fbpx

Miten aloittaa luonnonkosmetiikan käyttö ja valmistus?

Miten aloittaa luonnonkosmetiikan käyttö ja valmistus?

Miten aloittaa luonnonkosmetiikan käyttö ja valmistus?

Miten aloittaa luonnonkosmetiikan käyttö ja DIY kosmetiikan valmistus? Tämän kysymyksen esitti asiakkaani, kun kyselin mitä aiheita voisimme käsitellä Outi Lempan kanssa yhdessä pidettävässä livessä. Välillä meiltä aiheeseen paljon tutustuneilta unohtuvat ihan perusasiat. Tässä artikkelissa paneudumme aivan luonnonkosmetiikan perusteisiin ja helppoon ihonhoitoon.

Kiinnitä huomio raaka-aineisiin

Luonnonkosmetiikka erottuu ”normaalista” kosmetiikasta parhaiten raaka-aineilla. Luonnonkosmetiikassa on monta raaka-aine ryhmää mitä ”normaalissa” kosmetiikassa ei saa käyttää. Itse puhun näistä ryhmistä Kosmetiikan pahiksina. Löydät pahiksista oman artikkelin täältä.
Luonnonkosmetiikassa käytetään mahdollisimman haitattomia raaka-aineita, niin iholle kun luonnolle. Eri sertifikaateilla on erilaisia vaatimuksia raaka-aineiden suhteen. Kannattaa myös muistaa, että meillä on Suomessa paljon pieniä artesaani yrityksiä, jotka valmistavat luonnonkosmetiikkaa, mutta eivät omaa erilaisia sertifikaatteja. Sertifikaatit ovat kalliita ja eivät siis ole kaikille yrittäjille mahdollisia.

Miten aloittaa ”normaalin” kosmetiikan vaihto luonnonkosmetiikkaan?

Aloita vaihto yksi tuote kerrallaan. Jos kaapissasi on paljon ihollesi sopivia tuotteita, älä heittää niitä heti pois, vaikka ne eivät olisi luonnonkosmetiikkaa.

Aloita ensin yhdellä tuoteryhmällä, kuten voiteet tai pesevät aineet. Myös luonnonkosmetiikka voi allergisoida ja herkistää. Siksi onkin helpointa aloittaa yhdellä tuotteella kerrallaan. Näin tiedät, mikä aiheuttaa mahdollisen herkistymisen tai sopii ihollesi parhaiten.

Kokeile vaikkapa palasaippuoita

Palasaippuat ovat hellavaraisia ja ekologisia tuotteita. Lipeästä ja kasvirasvoista valmistetut saippuat eivät sisällä mitään turhia synteettisiä kemikaaleja. Saippuan valmistuksessa lipeä- ja rasvamolekyylit yhdistyvät ja niistä syntyy saippuamolekyylejä.

Palasaippuoita on paljon erilaisia; käytettävät rasvat, ylirasvoittavuus ja reseptit määrittelevät saippuan pesevyyden, tunteen iholla ja kuivattavuuden. Hyvä palasaippua ei kuivata ihoa vaan päinvastoin hoitaa sitä ja jättää pehmeän tunteen iholle. Palasaippuan ei ole tarkoitus yli pestä ihoa.

Valitse voiteet huolella

Voiteet ja iholle levitettävät kosteuttavat tuotteet ovat toinen suuri tuoteryhmä, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Luonnonkosmetiikassa ei saa käyttää ihoa tukkivia mineraaliöljyjä, muoveja tai silikoneja.

Mineraaliöljyt ovat mustasta maaöljystä jalostettuja raaka-aineita kuten vaseliini ja parafiini. Ne jättävät iholle pehmeän ja sileän kerroksen, mutta tukkivat todellisuudessa ihoa hengittämättömällä kerroksellaan.

Muoveja käytetään kosmetiikassa monessa eri muodossa, esimerkiksi mikro, nano ja nestemäisenä. Muovit ovat kosmetiikassa täyteaineena. Ihomme ei tarvitse niitä eikä hyödy niistä mitenkään. Myös luonto kärsii muovin käytöstä. Muovipartikkelit kulkeutuvat pesuveden mukana vesistöön ja eläimiin.

Luonnolliset kasviöljyt ovat hyvä valinta iholle

Luonnonkosmetiikassa käytetään sen sijaan paljon luonnollisia kasviöljyjä. Eri kasviöljyillä eri funktioita ihon hoidossa. Jojoba öljy sopii hyvin varsinkin rasvoittuvalle iholle, koska sen koostumus on lähellä ihon omaa talia. Viinirypäleensiemeöljy ravitsee kaikkia ihotyyppejä, mutta hyvin imeytyvänä öljynä se ei jätä rasvaista pintaa iholle. Luonnonkosmetiikkaa valmistaessa mietitäänkin, mitä funktioita milläkin raaka-aineella on ja minkälaiselle iholle se toimii.

Luonnolliset meikit

Muista myös luonnonkosmetiikan meikit. Jos käytät luonnollisia ja ei tukkivia pesu sekä ihon voitelu tuotteita, älä unohda meikkien merkitystä. ”Tavalliset” meikit sisältävät myös paljon ihoa tukkivia raaka-aineita.

Hajusteet kosmetiikassa

Yksi allergisoivimmasta raaka-aineista ovat hajusteet. ”Normaali” kosmetiikassa käytetään hajusteena paljon synteettisiä kemikaaleja. Ne merkitään ainesosa listaan sanoilla perfume tai fragrance. Se että tuotteessa lukee yhden kerran perfume, ei se tarkoita, että tuote sisältää vain yhtä hajustetta. Synteettiset hajusteet ovat yrityksen liikesalaisuuksia ja siis yksi sana voi tarkoittaa 200-300 erilaista komponenttia.

Luonnonkosmetiikassa hajusteena käytettään yleisimmin eteerisiä öljyjä. Eteeriset öljyt tuotetaan kasveista. Ne ovat siis luonnollisia tuoksuja. Mutta myös eteeriset öljyt voivat allergisoida. Sekä eteeristen öljyjen että synteettisten tuoksujen allergeenit pitää kirjata ainesosalistaan. Tällaisia allergeeneja ovat mm. limoneeni ja linalooli.

Miten aloittaa luonnonkosmetiikan käyttö ja valmistus

Opettele lukemaan aineosalistoja eli incejä

Miten sitten voit tietää mitä kosmetiikan tuotteet sisältävät? Vastaus on; et mitenkään.

Markkinoille tulee koko ajan lisää synteettisiä kemikaaleja sisältäviä raaka-aineita. Meillä Euroopassa on olemassa kosmetiikkalaki, jonka tulisi turvata turvalliset raaka-aineet ja tuotteet. Ikävä kyllä totuus on, että vaikka raaka-aineita olisikin testattu ja todettu turvalliseksi, niiden yhteisvaikutuksia ja kombinaatioita on todella vaikeaa testata. Luonnonkosmetiikassa käytetäänkin tarkasti valittuja raaka-aineita, jotka ovat monesti peräisin suoraan kasveista. Toki myös luonnonkosmetiikassa käytetään tehtaissa jalostettuja raaka-aineita.

Varo myös ”viherpesua”.

Vegaaninen tai eläimillä testaamaton kosmetiikka ei takaa että tuote on luonnonkosmetiikkaa ja ”turvallista”.

Siksi yksi tärkeimmistä asioista onkin opetella lukemaan raaka-aine luetteloita. Myönnetään, välillä ne ovat täyttä hepreaa. Siksi kannattaakin valita pienien artesaanien tuotteita tai kääntyä luotettavien ja luonnonkosmetiikkaa asiantuntevien ammattilaisten puoleen tai yksinkertaisesti valmistaa kosmetiikka itse, viimeistään silloin tiedät mitä tuote oikeasti sisältää.

Jos päätät aloittaa inci listoihin tutustumisen alkuun pääset Outin blogin Helenatur.fi avulla tai incihaku.fi sivun kautta.

Ihon hoito pähkinänkuoressa

Me ihmiset, varsinkin me naiset, aiheutamme itse monet iho-ongelmistamme. Yleisin syy on ihon liika peseminen. Kuivaihoisille se tarkoittaa lisää kuivumis- oireita; hilsettä, kutinaa ja ärsytystä.

Epäpuhtaalle iholle se voi tarkoittaa mm. ihon tukkeutumista. Kuiva iho ei pääse hengittämään tai työntämään kuonaa ulos ihosta.

Liiallinen peseminen aiheuttaa myös ihon lisääntyvää rasvoittumista. Koska elimistö tuottaa lisää rasvaa pois pestyn tilalle. Omaat sitten kuivan-, seka- tai rasvoittuvan ihon, älä liika pese ihoasi.

Älä unohda kosteutusta

Kuivaa ihoa sanotaan nälkäiseksi ihoksi. Se tarvitsee enemmän öljyjä ja rasvoja sekä hoitavia raaka-aineita, kun rasvainen iho. Kuiva iho tarvitsee myös kosteutusta. Pelkkä rasva ei riitä pitämään ihoa kimmoisana ja kosteutettuna. Öljypohjaiset voiteet, jopa öljypohjaiset pesuaineet sekä kasvovedet ovat kuivan ihon ystäviä.

Rasvaista ihoa sanotaan janoiseksi, se tarvitsee enemmän kosteutusta, kun hoitavia rasvoja. Vesipohjaiset emulsiot ja kasvovedet ovat rasvaisen ihon mieleen.

Lue lisää eri ihotyypeistä blogi tekstistä

Miten aloittaa luonnonkosmetiikan käyttö ja valmistus

Miksi tehdä itse kosmetiikkaa?

Nyt olemme käsitelleet luonnonkosmetiikan etuja ihon hoidossa. Mitä hyötyjä saamme, kun teemme itse luonnonkosmetiikka tuotteemme?

Valmiissa tuotteissa on valmiiksi määritellyt raaka-aineet ja reseptit. Mitä jos jokin aine ei sovikaan omalle iholleni? Silloin voit tehdä juuri omalle iholle ja ihotyypillesi sopivat tuotteet itse. Voit valita juuri sopivat raaka-aineet tuotteeseesi. Tämä vaatii tietenkin vähän aikaa ja viitseliäisyyttä testausvaiheessa. Itse tehden testausvaihe on hyvin paljon edullisempaa, voit valmistaa vähän tuotetta kerrallaan ja muuttaa reseptejä vähitellen.

Lisäksi saat aina tuoreita tuotteita ja pystyt välttämään raaka-aineita jota lisätään tuotteisiin säilyvyyden lisäämiseksi. Öljypohjaisissa tuotteissa ei tarvita erillisiä säilöntä-aineita. E-vitamiinia voi toki lisätä, rasvojen eltaantumisen estämiseksi.
Vesipohjaisissa tuotteissa tarvitset säilöntä-ainetta, mutta voit minimoida sen käytön ja valita luonnonkosmetiikassa hyväksytyn aineen.

Miten opin valmistamaan itse kosmetiikkaa?

Helpoimpia DIY luonnonkosmetiikka tuotteita voit valmistaa netistä löytyvistä luotettavista lähteistä. Etsi reseptejä alan ammattilaisten blogeista tai sosiaalisesta mediasta.

Nature by Ampun blogista
Helenaturin blogista
Vihreän ilon blogista

Mm. näistä suomalaisista blogeista löydät turvallisia ohjeita. Myös ulkomaalaisista blogeista löytyy paljon hyviä ohjeita. Myös kirjoista löydät hyödyllistä tietoa kotikosmetiikan valmistuksesta. Verkkokaupastamme löydät Outi Lempan – Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus sekä Saara Kuhan – Saippua kirja. Kosmetiikaan liittyvästä kirjallisuudesta tulen kirjoittamaan lähiaikoina lisää blogissa.

Voit myös tulla kosmetiikan valmistuskursseille opettelemaan uutta aihetta. Nature by Amppu järjestää paljon eri aiheisia lähi- ja etäkursseja. Kansalaisopistot ympäri Suomea järjestävät erilaisia kursseja.

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti sinussa? Kommentoi alle. Nature by Ampun ja Helenaturin Instagram liven pääset katsomaan täältä.

Katso myös Nature by Ampun ja Helenaturin Outin yhteinen IG live aiheesta: Miten aloittaa luonnonkosmetiikan käyttö ja valmistus?  Löydät sen Nature by Ampun instagramista IG TV kansiosta tai linkistä.

Innostu, inspiroidu ja opettele uutta. Älä pidä mitään itsestään selvyytenä, ota itse selvää. Jos koit artikkelin sisällön tärkeäksi, jaa se eteenpäin omaan fiidiin tai ystävälle.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *