fbpx

Cocoamidopropyl Betaine; CAPB - pesevä tensidi

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa.

Cocoamidopropyl Betaine on kosmetiikassa yleisesti käytetty pinta-aktiivinen aine. Siitä käytetään kirjainlyhennettä CAPB. Tämän kemikaalin nimi on hyvin hankala lausua ja kirjoittaa. Moni mieltävätkin CAPB:n pelkän nimen perusteella haitalliseksi ainesosaksi. Onko se sitä? CAPB on kiistelty ainesosa, joka ei ole ihan puhtoinen. Lue, milloin CAPB:tä kannattaa välttää.

Mitä on CAPB ja mihin tarkoitukseen sitä käytetään?

CAPB on johdettu kookosöljystä ja dimetyyliaminopropyyliamiinista. Olomuodoltaan se on vaaleankeltaista liuosta.

CAPB on pinta-aktiivinen aine. Se on pesevä kemikaali, jonka tarkoitus on irrottaa rasvaa ja likaa. Kosmetiikassa CAPB korvaa saippuan. CAPB auttaa vettä sekoittumaan rasvaiseen likaan, jotta rasva voidaan huudella pois.

CAPB on esimerkki kemikaalista, joka on samalla hoitava ja ihoa ärsyttävä. Hoitavuus ei tee kemikaalista yhtään sen turvallisempaa. Tämä voi olla yllättävää.

Cocoamidopropyl Betaine on samankaltainen kemikaali kuin Lauramidpropyl Betaine. Molemmat kemikaalit kuuluvat amidopropyylibetaiineihin johon on liitetty vain eri rasvahappo. Älä kuitenkaan sekoita CAPB:tä Cocobetaineen.  Se ei ole sama aine kuin Cocoamidopropyl Betaine.

CAPB on yleisesti käytetty ainesosa kosmetiikassa 

Kosmetiikan INCI-listoissa törmää varsin usein CAPB:iin. Se on täysin synteettinen, tehtaassa valmistettu kemikaali vaikkakin on hyväksytty luonnonkosmetiikan ainesosaksi.

CAPB:tä voit löytää hyvin useista kosmetiikan valmisteista kuten

  • Nestemäisistä, pesevistä tuotteista sen runsaan vaahtoavuuden takia.
  • Käsienpesuaineista
  • Monet hiustuotteet kuten hoitoaineet ja shampoopalat sisältävät CAPB:tä. Sillä on hiuksia pehmentävä vaikutus. CAPB poistaa myös sähköisyyttä hiuksista lisäämällä hiusten kosteutta.
  • Useissa hammastahnoissa on CAPB:tä
  • CAPB:tä käytetään myös siivouskemikaaleissa kuten yleispesuaineissa ja pyykinpesuaineissa.
Cocoamidopropyl Betaine; CAPB - pesevä tensidi
Cocoamidopropyl Betaine eli CAPB on pesevä tensidi

Onko CAPB turvallinen kosmetiikan kemikaali?

CAPB:n turvallisuus riippuu kahdesta asiasta; miten se on tuotettu ja mihin sitä käytetään.

  • CAPB:n on todettu aiheuttavan allergiaa. Tämä riippuu kemikaalin laadusta.
  • CAPB voi olla karsinogeeni. Tämä riippuu siitä miten tuotetta käytetään.

CAPB ja allergiat

Ensinnäkin CAPB:n on todettu aiheuttavan herkälle iholle allergisia reaktioita kuten ihon punoitusta ja kirvelyä.  CAPB:n aiheuttamat allergiset reaktiot eivät ole mikään harvinainen poikkeus. Hyvin monet ihmiset ovat herkistyneet CAPB:lle. Vuonna 2004 CAPB nimettiin American Contact Dermatis Societyssä vuoden allergeeniksi.

Valmistuksen yhteydessä syntyneet epäpuhtaudet

CAPB voi olla myös kontaminoitunutta. CAPB:n valmistusprosessissa käytetään kemikaalia nimeltä 3- (dimetyyliamino) propyyliamini (DMAPA). Tätä valmistuksessa käytettyä kemikaalia on saattanut jäädä lopputuotteeseen häviävän pieniä määriä. Häviävän pienetkin määrät 3- (dimetyyliamino) propyyliaminia saattaa laukaista iholla tai hiuspohjassa kosketusallergian.

Nitrosamiinit

CAPB voi muodostaa nitrosamiineja. Nitrosamiineja voidaan verrata nitriitteihin joita esiintyy elintarvikkeissa (etenkin makkaroissa) säilöntäaineena. Pinaatti ja nokkonen sisältävät luontaisesti nitraattia, joka voi suolistossa muuttua haitalliseksi nitriitiksi.

Nitrosamiineille on asetettu rajoituksia kosmeettisissa tuotteissa. Mahdollisten nitrosamiinien vuoksi CAPB:tä suositellaan käytettäväksi ainoastaan pois huuhdeltavissa tuotteissa.

Nitrosamiineja on tutkittu jo peräti 100 vuotta. Niiden on todettu olevan karsinogeenejä, jos niitä käyttää suuria määriä.

Kosmetiikassa ei normaalisti esiinny lainkaan nitrosamiineja. Jos niitä esiintyy, pitoisuudet ovat hyvin alhaisia. EU:n kosmetiikkayhdistys (Cosmetics Europe) ovat antaneet kosmetiikan valmistajille ohjeet, miten välttää nitrosamiinien muodostuminen tuotteissa.

Herkkäihoisen kannattaa välttää CAPB:tä

CAPB voi olla allergisoiva kemikaali. Siksi sen käyttöä kannattaa välttää etenkin, jos ihosi on herkkä. CAPB on hyvin yleinen ainesosa kaikissa pesevissä tuotteissa. Voit löytää sitä sekä luonnonkosmetiikasta että tavallisesta kosmetiikasta. CAPB:n välttely voi olla haastavaa. Jos haluat välttää CAPB, kannattaa lukea tarkoin tuotteen INCI. Jos haluat käyttää CAPB:tä tuotteissasi kiinnitä huomiota turvallisiin pitoisuuksiin. Noudata ehdottomasti valmistajan suositusta käyttömääristä. Myös tuotteen pH kannattaa tasapainottaa.

Lue lisää kosmetiikan pahiksista täältä.

Tutustu Helenatur blogin INCI-listaan

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan "Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus"

www.helenatur.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.