fbpx

Yrttien uuttaminen eli maserointi

Yrttien uuttaminen eli maserointi

Yrttien uuttaminen eli maserointi

Yrttiöljyä voi valmistaa muutamalla eri tavalla, nopealla kuumamenetelmällä tai hitaammalla kylmämenetelmällä. Uuttamisprosessia kutsutaan myös nimellä maserointi. Uuttamista voi öljyn lisäksi tehdä alkoholi-, vesi-, glyseriini- tai etikkapohjaan, riippuen mihin tarpeeseen haluat käyttää yrttejä.

Kuten kaikessa kosmetiikan valmistuksessa, raaka-aine valinnat ovat tärkeitä. Mieti siis myös hetki mitä öljyjen ominaisuuksia haluat valmiiseen yrttiöljyyn. Jos haluat kevyemmän öljyn valites vaikka viininrypälesiemen-, hamppu- tai safloriöljyä uuttamiseen. Jos taas haluat vähän rasvaisemman tunnun tuotteeseen valitse, aprikoosinkivi-, makadamia- tai avokadoöljyä. Kasviöljyjen ominaisuuksista pääset lukemaan enemmän verkkokaupasta löytyvistä öljyistä.

Yrttiöljyn valmistuksessa kannattaa käyttää kuivattuja yrttejä

Yrttiöljyn valmistamisessa kannattaa käyttää kuivattuja yrttejä, jotta yrttien kasvinesteet eivät pilaannuta ja homehduta valmista öljyä. Kuivatuista yrteistä valmistettu yrttiöljy säilyy vähintään 6-12 kk. Uutettava öljy kannattaa aina olla mahdollisimman tuoretta. Lue Halenaturin blogista artikkeli Yrttien aika jatkuu pitkälle syksyyn; näin säilöt yrttisi talven varalle ; miten yrttejä kannattaa kerätä.

Jos haluat saada erilaisia niin voit uuttaa useampia yrttejä samaan öljypohjaan. Esimerkiksi kehäkukka-kamomillasaunio uute on ihana yhdistelmä herkälle iholle. Kokeile puna-apila - ruusu uutetta ikääntyvälle iholle. Olen kirjoittanut artikkelin Miten aloittaa hortoilu eli villiyrttien kerääminen?, jossa olen listannut monia hyviä kerättäviä villiyrttejä.

Yrttien kuumauuttaminen

Kuumauuttaminen tapahtuu vesihauteessa. Kuivia yrttejä haudutetaan öljyn seassa vesihauteessa noin 2-4 h, jolloin yrttien vaikuttavat aineet imeytyvät öljyyn.
Valitse kuumauuttamiseen aina kuumentamista hyvin kestävä perusöljyä, kuten manteli tai auringonkukkaöljyä. Öljy ei saa kiehua missään vaiheessa.

Tee näin:

 1. Mittaa kuivatut, murskatut yrtit ja öljy metalliseen astiaan. Yrttejä 1:4, öljyä 3:4 suhteessa.
 2. Hauduta vesihauteessa, välillä sekoittaen 2-4 h.
 3. Siivilöi ja purista öljy yrttien seasta puhtaaseen purkkiin tai pulloon. Voit käyttää apuna harsokangasta tai kahvinsuodatinpussia.
 4. Kirjaa purkkiin valmistuspäivä, käytetyt öljyt ja yrtit.
 5. Voit lisätä viilentyneeseen seokseen E-vitamiinia säilyvyyden parantamiseksi, max. 1%.

Yrttien kylmäuuttaminen

Kylmäuuttaminen tapahtuu hitaammin huoneen lämmössä. Yrtit laitetaan lasipurkkiin öljyn sekaan ja annetaan uuttua 2-4 viikkoa, joskus jopa pidempään. Lasipurkki olisi hyvä olla tummaa lasia, mutta jos sellaista ei löydy voi purkkia säilyttää kaapissa valolta suojattuna. Purkkia olisi hyvä muistaa sekoitella päivittäin.

Kylmäuuttamisen hyvänä puolena on, että yrttien tai öljyjen ainesosat säilyvät paremmin, kun kuumentamisen aikana. Yrttiöljyn voi lisätä kosmetiikan valmistuksessa ihan viimeisenä, niin se ei pääse kuumenemaan myöskään kosmetiikan valmistus vaiheessa.

Tee näin:

 1. Murskaa yrtit puhtaaseen, desinfioituun lasipurkkiin.
 2. Kaada öljyä yrttien päälle, niin että yrtit jäävät kokonaan öljyn pinnan alapuolelle.
 3. Sulje kansi ja anna yrtti öljyn uuttua 2-4 viikkoa pimeässä.
 4. Kääntele purkkia noin kerran päivässä, tasaisemman uuttamisen takia.
 5. Siivilöi ja purista yrtit öljyn seasta puhtaaseen purkkiin tai pulloon. Voit käyttää apuna harsokangasta tai kahvinsuodatuspussia.
 6. Kirjaa purkkiin valmistuspäivä, öljyt ja yrtit.
 7. Voit lisätä seokseen E-vitamiinia säilyvyyden parantamiseksi.

Kylmäuuttamisessa voit käyttää myös herkempiä öljyjä, jotka eivät kestä pitkää kuumentamista. Esim. hamppu- tai arganöljy. Mutta voit käyttää myös ihan perusöljyjä.
Uuttamisessa ylijääneet yrtit voi lisätä saippuamassaan tai käyttää hienonnettuna jalkakylvyssä.

Oletko kerännyt kesän aikana yrttejä?Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 comments on “Yrttien uuttaminen eli maserointi”

 1. Jostain syystä en aiemmin oikein ole ottanut "tosissani" tätä hortoilua, vaan pitänyt sitä hieman erikoisena harrastuksena. Tänä vuonna kuitenkin hurahdin ihan täysin. Varsinkin yrttivoidekurssin jälkeen en ole voinut irrottaa silmiäni pellon pientareista ja pihan reunuksista milloin vain liikunkin ulkona. Harrastus meni jo niinkin pitkälle, että vielä tuossa lokakuun viimeisellä viikolla, pienen räntäsateen saattelemana, lähdin vielä etsiskelemään jotain kerättävää! Ja toden totta; vielä näinkin myöhään syksyllä löytyi siankärsämöä ja vihreän raikasta poimulehteä! Kuivuttuaan aion uuttaa ne viininrypälesiemenöljyssä ja jouluksi valmistuu sukulaisille ja perheelle ihmeitätekeviä ihoöljyjä 🙂

  1. Kiitos kommentista Mari.
   Kasvien kerääminen ja luonnossa kulkeminen on koukuttavaa mutta rauhoittavaa. Mitä kaikkea me suomalaiset saamme kerätä ilmaiseksi luonnosta. <3 Ihanaa että olet löytänyt uuden harrastuksen.

   Terkuin, Amppu

 2. Kyllä joka kesä
  Siankärsämöä
  Vuohenputkea
  Lipstikkaa
  Kehäkukka
  Vadelman lehtiä
  Metsämansikan lehtiä ym.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

crossmenuchevron-down