fbpx

SLS ja SLES; mitä ovatkaan nämä kemikaalit ja miten ne eroavat toisistaan?

SLS ja SLES; mitä ovatkaan nämä kemikaalit ja miten ne eroavat toisistaan?

8.7.2022

SLS ja SLES; mitä ovatkaan nämä kemikaalit ja miten ne eroavat toisistaan?

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Tässä artikkelissa käsittelen kahta kosmetiikan yleistä ainesosaa; Natrium lauryyli sulfaattia (SLS) sekä Natriumlauryylieetterisulfaatti (SLES). Nämä kaksi ainesosaa vilahtelevat hyvin usein kosmetiikan INCI-listassa. Kumpikaan näistä kemikaaleista ei kuulu luonnonkosmetiikkaan. Ne ovat täysin synteettisiä valmisteita. SLS ja SLES ovat pahamaineisia kemikaaleja, joista liikkuu netissä paljon väittämiä puolesta ja vastaan. Koska nimet ovat niin pitkiä, minä käytän tässä artikkelissa vain SLS ja SLES kirjainlyhenteitä. Mitä nämä aineet ovat ja ovatko ne turvallisia käyttää?

Mitä ovat SLS ja SLES?

SLS ja SLES ovat hyvin samantyyppisiä kosmetiikan kemikaaleja. Niitä käytetään aivan samoissa kohteissa ja aivan samaan tarkoitukseen.

SLS on perinteinen, pitkään käytössä ollut kosmetiikan kemikaali

SLS on perinteisempi tuote, joka on ollut pitkään markkinoilla. SLS lyhenne tulee englanninkielisestä nimestä Sodium Lauryl Sulfate (tai sulphate). Suomeksi nimi kääntyy muotoon natriumlauryylisulfaatti. Natriumlayryylisulfaatista käytetään nykyisin yleisimmin nimitystä Natriumdodekyylisulfaatti; englanniksi Sodium Dodekyl Sulfate, SDS. SDS on siis täysin sama asia kuin SLS. Tämä uusi nimi on nykyisin suosittu koska SLS sekoitetaan niin usein SLES:ään.

Myös natriumkookossulfaatti, (Sodium Coco Sulfate), SCS, on kemiallisesti samaa tavaraa kuin SLS. Natriumkookossulfaatissa lauryylihappo on vain otettu eettisemmäksi mielletystä kookoksesta eikä öljypalmuista kuten yleensä. Valmistusprosessi on muuten ihan sama.

Osasyy siihen, miksi tuotteella on niin monta nimeä, johtuu markkinoinnista. SLS on saanut perin huonon maineen. Nimeä yritetään kaikin tavoin piilottaa uusien nimien taakse. Tässä yleisemmät niistä:

  • Sodium lauryl sulphate
  • Sulfuric acid monododecyl ester sodium salt
  • Sodium dodecyl sulfate
  • Dodecyl sulfate, sodium salt
  • Sodium lauryl sulfate ether
  • Sodium dodecyl sulfate

SLES on kehittyneempi versio SLS:stä

SLES on kehitetty korvaamaan liian pesevä SLS. Sitä markkinoidaan hellävaraisena mitä se ei välttämättä mielestäni ole. SLES kirjainlyhenne tulee englanninkielisestä nimestä Sodium Lauryl Ether Sulfate. Nykyisin samasta aineesta käytetään yleisemmin englanninkielistä, lyhennettyä nimeä Sodium Laureth Sulfate. Kyseessä on kuitenkin täysin sama kemikaali. Kaksi nimeä joskus vain hämää. Suomeksi SLES yhdistettä kutsutaan natriumlauryylieetterisulfaatiksi.

Sekä SLS että SLES esiintyvät lisäksi kymmenillä eri kauppanimillä. Siksi näitä kemikaaleja onkin niin hankala huomata tuotteissa.

Mihin tarkoituksiin SLS ja SLES kemikaaleja käytetään?

SLS ja SLES on täysin sama käyttötarkoitus. Kumpaakin kemikaalia löytyy pääasiassa pesuaineista ja shampoista mutta myös ihan tavanomaisista voiteista. SLS ja SLES ovat hyvin monipuolisia eli niitä voi käyttää hyvin moniin tarkoituksiin eri tuotteissa.

SLS on niin tehokasta, että sitä käytetään korkeampina pitoisuuksina myös moottorin rasvanpoistoaineissa, maalinpoistoaineissa, lattianpuhdistusaineissa ja vaikean, pinttyneen lian poistoon tarkoitetuissa kemikaaleissa. SLS on myös suosittu kemikaali paperiteollisuudessa.

  • SLS ja SLES ovat vahvoja, anionisia pinta-aktiivisia aineita. Ne vähentävät veden pintajännitystä. Silloin kun veden pintajännitys pienenee, vesi pystyy tunkeutumaan syvemmälle ja puhdistamaan paremmin. Pinta-aktiivinen aine auttaa liuottamaan ihon pinnalta rasvaa ja likaa. SLS ja SLES ovat tässä työssä hyvin tehokkaita, sanoisin että liian tehokkaita. Ne pesevät ihosi narskuvan puhtaaksi mikä ei ole ihon kannalta ollenkaan hyvä asia.
  • SLS ja SLES ovat myös emulgaattoreita. Aika monet pinta-aktiivit kemikaalit sopivat emulgaattoreiksi. SLS ja SLES yhdistävät tuotteessa olevan veden ja öljyn täyteläiseksi voiteeksi.
  • SLS ja SLES ovat peseviä ainesosia. Monet pesevät tuotteet kuten suihkusaippuat ja shampoot sekä käsienpesuaineet sisältävät jompaa kumpaa kyseisitä kemikaaleista. SLS ja SLES ovat usein myös hammastahnan valmistusaineita. Oletko kuullut, että apteekin perusvoiteella voi jopa pestä ihon. Koska niissä käytetään emulgaattorina SLS:ää, ne ovat hyvin peseviä. Levität siis oikeasti pesuainetta ihollesi. Siksi myös useat voiteet kiristävät ja kirvelevät iholla. Niissä on SLS emulgaattorina.
  • SLS ja SLES vaahtoavat erityisen runsaasti. Niitä käytetään usein tuotteissa, joiden toivotaan muodostavan runsasta vaahtoa. Esimerkiksi kylpytuotteissa SLS ja SLES ovat hyvin suosittuja ainesosia.
  • Joskus alkoholia sisältäviin puhdistusaineisiin lisätään SLS:ää tai SLES:ää denaturoimaan tuote. Denaturointi tarkoittaa alkoholin käsittelemistä juomakelvottomaksi.
sls-sles

Mitä eroa on SLS:llä ja SLES:llä?

SLS ja SLES ovat hyvin samankaltaisia kemikaaleja. SLES valmistetaan etoksyloimalla dodekyylialkoholia. Dodekyylialkoholi eli lauryylialkoholi valmistetaan maaöljystä, palmunydinöljystä tai kookosöljystä. Saatu etoksylaatti muunnetaan rikkihapon puoliesteriksi, joka neutraloidaan muuntamalla se natriumsuoloiksi.  SLE valmistetaan suurin piirtein samalla tavalla. Vain etoksylointivaihe jää pois.

Huomaa että mikä tahansa eth- päätteinen ainesosa tuotteessa tarkoittaa sitä, että se on etoksyloitu.

Ovatko SLS ja SLES turvallisia käyttää?

SLS:stä ja SLES:tä on olemassa lukuisia tutkimuksia puolesta ja vastaan. Jos ympäristöjärjestöt löytävät jotain negatiivista SLS:stä tai SLES:tä niin valmistajat oitis maksavat uuden tutkimuksen, joka vesittää edellisen.

SLS on kosmetiikkateollisuudessa erittäin laajalle levinnyt kemikaali. Se on hyvin edullinen ja monikäyttöinen. Teollisuus ei tule siitä luopumaan kovinkaan helposti. Suurin osa halvimmista markettien kosmetiikkamerkeistä sisältää SLS:ää tai SLES.ää juuri taloudellisista syistä. Vaihtoehtoiset kemikaalit nostaisivat tuotteen hinnan pilviin.

SLS on ollut käytössä hyvin pitkään. SLS on erittäin tehokas pinta-aktiivi. SLS:n on todettu aiheuttavan silmien ja ihon ärsytystä. Tosin mikä tahansa pesevä ainesosa aiheuttaa ärsytystä silmissä. SLS:n suurin ongelma on sen tehokkuus. SLS:ää käytetään teollisuuspesuaineissa ja maalin pistoon. Sen on todettu olevan liian pesevä kemikaali iholle ja hiuksille. SLS pesee ihon pinnalta suojaavan rasvavaipan pois. Näin iho altistuu helpommin ympäristön haitalliselle vaikutukselle. Ihoon ja hiuspohjaan saattaa tulla ihottumaa, kutinaa ja kirvelyä. SLS:n haitallisten vaikutusten esiintyminen riippuu hyvin paljon käytetystä määrästä ja käyttökerroista.

SLS:n on todettu olevan haitallinen ympäristölle korkeina pitoisuuksina. Shampoissa ja pesunesteissä olevat pitoisuudet ovat kuitenkin niin pieniä, että haittoja ei ole todettu. Älä kuitenkaan koskaan käytä SLS:ää sisältäviä kemikaaleja vesistöjen äärellä (esim. hiustenpesu järvessä). SLS on helposti biohajoavaa. Se ei viihdy kauaa luonnossa vaan hajoaa nopeasti myrkyttömään muotoon.

SLES kehitettiin korvaamaan SLS henkilökohtaisessa hygieniassa. SLES sanotaan olevan iholle hellävaraisempi kemikaali. Kaikki tietysti riippuu annostelusta. SLES on myös sulfaatti ja siksi erittäin tehokas pesevä aine. Myös SLES:n käytön suhteen kannattaa olla kohtuullinen.

SLES:n haittapuoli on sen mahdollinen 1,4 dioksaanikontaminaatio. 1,4 dioksaani on SLES:n valmistuksen sivutuote. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on luokitellut 1,4 dioksaanin ryhmään B2 syöpää aiheuttavaksi kemikaaliksi = mahdollisesti ihmisille syöpää aiheuttava kemikaali.

Dioksaania voi jäädä lopputuotteeseen, jos sitä ei ole valmistettu ja puhdistettu asianmukaisesti. Koska monet kemikaalit tulevat maista, joissa asianmukaista valmistusprotokollaa ei välttämättä noudateta, riski on suuri. Loppukäyttäjä ei voi mitenkään tietää, onko tuotteessa käytetty huonolaatuista SLES:ää. Tuotteiden valmistajien on itse huolehdittava käyttämiensä raaka-aineiden laadusta. Tekevätkö kaikki niin, en tiedä.

sls-sles

Miksi en suosittele SLS:n ja SLES:n käyttöä kosmetiikassa?

Ensiksi, SLS ei ole todettu olevan myrkyllinen kemikaali. Sen aiheuttamat ongelmat eivät johdu myrkyistä. SLS on silti hyvin ongelmallinen kemikaali.

Ongelmista suurin on SLS:n ja SLES:n liiallinen tehokkuus. Ne on todettu tutkimuksissa olevan ihoa kuivattavia ja ärsyttäviä aineita. Sekä SLS että SLES ovat erittäin tehokkaita peseviä kemikaaleja. Me emme tarvitse ihon tai hiusten puhdistukseen näin tehokkaita aineita. SLS ja SLES pesevät iholta ja hiuksista pois luonnolliset lipidit. Hyväksyn SLS:n ja SLES:n ainoastaan siivouskemikaaleissa. Pieninä käyttömäärinä ne eivät ole ympäristölle haitallisia. Iholle ja hiustenhoitoon ne eivät kuitenkaan sovi.

Pitkäaikainen SLS:n käyttö hammastahnoissa on aiheuttanut monille suupielen haavaumia. Vaihtamalla sulfaatittomaan hammastahnaan, suupielet ovat parantuneet.

Ihonhoidossa SLS pitoiset pesuaineet ovat turhan voimakkaita. Ne pesevät ihon narskuvan puhtaaksi ja samalla altistavat ihon ympäristön vaikutuksille. Markettien pesunesteet sisältävät melkein poikkeuksetta näitä kemikaaleja.

Voiteissa SLS aiheuttaa ihon kireyttä ja pitkällä aikavälillä ihon punoitusta, ärsytystä ja ihottumaa. SLS:n käyttö voiteissa johtuu ainoastaan sen halvasta hinnasta.

Shampoissa SLS aiheuttaa hiusten ja hiuspohjan kuivumista. Nykyisin on saatavilla hyvin paljon sulfaatittomia shampoita. Kaikki sulfaatit ovat liian tehokkaita rasvanpoistajia. Moni on saanut helpotusta päänahan kutinaan vaihtamalla sulfaatittomaan shampooseen. Muista että kaikki shampoissa käytetyt sulfaatit ovat hyvin peseviä kemikaaleja. Oletko kokeillut pestä hiukset kananmunakeltuaisella. Minusta se on paras ja hellävaraisin shampoo. Myös uudet, luonnolliset palashampoot ovat yleensä sulfaattivapaita.

Käytetty kemikaalin määrä ratkaisee myös todella paljon. SLS:ää tai SLES:ää sisältävää shampoota kannattaa annostella vain hyvin maltillisesti. Shampoo tulee myös aina sekoittaa ensin veteen ja vasta sitten iholle.

SLES ei ole kokemukseni mukaan juurikaan hellävaraisempi kuin SLE. Kaikki mitä edellä kerroin SLS.tä, koskee myös SLES:ää. Lisäksi SLES saattaa sisältää syöpää aiheuttavaa 1,4 dioksiinia. En halua ottaa tällaista riskiä. Turvallisia ja hellävaraisempia vaihtoehtoja SLS:lle ja SLES:lle on olemassa niin paljon. Käy lukemassa vaikkapa artikkelini; Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA)

Kosmetiikkaan käytettävä SLS ja SLES valmistetaan todennäköisimmin palmuöljystä. Halvemmat versiot valmistetaan myös mineraaliöljystä eli maaöljystä, samasta, josta tehdään bensaa. Ympäristön kannalta SLS ja SLES eivät ole kestäviä valintoja.

SLS:n ja SLES:n yhteisvaikutuksia muiden kosmetiikan kemikaalien kanssa ei ole lainkaan tutkittu. Lisääkö SLS ja SLES muiden kemikaalien haitallisuutta? Sitä on monesti epäilty mutta ei kuitenkaan tutkittu riittävästi.

Suositko sinä sulfaatittomia tuotteita? Kirjoita oma kommenttisi alla olevaan kommenttiosioon!

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan "Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus"

www.helenatur.com



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

crossmenuchevron-down