun uusista asioista ja rönsyilen paljon. Sekin vie aikaa. ?

Mutta parasta yrittäjyydessä on kyllä, että saat itse päättää ajan käytöstä ja mitä teet. Jos nukuttaa aamulla, niin käännän kylkeä. Jos jokin päivä on huono, voin ottaa extempore vapaa-päivän ja lähteä metsään.

6. Entä miten perheen pyörittäminen onnistuu yrittäjänä? 

Hyvin. Myös mieheni on yrittäjä kotona. Molemmat ymmärtävät, että välillä päivät venyvät. Myös 14- vuotias poikamme auttaa meitä yritystemme hommissa. Seuraava yrittäjä sukupolvi kasvaa rinnalla.

Kun kurssi illat venyvät yli 10, hipsivät perheenjäsenet loppu siivouksen sekaan tekemää iltapalaa. Koska teen töitä kotona sekoittuvat työ ja arki toisiinsa. Välillä huomaan istuvani kännykällä vastailemassa asiakkaan kysymyksiin vielä yö myöhään, se on vähän huono tapa. Mutta toisaalta kun teen jotain, teen sitä täydestä sydämestäni. Jos työ alkaa maistua puulta joka aamu herätteessään, on aika vaihtaa hommia.

7. Pyörität yritystä kotoa käsin. Millainen on sinun tyypillinen työpäiväsi? 

Aika tyypillinen työpäivä alkaa herätyskellon soimisella klo 7, jonka jälkeen teen aamutoimet ja käyn hoitamassa eläimet (kissat, koirat, puput ja kanat). Sen jälkeen istun koneelle tulostamaan verkkokaupan tilaukset ja lukemaan sähköpostit sekä some viestit. Päivään kuuluu vaihtelevasti kurssivalmisteluja, yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa, tavaran tilausta, raaka-aineiden purkitusta, uusien tuotteiden testaamista, uusien kurssien suunnittelua, verkkokaupan päivitystä ja paljon muuta.

Jos illalla on kurssi lepään yleensä tunnin tai pari ennen kurssilaisten tuloa. Iltasta menee kolme tuntia kurssilaisten parissa ja sen jälkeen siistin paikat. Kurssi iltoina pääsen rauhoittumaan yleensä klo 22 jälkeen.

8. Mitä haluaisit sanoa naisyrittäjänä muille naisyrittäjille? 

Verkostoitukaa, pyytäkää toisiltanne apua, auttakaa toisianne. On ihanaa, kun on iso verkosto tukena. Vaikka olemmekin yksin vastuussa omasta yrityksestämme, voimme auttaa toisen arkea ihan pienilläkin tsempeillä ja tiedoilla.

9. Teidän koti on valtavan kaunis ja siitä on tehty jopa lehtijuttuja. Millä perusteella olet valinnut ne sisustuselementit, jotka olet valinnut? 

Kiitos. Olen visualisti, olen aina ollut. Näen kauneutta ympärilläni. Tykkään sisustaa kierrätetyillä esineillä. Ostan tarvittavat huonekalut ja pienemmätkin esineet mieluummin torista ja tutuilta kun uutena kaupasta. Se vaatii vähän aikaa, mutta säästää rahaa. Meillä on siskojeni ja äitini kanssa oma pieni kierrätyskeskus, kun jokin tavara ei enää palvele toisella se saa uuden kodin jollain toisella. Tyypillistä on, että huonekalut ilmestyvät meille, koska meillä on eniten tilaa. ?

Rakastan vanhoja esineitä jolla on historia ja tarina. Kodissamme onkin niitä tosi paljon. Minua aina naurattaa, kun uudet kurssilaiset saapuvat kotiimme, silmät pyörivät päässä kun on niin paljon katseltavaa.

10. Onko sinulla/yritykselläsi joku missio? Mitä haluat saavuttaa yritystoiminnallasi? 

Nature by Ampun missio on tuoda tavallisille kuluttajille tietoutta kosmetiikasta ja varsinkin niissä käytettävistä raaka-aineista. Yritän opettaa kurssilasille ja some seuraajilleni less-is-more ajattelutapaa. Et tarvitse kymmentä eri voidetta, yksi tai muutama riittää koko vartalon hoitoon.

Yritän myös opettaa luonnonmukaista ihon hoitoa. Ei ole mitään järkeä kuivattaa ihoa liian pesevillä tuotteilla ja sen jälkeen rasvata iho, jotta se ei olisi rutikuiva.

Luonto on minulle myös tärkeä, kuten myös monelle kurssilaiselleni. Sen kunnioittaminen ja valinnat luonnon puolesta.

Ja oma henkilökohtainen missio on tietenkin pystyä elättämään itseni yritystoiminnallani, jotta voin elää oman näköistä elämää maaseudulla.

11. Missä näet itsesi/yrityksesi viiden vuoden päästä?

Unelmani olisi perustaa DIY-kosmetiikan kursseja ja raaka-aineita myyvä kivijalka myymälä tänne pääkaupunkiseudulle. Tunnelma myymälässä olisi rento ja kodin omainen. Raaka-aineita saisi ostettua itse purkittaen. Myymälässä olisi myös tilaa kursseille ja muiden yhteistyökumppaneiden tapahtumille.

Haluaisin löytää samanhenkisen yhteistyökumppanin, jonka kanssa voisimme jakaa yrityksen vastuut ja ilot.

12. Sitten vielä kysymys liittyen minun tämän kevään kampanjaan. Onko luonnonkosmetiikka tai sen valmistaminen luontoa säästävä arjen valinta? Millä tavalla?

Kuten jo ylempänä kirjoitinkin on luonnonkosmetiikka ehdottomasti oikein valittuna ja käytettynä kestävä valinta.

Pähkinän kuoressa.

  • Itse tekeminen; tuoreet tuotteet, ei hävikkiä
  • Luonnolliset raaka-aineet; kuormittavat luontoa vähemmän ja hajoavat vesistössä luonnollisemmin
  • Kierrätetyt pakkaukset; vähemmän jätettä

Voit tehdä tuotteet itse tai ostaa ne valmiina suomalaisilta pienyrittäjiltä <3

Toivottavasti löysit uusia ajatuksia ja tietoja Nature by Ampusta ja tietenkin minusta itsestäni.

Haastattelijana toimi Unelma5 blogin ja somekanavien ylläpitäjä Emilia. Emilian blogi kertoo pienlapsiarjesta ja kotielämästä. Kiitos Emilia haastattelusta.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

crossmenuchevron-down