Tämän artikkelin on kirjoittanut Nature by Ampun perustaja Ann-Marie Hagman.
Yrttiöljyä voi valmistaa muutamalla eri tavalla, nopealla kuumamenetelmällä tai hitaammalla kylmämenetelmällä. Uuttamisprosessia kutsutaan myös nimellä maserointi. Uuttamista voi öljyn lisäksi tehdä alkoholi-, vesi-, glyseriini- tai etikkapohjaan, riippuen mihin tarpeeseen haluat käyttää yrttejä.
Kuten kaikessa kosmetiikan valmistuksessa, raaka-aine valinnat ovat tärkeitä. Mieti siis myös hetki mitä öljyjen ominaisuuksia haluat valmiiseen yrttiöljyyn. Jos haluat kevyemmän öljyn valites vaikka viininrypälesiemen-, hamppu- tai safloriöljyä uuttamiseen. Jos taas haluat vähän rasvaisemman tunnun tuotteeseen valitse, aprikoosinkivi-, makadamia- tai avokadoöljyä. Kasviöljyjen ominaisuuksista pääset lukemaan enemmän verkkokaupasta löytyvistä öljyistä.
Yrttiöljyn valmistamisessa kannattaa käyttää kuivattuja yrttejä, jotta yrttien kasvinesteet eivät pilaannuta ja homehduta valmista öljyä. Kuivatuista yrteistä valmistettu yrttiöljy säilyy vähintään 6-12 kk. Uutettava öljy kannattaa aina olla mahdollisimman tuoretta. Lue Halenaturin blogista artikkeli Yrttien aika jatkuu pitkälle syksyyn; näin säilöt yrttisi talven varalle ; miten yrttejä kannattaa kerätä.
Jos haluat saada erilaisia niin voit uuttaa useampia yrttejä samaan öljypohjaan. Esimerkiksi kehäkukka-kamomillasaunio uute on ihana yhdistelmä herkälle iholle. Kokeile puna-apila - ruusu uutetta ikääntyvälle iholle. Olen kirjoittanut artikkelin Miten aloittaa hortoilu eli villiyrttien kerääminen?, jossa olen listannut monia hyviä kerättäviä villiyrttejä.
Kuumauuttaminen tapahtuu vesihauteessa. Kuivia yrttejä haudutetaan öljyn seassa vesihauteessa noin 2-4 h, jolloin yrttien vaikuttavat aineet imeytyvät öljyyn.
Valitse kuumauuttamiseen aina kuumentamista hyvin kestävä perusöljyä, kuten manteli tai auringonkukkaöljyä. Öljy ei saa kiehua missään vaiheessa.
Tee näin:
Kylmäuuttaminen tapahtuu hitaammin huoneen lämmössä. Yrtit laitetaan lasipurkkiin öljyn sekaan ja annetaan uuttua 2-4 viikkoa, joskus jopa pidempään. Lasipurkki olisi hyvä olla tummaa lasia, mutta jos sellaista ei löydy voi purkkia säilyttää kaapissa valolta suojattuna. Purkkia olisi hyvä muistaa sekoitella päivittäin.
Kylmäuuttamisen hyvänä puolena on, että yrttien tai öljyjen ainesosat säilyvät paremmin, kun kuumentamisen aikana. Yrttiöljyn voi lisätä kosmetiikan valmistuksessa ihan viimeisenä, niin se ei pääse kuumenemaan myöskään kosmetiikan valmistus vaiheessa.
Tee näin:
Kylmäuuttamisessa voit käyttää myös herkempiä öljyjä, jotka eivät kestä pitkää kuumentamista. Esim. hamppu- tai arganöljy. Mutta voit käyttää myös ihan perusöljyjä.
Uuttamisessa ylijääneet yrtit voi lisätä saippuamassaan tai käyttää hienonnettuna jalkakylvyssä.
Jostain syystä en aiemmin oikein ole ottanut "tosissani" tätä hortoilua, vaan pitänyt sitä hieman erikoisena harrastuksena. Tänä vuonna kuitenkin hurahdin ihan täysin. Varsinkin yrttivoidekurssin jälkeen en ole voinut irrottaa silmiäni pellon pientareista ja pihan reunuksista milloin vain liikunkin ulkona. Harrastus meni jo niinkin pitkälle, että vielä tuossa lokakuun viimeisellä viikolla, pienen räntäsateen saattelemana, lähdin vielä etsiskelemään jotain kerättävää! Ja toden totta; vielä näinkin myöhään syksyllä löytyi siankärsämöä ja vihreän raikasta poimulehteä! Kuivuttuaan aion uuttaa ne viininrypälesiemenöljyssä ja jouluksi valmistuu sukulaisille ja perheelle ihmeitätekeviä ihoöljyjä 🙂
Kiitos kommentista Mari.
Kasvien kerääminen ja luonnossa kulkeminen on koukuttavaa mutta rauhoittavaa. Mitä kaikkea me suomalaiset saamme kerätä ilmaiseksi luonnosta. <3 Ihanaa että olet löytänyt uuden harrastuksen.
Terkuin, Amppu
Kyllä joka kesä
Siankärsämöä
Vuohenputkea
Lipstikkaa
Kehäkukka
Vadelman lehtiä
Metsämansikan lehtiä ym.
Vau. Hieno saavutus erilaisia yrttejä.:)