fbpx

Turvallinen säilöntäaine kotikosmetiikan valmistukseen

Turvallinen säilöntäaine kotikosmetiikan valmistukseen

6.8.2021

Turvallinen säilöntäaine kotikosmetiikan valmistukseen

Vieraskirjoitus: Outi Lempa

Kaupallisen kosmetiikan ainesosista yksi kaikkein haitallisin ryhmä on säilöntäaineet. Tavanomaisessa markettikosmetiikassa säilöntäaineita voi olla useita. Monet niistä kuuluvat erityisen haitallisiin kemikaaleihin kuten metyyli-isotiatsolinoni. Kotikosmetiikassa säilöntäaineen valintaan voit vaikuttaa itse. Vedettömät tuotteet säilyvät hyvin ilman säilöntäainetta. Vesipitoisissa tuotteissa säilöntäaine on kuitenkin aivan välttämätöntä ellet käytä tuotetta heti. Tarvitset siis säilöntäaineen, joka on tehokas mutta samalla turvallinen. Tässä artikkelissa esittelen sinulle turvallisen säilöntäaineen, joka sisältää kahta eri kemikaalia.

Miksi säilöntäainetta tarvitaan kosmetiikassa?

Kotikosmetiikkaa valmistaessamme olemme itse vastuussa tuotteiden turvallisuudesta. Kaikkiin vettä sisältäviin tuotteisiin syntyy hyvin nopeasti homeita ja bakteerikasvustoja. Mikrobit tarvitsevat elääkseen happea, jota löytyy vedestä.

Aivan alussa mikrobikasvustot ovat hyvin pieniä. Et voi nähdä tai haistaa tuotteessa kehittymässä olevia homekasvustoja tai bakteereja. Alkuvaiheessa tuotteessa olevat mikrobit voi havaita vain mikroskoopilla. Vasta sitten kun bakteerit ja homeet ovat saaneet tuotteessa täyden vallan, voit havaita esimerkiksi kasvovedessä sameutta tai voiteen rakenteen muuttumista. Myös tuotteen tuoksu ja väri saattavat muuttua.

Bakteereilla ja homeilla saastunut tuote on erittäin haitallinen ihollesi. Vaikka tuote näyttää silmämääräisesti tarkasteltuna ihan hyvältä, saattaa siinä asustella haitallisia mikrobeja. Mikrobit aiheuttavat iholle ja silmiin tulehduksia. Saastuneen tuotteen käyttäminen siis saattaa pahentaa ihon kuntoa. Erityisesti silmiä tulee suojata haitallisilta mikrobeilta. Mikrobit saattavat aiheuttaa vakavia tulehduksia silmiin. Siksi kaikkien vesipitoisten tuotteiden säilyvyys on parasta turvata säilöntäaineella.

Säilöntäaine pidentää tuotteen ikää ratkaisevasti

Yksi 60 millilitran kosteusemulsio kestää noin 3-4 kuukautta. Ilman säilöntäainetta näin pitkän säilyvyyden aikaansaaminen on hyvin hankalaa.

Lisäämällä tuotteeseen säilöntäainetta, varmistat tuotteen turvallisuuden. Kosmetiikkaa valmistaessa pitää tietysti aina olla huolellinen ja varmistua ainesosien tuoreudesta sekä välineiden puhtaudesta. Säilöntäaine kuitenkin varmistaa sen, että työsi ei ole mennyt hukkaan ja voit turvallisin mielin käyttää valmistamiasi tuotteita.

Joskus tuotteissa käytetään säilyvyyttä parantavia aineita kuten rosmariiniuutetta ja greippiuutetta. Ne eivät kuitenkaan ole varsinaisia säilöntäaineita, vaikka hillitsevätkin mikrobien kasvua. Jos käytät vain säilyvyyttä parantavia aineita, sinun tulee käsitellä tuotetta erityisen huolellisesti. Tämä tarkoittaa raaka-aineiden ja välineiden sterilointia sekä tuotteen säilyttämistä jääkaapissa ja puhtaan spatulan käyttöä. Silti voide saattaa helposti pilaantua etkä edes huomaa sitä.

Turvallinen luonnonkosmetiikatasoinen säilöntäaine

Yksi parhaista kotikosmetiikan säilöntäaineista on ollut Geogard 211 Cosgard. Geogard 211 on luonnonkosmetiikatasoinen säilöntäaine, joka täyttää COSMOS ja ECOCERT vaatimukset.

Tuote koostuu kahdesta kemikaalista; dehydroetikkahaposta sekä bentsyylialkoholista. INCI-nimeltä nämä kaksi kemikaalia ovat Dehydroacetic acid sekä Benzyl alcohol.  Vastaavaa valmistetta voit hankkia myös muilla kauppanimillä. Nature by Ampun verkkokaupassa tuote löytyy täältä.

Seuraavaksi kerron hieman tarkemmin säilöntäaineen kahdesta eri kemikaalista. Mitä nämä kaksi ainesosaa ovat ja miten ne vaikuttavat tuotteessa?

kosmetiikan-sailontaaineet
Photo by Kai Dahms on Unsplash

Dehydroetikkahappo

Dehydroetikkahappo on valkoinen, hajuton, kiteinen jauhe, joka liuetessaan muuttuu täysin värittömäksi. Dehydroetikkahappo torjuu tuotteissa etenkin sienikasvustoa kuten homesieniä. Dehyroetikkahappoa on käytetty paljon myös elintarvikkeiden säilönnässä.  Varsinkin marjoja ja vihanneksia säilötään paljon dehydroetikkahappoa käyttäen. Aineen E-koodi on 265. Elintarvikekäyttö kertoo paljon kemikaalin turvallisuudesta.

Dehydroetikkahappo liukenee helposti veteen ja muihin nesteisiin. Hyvä liukoisuus on kullan arvoinen asia kosmetiikkaa valmistaessa.

Dehydroetikkahappo on todettu turvalliseksi kosmetiikan ainesosaksi. Sen ohjeiden mukaisesta käytöstä ei ole havaittu olevan haittaa terveydelle eikä ympäristölle. Dehydroetikkahappo on kemikaali, joka on hyväksytty myös COSMOS ja ECOSERT sertifioiduissa tuotteissa.

Bentsyylialkoholi

Bentsyylialkoholi eli INCI nimeltään Benzyl alcohol, on aromaattinen alkoholi. Voit huomata bentsyylialkoholin ruusumaisen tuoksun säilöntäaineessa. Tuoksu on varsin miellyttävä monen mielestä.

Bentsyylialkoholi on väritön neste, joka liukenee kohtalaisen helposti tuotteeseen. Bentsyylialkoholia esiintyy monissa kasveissa luonnostaan. Varsinkin teessä on runsaasti luonnollista bentsyylialkoholia. Myös monet eteeriset öljyt sisältävät luonnollista bentsyylialkoholia.

Bentsyylialkoholi ei varsinaisesti ole säilöntäaine. Se kuitenkin tukee dehydroetikkahapon vaikutusta torjumalla sieniä ja muita mikrobeja.

Bentsyylialkoholi ei ole ongelma terveydelle, jos sitä käytetään tuotteessa annostusohjeiden mukaisesti.  Terveillä ihmisillä bentsyylialkoholi hapettuu maksassa nopeasti bentsoehapoksi ja poistuu elimistöstä.

Bentsyylialkoholin ei ole todettu aiheuttavan syöpää tai hormonihäiriöitä.

Bentsyylialkoholi saattaa aiheuttaa ihon herkistymistä ja allergioita. Herkistyminen on todennäköisempää, jos bentsyylialkoholille altistuu useita kertoja päivässä. Monet altistustapaukset ovat johtuneet tiskiaineessa olevasta bentsyylialkoholista, jota on ollut tuotteessa suuria määriä. Tiskiainetta käytetään lämpimissä, jopa kuumissa vesissä, annostellaan usein liikaa ja käytetään useita kertoja päivässä. Siksi tiskiaineiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Varo bentsyylialkoholia joutumasta silmiin sillä se ärsyttää erityisesti silmiä. Tosin mikä tahansa kemikaali ärsyttää silmiä.

Luonnonkosmetiikkatasoinen säilöntäaine on turvallinen kotikosmetiikassa

Pidän dehydroetikkahapon ja bentsyylialkoholin seosta yhtenä turvallisimmista säilöntäaineesta. Säilöntäaineet eivät koskaan ole ihoa hoitavia ja täysin harmittomia. On valittava vähiten haitallinen vaihtoehto.

Muista aina noudattaa tarkoin säilöntäaineen valmistajan antamia annosteluohjeita. Annosteluohje tulee aina olla selkeästi ilmoitettuna myös myyntipakkauksen etiketissä.

Hanki kertakäyttöisiä pipettejä säilöntäaineen annosteluun. Näin saat tarkasti oikean määrän annosteltua tuotteeseen. Yksi millilitra säilöntäainetta sisältää noin 20 tippaa, riippuen pipetin tippakoosta. Nature by Ampun säilöntäaine myydän valmiiksi 10ml, 30ml ja 50ml pipettipulloissa.

Pidä kaikki säilöntäaineet aina pois lasten ulottuvilta. Säilytä säilöntäaine aina kaapin ylähyllyllä, valolta suojattuna. Turvallisetkin säilöntäaineet saattavat aiheuttaa myrkytyksen, jos lapsi vahingossa juo ainetta.

Kosmetiikan valmistuksessa hygienia on valttia

Säilöntäaineesta huolimatta, säilytä valmistamasi kosmetiikkaa aina huolellisesti valolta suojattuna. Noudata korkeaa hygieniaa tuotteita valmistaessasi ja steriloi purkit ja pullot huolellisesti alkoholilla tai kuumentamalla. Säilöntäaine ei paranna jo pilaantuneen tuotteen laatua. Säilöntäaine kyllä estää tehokkaasti mikrobien kasvun tuotteessa mutta se ei poista tuotteessa jo olevia mikrobeja.

Vieraskirjoitus: Outi Lempa

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan “Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät artikkelit