fbpx

Yrttinen voide - Resepti

Yrttinen voide - Resepti

5.8.2022


Valmista reseptin avulla hoitavaa yrttivoidetta. Kasviöljy valinnoilla pystyt vaikuttamaan voiteen imeytyvyyteen sekä hoitavuuteen, mieti huolella myös mihin öljyyn uutat yrtit. Voit valmistaa tehokkaan paikallisen voiteen tai miedomman yleisvoiteen. Alla oleva yrttivoide on suunniteltu kuivalle, herkälle ja ärsyyntyvälle iholle.

Nyt on paras aika kerätä villi ja puutarha yrttejä talven varalle. Suomen luonto tarjoaa mahtavia yrttejä ilmaiseksi DIY-kosmetiikan valmistajalle. Poimulehtiä, ruusua, siankärsämöä ja apilaa.
Kurkkaa lisää tietoa yrteistä Villiyrtti postauksesta.

Voit ostaa valmista yrttiuutosta eli maseroitua yrttiöljyä tai valmistaa sitä itse. Lue lisää yrttien maseroinnista blogista.

YRTTIVOIDE 50ML
10 ml jojobaöljyä
10ml mustaherukansiemenöljyä
20 ml yrttiuutosta (poimulehtiä ja apilaa uutettuna aprikoosinkiviöljyyn)
8 g mehiläisvahaa
4 tippaa e-vitamiinia
7-12 tippaa eteerisiä öljyjä (0,5-1%) esim. 1 tippa kamomillaa, 1 tippa patsulia ja 2 tippaa mäntyä

Huom. Lisää eteerisiä öljyjä vähän kerrallaan ja tarkista että tuoksu ei ole omaan makuusi liian vahvan tuoksuista. Tähän reseptiin on valittu antiseptisiä ja hoitavia eteerisiä öljyjä. Kaikki valitut öljyt ovat vahvoja joten respetissä on käytetty vain vähän eteerisiä öljyjä.

  1. Desinfioi purkit suihkimalla niihin minimissään 60% alkoholilla tai haavanpuhdistusaineella ja kuivaamalla talouspaperilla.
  2. Punnitse mehiläisvaha kuumuutta kestävään astiaan.
  3. Mittaa jojobaöljy ja kaada ne mehiläisvahan päälle sulatusastiaan.
  4. Sulata kuumassa vesihauteessa, kunnes raaka-aineet ovat sulaneet nestemäiseksi.
  5. Sekoita öljyuutos sulaan seokseen.
  6. Nosta sulatusastia vesihauteesta ja anna jäähtyä pieni hetki.
  7. Lisää mustaherukansiemenöljy ja eteeriset öljyt vielä täysin nestemäiseen seokseen. Sekoita ja haista.
  8. Kaada 50ml purkkeihin. Voide kovettuu nopeasti, joten ole ripeä.
  9. Kirjaa etikettiin tuotteen nimi ja valmistus aika sekä ainesosaluettelo.


PST! Sulatusastian saat helpoiten puhdistettua lämmittämällä sen uudelleen ja pyyhkimällä talouspaperilla täysin puhtaaksi. Sen jälkeen voit tiskata sen kunnolla.

Tarvittavat työvälineet
DIY-kosmetiikan valmistuksessa pärjäät monesti keittiöstä löytyvillä työvälineillä.
Valmistusta varten tarvitset seuraavat työvälineet:

Haudutuskattila tai normaali kattila
Sulatusastia (mieluiten rst terästä)
Lusikka
Taikinanuolija
Talouspaperia
Mittakuppi
Vaaka
50ml purkki
Vahvaa alkoholia (min. 60%) tai haavojen puhdistusainetta


Reseptissä tarvittavat raaka-aineet

Jojobaöljy
Jojobaöljy on hoitava, antibakteerinen sekä ihon talintuotantoa tasapainoittava raaka-aine. Jojobaöljy on hyvin siedetty öljy, myös allergisten keskuudessa. Jojojaöljy on oikeastaan vaha eikä öljy. Sen mattapintaisten ominaisuuksien takia sitä käytetään paljon kosmetiikan valmistuksessa, mm. voiteissa ja kasvojen puhdistustuotteissa.

Aprikoosinkiviöljy
Aprikoosinkiviöljy on mieto ja rasvaton öljy, tekee voiteesta pehmeän ja helposti imeytyvän. Sopii kaikille ihotyypeille, myös akne ja rasvaiselle iholle. Sisältää runsaasti A-vitamiinia, jonka tiedetään yläpitävän ihon elastisuutta.

Mustaherukansiemenöljy
Mustaherukansiemenöljy sopii kuivalle ja ärtyneelle iholle, se pehmentää, kosteuttaa ja silottaa ihoa. Sopii myös akneen, ihottuman ja dermatiitin hoitoon. Mustaherukansiemen öljy on hyvä sekoittaa E-vitamiinin kanssa, joka ehkäisee öljyn hapettumista.

Yrtit
Puna-apila rauhoittaa, pehmentää ihoa ja supistaa ihohuokosia. Sopii erityisesti kuiva ja herkkä iho mutta myös normaalin ihon hoitoon.
Poimulehti kiinteyttää, siloittaa, estää ihon tulehduksia ja supistaa ihohuokosia. Sopii kuivalle, herkkälle ja normaalille iholle.

Mehiläisvaha
Mehiläisvaha tekee ihon pinnalle suojaavan kerroksen, joka pitää ihossa sen oman kosteuden mutta antaa ihon silti hengittää. Mehiläisvaha on antiseptistä ja ihoa suojaavaa.
Mehiläisvahaa käytetään voiteissa ja muissa kosmetiikka tuotteissa paksuntamaan ja emulgoimaan öljyt ja muut raaka-aineet kiinteäksi tuotteeksi.

E-vitamiini
E-vitamiini on luonnollinen säilöntäaine öljypohjaisille tuotteille, se estää öljyjä hapettumasta eli eltaantumasta. Maksimikäyttö 1% iholle jätettävissä tuotteissa.
Luonnollinen E-vitamiini on sekoitus neljästä erilaisesta tokoferolista (alfa, beta, delta ja gamma). E-vitamiini pidättää kosteuden ihossa, auttaa ihokudosta suojautumaan vapailta radikaaleilta ja auringonvalolta.

Kamomillan eteerinen öljy
Se on erinoimainen kuivan ja ärsytyneen ihon hoitoöljy. Kamomilla on antiseptinen ja sen sanotaan rauhoittavan ihon punoitusta, ihottumia sekä palovammoja.

Patsulin eteerinen öljy
Patsulin sanotaan uudistavan ihosoluja sekä sanotaan auttavan arpien ja sellutiitin hoidossa. Patsuli sopii kuivalle ja ikääntyvälle iholle. Voimakas yrttinen, makea ja maskuliininen tuoksu.

Männyn eteerinen öljy
Mäntyn sanotaan uudistavan ihosolukkoa, rentouttavan ja parantavan aineenvaihduntaa. Männyn sanotaan auttavan lihaskipuihin ja parantavan iho-ongelmia kuten, psoriaasista, ekseemaa ja muita näppylöitä.

Eteerisiä öljyjä tulee annostella varovasti, ja sekoittaa aina kasviöljyyn. Eteerisiä öljyjä ei tule käyttää raakana iholle tai sisäisesti. Huomio että osa sitruksen eteerisistä öljyistä voivat aiheuttavat valoherkkyyttä iholle, käytä varoen tai jos ollenkaan auringossa.

Tuotteen säilyvyys
Huulivoiteen säilyvyys 6-12kk, jopa pidempään. Pilaantunut huulivoide haisee eltaantuneelle.

Jos kiinnostuit lukemaan enemmän luonnonmukaisesta ihon hoidosta ja DIY-kosmetiikan itse valmistamisesta tule mukaan Nature by Ampun luonnonkosmetiikan kursseille. DIY-kosmetiikan raaka-aineita voit hankkia kurssien yhteydessä kaupastamme tai tilata raaka-aineet verkkokaupastamme.

Tule mukaan kurssille oppimaan lisää DIY-kosmetiikan valmistuksesta ja raaka-aineista. Mitä ajatuksia blogiteksti herätti sinussa? Kommentoi alle käyttökokemuksista.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

crossmenuchevron-down