fbpx

DIY-kosmetiikan työvälineet

DIY-kosmetiikan työvälineet

13.5.2022

DIY-kosmetiikan työvälineet

Tämän artikkelin on kirjoittanut Nature by Ampun perustaja Ann-Marie Hagman.

Kotikosmetiikan valmistus on mukavaa puuhaa. Kosmetiikan valmistusta helpottaa huomattavasti, kun käytössä on siihen sopivat työvälineet. Keittiöstä löytyvillä perustyövälineillä pääset jo pitkälle, mutta muutama työväline on silti hyvä hankkia pelkästään kosmetiikan valmistusta varten.

Tässä artikkelissa esittelen yleisimpiä kosmetiikan valmistuksessa tarvittavia työvälineitä. Artikkelissa pohditaan pitääkö kaikki välineet olla pyhitettyjä pelkästään kosmetiikan valmistukseen vai voiko keittiöstä löytyviä työvälineitä käyttää myös kosmetiikan valmistuksessa.

Tarvitset digitaalista vaakaa kosmetiikan valmistuksessa

Tarvitset digitaalista vaakaa lähes joka kerta kosmetiikkaa tehdessäsi. Suosittelen hankkimaan kunnon vaan. Kosmetiikka varten kannattaa hankkia sadasosa gramman tarkkuudella punnitseva vaaka. Kuluttajille suunnattujen tarkkuusvaakojen maksimi mittayksikkö on useimmiten 500g.

Saippuan valmistukseen tarvitset minimissään 5kg punnitsevan vaa’an, joka punnitsee 1g tarkkuudella. Vaakojen taara toiminto on todella kätevä, se on monesti merkitty tare tai T kirjaimella. Voit punnita useita raaka-aineita peräkkäin taaramalla vaa’an aineiden välissä, näin vältyt laskutoimituksilta.

Muista pitää vara pattereita lähistöllä, nehän loppuvat aina juuri väärään aikaan.

Sulatus ja vatkausastiat voiteiden ja saippuan valmistusta varten

Rosterisia astioita tarvitset niin voiteiden kun saippuan valmistuksessa. Ruostumaton teräs ei kulu tai siitä ei irtoa mitään jäämiä kosmetiikan sekaan, kun taas muovi voi imeä itseensä värejä ja tuoksuja. Lisäksi kaikki muovilaadut eivät esimerkiksi kestä eteerisiä öljyjä.
Keitinlaseissa voit myös sulatella vahoja ja voita, mutta suurempiin eriin rosteriastiat ovat parempia. Itse käytän niin kursseilla kun tuotannossakin voinsulatuskattiloita, niissä on kätevä kahva, joka ei kuumene liikaa sulatuksen aikana. Voinsulatuskattiloita löytyy esimerkiksi Puuilon keittiöosastolta, alle kymmenellä eurolla.

Pieniä lasisia kuppeja on hyvä olla raaka-aineiden mittaukseen sekä kuiva-aineiden sekoitukseen. Huomio kuitenkin, että et hanki turhan painavia astioita, tarkkuusvaakojen kokonaispaino on monesti vain 200-500g.

Saippuan valmistuksessa suosittelen käyttämään ainoastaan ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kulhoja ja kattiloita. Lipeä on vahva emäs, joka voi syövyttää materiaaleja. Alumiinisia työvälineitä tai muotteja ei pidä käyttää ollenkaan saippuaa tehdessä, alumiini hapettuu lipeän vaikutuksesta. En myöskään suosittele sekoittamaan lipeälientä kannellisessa lasipurkissa. Lipeän ja veden yhdistyessä liemi lämpiää jopa 80-90 asteeseen ja alkaa kaasuuntumaan. Liika paine voi rikkoa lasipurkin.

Sulatushommia helpottaa kunnon 5 litran haudutuskattilat. Haudutuskattilan ritilän päälle on helppo laittaa voinsulatuskattila, ilman että se ui vedessä. Haudutuskattiloita löytyy ihan perusmarketeista. Jos et omista haudutuskattilaa voit myös käyttää normaalia kattilaa, silloin sulatusastia kastuu hauteessa. Voit varovasti kuivailla kuuman kulhon ulkopohjan raaka-aineiden sulatuksen jälkeen.

DIY-kosmetiikan työvälineet 1

Saippuan valmistuksessa sauvasekoitin ja digitaalinen lämpömittari ovat todella käteviä

Kursseilla minulta kysytään monesti mitä työvälineitä kannattaa hankkia kosmetiikkaa varten ja voiko samoja tarvikkeita käyttää niin kosmetiikan, kun ruuan valmistukseen. Mielestäni kotikosmetiikan harrastajat voivat hyvin käyttää samoja työvälineitä niin ruuan kun kosmetiikan valmistukseen, kuhan ne pestään huolellisesti.
Sauvasekoitin on kumminkin sellainen työväline, joka kannattaa hankkia erikseen saippuan valmistusta varten.

Sauvasekoitinta tarvitaan saippuan valmistuksessa rasvojen ja lipeäliemen yhdistämiseen. Sauvasekoitin korvaa entisajan saippuankeiton pitkän hämmentämis- ja kuumentamisvaiheen. Sähköisesti sekoittaen rasva- ja lipeäliemi emulgoituu muutamassa minuutissa. Saippuan kiisselivaihetta saa myös helposti paksunnettua sauvasekoittimen avulla.

Hanki sauvasekoitin, josta saat irrotettua sekoituspään, se helpottaa huomattavasti pesua. Muista pyyhkiä huolellisesti kaikki saippuan valmistuksessa käytettävät työvälineet saippuamassasta ennen pesua. Saippuoitumaton rasva peseytyy muuten huonosti irti työvälineistä ja tukkii pahimmillaan viemärin.

Digitaalinen lämpömittari helpottaa saippuan ja kosmetiikan valmistusta huomattavasti. Lämpömittaria tarvitaan esimerkiksi emulsioiden ja saippuoiden valmistuksessa:

Ennen saippuamassan lipeä- ja rasvaliemen yhdistämistä nesteiden lämpötilaa kannattaa seurata, kun molemmat liemet ovat noin 40-45 asteisia ne yhdistetään. Perinteisellä kinkkumittarillakin pärjää, mutta digitaalinen tai varsinkin infrapunamittari on todella kätevä. Infrapunamittari mittaa lämpöä osoittamalla, jolloin mittaria ei tarvitse putsata liemien lämpötilan mittaamisen välissä. Mittareita saa hankittua muutamalla kympillä liikkeistä, jotka myyvät rakennustyövälineitä.

Sähköisiä työvälineitä helpottamaan kotikosmetiikan valmistajaa

Kahvimylly on kätevä työväline esimerkiksi yrttien ja mausteiden jauhamista varten. Deodorantissa käytettävät raaka-aineet tulee olla hienossa muodossa, jotta ne eivät raavi kainaloita. Savinaamiossa käytettävät yrtit, savet ja muut jauheet ovat hyvä olla mahdollisimman jauhemaisia.
Shampoopaloissa käytettäviä tensidejä on välillä tarve jauhaa. Hyvä vinkki pölyämisen estämiseksi on laittaa tuorekelmun pala myllyn ja kannen väliin, jolloin jauhe ei pöllähdä kanta nostaessa. Kahvimyllyn saa helposti putsattua pullasudilla.

Sähkövispilä on tuttu kerman vatkauksesta, samalla tavalla siitä on hyötyä myös vartalovoin tai voiteiden vatkaamisessa. Kyllähän vatkaaminen käsinkin hoituisi, mutta aikaa kuluu huomattavasti vähemmän. Kotikosmetiikan valmistajat voivat varmasti hyvällä omallatunnolla käyttää keittiöstä löytyvää vispilää. Ammattilaiset hankkivat tietenkin kaikki työvälineet pelkästään kosmetiikan valmistusta varten.

DIY-kosmetiikan työvälineet

Pikku suppilot, mittakupit ja muut tarvikkeet helpottavat työtä

Kosmetiikan valmistuksessa on hyvä olla erinäisiä pieniä työvälineitä; lusikoita, taikinannuolijoita, suppiloita ja mittakuppeja. Muovisia, tarkan mittayksikön omaavia 30ml mittakuppeja sekä lasisia dekatterilaseja löytyy Nature by Ampun verkkokaupasta.

Tarkkuutta ja pienen määrien mittaamiseen kannattaa käyttää pipettejä. Verkkokaupastamme löydät 10, 30, 50 ja 100ml pipettipulloja. Osa raaka-aineistamme myydäänkin suoraan pipettipulloissa, jotta mittaaminen olisi mahdollisimman helppoa.

Minisuppilot helpottavat nestemäisien aineiden kaatamista pulloihin. Nature by Ampun valikoimasta löytyy muovisia ja rosterisia minisuppiloita.

Pieniä ja käteviä nuolijoita löytyy vaikka Clas Ohlssonilta, isompia kaikista keittiötarvikkeita myyvistä liikkeistä.

Puhtaat uudet jäätelötikut ovat myös käteviä esimerkiksi eteeristen öljyjen sekoittamiseen voiteeseen tai mica värien annosteluun.

Työvälineiden puhdistaminen

Kotikosmetiikassa käytetään useasti erilaisia kasviöljyjä sekä -voita sekä vahoja. Ne tarttuvat välillä todella tiukasti kiinni astioihin. Muista pyyhkiä astiat kunnolla talouspaperilla ennen tiskausta. Varsinkin vahat jämähtävät astioiden laidoille kiinni. Jos et saa astioita pyyhkimällä puhtaaksi voit lämmittää astiat uudestaan ja pyyhkiä ne kuumana.
Tiskatessa kannattaa käyttää vähän vettä ja paljon Fairya. Älä siis yritä tiskata tiskivedessä vaan tiskaa astiat erikseen voimakkaalla pesuaine liuoksella. Fairy taitaa olla oikeastaan ainoa tehokas tiskiaine rasvaisten työvälineiden tiskaukseen.
Muista käyttää kumihanskoja saippua työvälineitä tiskatessa, saippuamassa on todella emäksistä ja voi polttaa ihoa.

Työturvallisuudesta huolehtiminen saippuan valmistuksessa

Saippua sisältää lipeää, joka on vahva emäs. Lipeä voi polttaa ihoa todella vakavasti, siksi työturvallisuudesta on huolehdittava.
Suojalasit estävät lipeäliemi tai saippuamassa roiskeita joutumasta silmiin. Saippuamassan sekoitusvaiheessa voi sauvasekoitin roiskauttaa syövyttävää massaa, käytä aina siis saippuaa tehdessäsi suojalaseja. Suojalaseja saa hankittua useimmista isoimmista sekatavarakaupoista ja marketeista.

Kertakäyttöiset tai kestokumihanskat ovat pakollinen saippuan tekijän varuste. Aloita saippuan tekeminen vetämällä hanskat käteen. Lipeä kirvelee, kuumottaa ja syövyttää ihoa. Niin lipeä, lipeä-vesi liemi sekä saippuamassa ovat erittäin emäksisiä. Lipeä- ja rasvamolekyylit yhdistyvät noin viikon kuluessa, jolloin niistä syntyy saippuamolekyylejä. Käytä siis hanskoja myös leikatessasi ja käsitellessäsi vasta valmistettuja saippuoita.

DIY-kosmetiikan työvälineet

Hygienia on kaiken A ja O

Niin ruuanlaitossa kun kosmetiikan valmistuksessa hygienia on tärkeää. Aloita aina käsien pesulla. Käytä vain puhtaita astioita ja työvälineitä. Voit myös desinfioida tarvikkeet vielä vahvalla alkoholilla, minimi 60%. Kosmetiikka hommille kannattaa muuten hankkia oma tiskiharja, joka kannattaa pestä myös välillä tiskikoneessa.

Varsinkin vesipohjaista kosmetiikkaa tehdessä kannattaa huolehtia riittävästä hygieniasta. Vesipohjaisessa kosmetiikassa pöpöt kasvavat huomattavaa vauhtia. Bakteerien ja homeiden kasvua ei aina voi nähdä tai haistaa.
Öljypohjaisessa kosmetiikassa pöpöt eivät pääse villiintymään, ne pilaantuvat hapettumalla eli härskiintymällä. Muista silti hyvä hygienia.

Pullot ja purkit kannattaa desinfioida suihkuttamalla ja pyyhkimällä ne vahvalla alkoholilla tai haavandesinfiointi aineella.

Tässä artikkelissa käsiteltiin kosmetiikan valmistuksessa käytettäviä työvälineitä. Toivottavasti sait monta hyvää ja uutta vinkkiä tästä artikkelista. Mukavia kosmetiikan valmistushetkiä.

Nature by Ampun blogi tarjoaa yksityiskohtaista ja selkeää tietoa raaka-aineista sekä helppoja valmiita reseptejä kotikosmetiikasta kiinnostuneille. Huomaat että kosmetiikan valmistus on hauskaa ja helppoa!



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *