fbpx

Opi käyttämään kookosöljyä kosmetiikassa

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Kookosöljy tai kookosrasva on hyvin suosittu kotikosmetiikan raaka-aine. Kookosöljyä saadaan kookospähkinöistä. Kookosöljy jähmettyy noin 25 asteessa. Siksi meillä kylmässä pohjolassa se on suurimman osan vuotta kiinteässä muodossa. Tropiikissa kookosöljy on aina juoksevassa muodossa johtuen lämpötilasta. Kookosöljy on hyvin omalaatuinen öljy. Sen ominaisuuksiin kannatta perehtyä tarkasti, jotta osaisit käyttää sitä oikeissa kohteissa. Tämänkertaisessa artikkelissa kerron sinulle hieman tarkemmin kookosöljystä ja siitä, miten voit hyödyntää sitä oikein ihonhoidossa.

Kookosöljy valmistetaan kookospähkinöistä

Kookospalmu (Cocos nucifera) on trooppinen kasvi, joka on kotisin Kaakkois-Aasian paratiisirannoilta.  Nykyisin kookospalmua viljellään kaikkialla trooppisilla alueilla, eri puolilla maailmaa. Kookospähkinä on kookospalmun hedelmä. Se ei ole lainkaan pähkinä vaan luumarja. Pähkinäallergiset voivat yleensä käyttää kookosta, vaikka pähkinät eivät soveltuisikaan ruokavalioon. Toki kookoksellekin voi olla allerginen kuten ihan kaikelle.

Kookospähkinät sisältävät kirkasta nestettä, jota myydään kookosvetenä. Kookospähkinän kuoren sisällä sijaitsee valkea, pehmeä siemenvalkuainen. Tästä siemenvalkuaisesta valmistetaan kookosmaitoa, kookoshiutaleita sekä myös kookosöljyä. Valkoinen siemenvalkuainen sisältää noin 35% kookosöljyä.

Kookosöljy valmistus ja eri öljylaadut

Kookosöljyä on saatavana perinteisesti valmistettuna, kylmäpuristettuna, sekä hydrattuna versiona. Lisäksi kookosöljy voidaan fraktioida eli pilkkoa eri öljyhapoiksi.

Kylmäpuristettu extra virgin (neitsyt) kookosöljy

Kylmäpuristettu kookosöljy on nykyisin suosittua. Markettien terveyshyllyiltä löydät suuren valikoiman kylmäpuristettuja kookosöljyjä. Kylmäpuristettu tarkoittaa käytännössä myös extra virgin laatua eli neitsytöljylaatua sillä öljy voidaan kylmäpuristaa vain kerran. Kylmäpuristuksessa jäänyt mäski kuumakäsitellään aina ja myydään edullisempana ”cooking oil” laatuna.

Kylmäpuristettua kookosöljyä käytetään sekä kosmetiikassa että terveellisenä ravintorasvana. Kylmäpuristettu kookosöljy valmistetaan puristamalla murskatuista kookospähkinöistä. Ennen puristamista kookospähkinät lämmitetään korkeintaan 50 asteeseen puristamisen helpottamiseksi. Tällaisessa kookosöljyssä on tallella eniten öljyn luonnollisia ravinteita. Jos haluat valmistaa vaikkapa voidemaista deodoranttia, valitse tämä laatu.

Perinteinen kookosöljy

Perinteisesti kookosöljyä on valmistettu tropiikissa kuumamenetelmällä. Kookospähkinän kuoret keitetään vedessä, kunnes kookosrasva nousee veden pintaan. Vesi jäähdytetään ja rasva kerätään pinnalta talteen. Sen jälkeen rasva suodatetaan, pullotetaan ja käytetään ruuanvalmistuksessa (cooking oil laatu). Suomesta en ole löytänyt perinteisesti valmistettua kookosöljyä. Aasiassa se sen sijaan on varsin yleistä. Näin valmistettua kookosöljyä Aasiassa kyläläiset valmistavat kotipihan kookospähkinöistä omaan käyttöön.

Fraktioitu kookosöljy

Fraktioitu kookosöljy on suosittua sekä kosmetiikassa että lisäravinteina. Lisäravinteena käytetty MCT-öljy on myös fraktioitua kookosöljyä. Fraktiointi tarkoittaa pilkkomista ja jakamista. Öljyssä olevat öljyhapot pilkotaan osiin eli fraktioihin.  Se, mitä osasia kyseisessä tuotteessa on käytetty, riippuu pitkälle öljyn käyttötarkoituksesta. Fraktioinnissa öljyn rasvahapot optimoidaan. Fraktioitu kookosöljy on erittäin pitkälle jalostettu. Fraktioinnissa öljystä häviävät käytännössä kaikki muu paitsi rasvahapot. Kookosöljyssä tämä ei haittaa sillä kookosöljy on jo valmiiksi vitamiini- ja hivenaineköyhä öljy.

Lisäravinteeksi myytävässä MCT-öljyssä on jätetty jäljelle vain kookosöljyn harvinaiset, puolipitkäketjuiset rasvahapot. Usein valmistaja haluaa optimoida tarkasti eri rasvahappojen pitoisuudet. Toisissa valmisteissa saattaa olla enemmän kapryylihappoa kuin toisissa. On olemassa myös pelkkää kapryylihappoa sisältävä fraktioitu öljy. Huomaa että MCT öljy ei ole optimoitu kosmetiikkakäyttöön vaan lisäravinteeksi. Hanki siksi aina kosmetiikkaan tarkoitettuja fraktioituja öljyjä.

Erityisesti kosmetiikkakäyttöön tarkoitetussa Fraktioidussa kookosöljyssä on kookosöljyn rasvahapot optimoitu kosmetiikkaan sopiviksi. Tuotteeseen on valittu vain juoksevassa muodossa olevia rasvahappoja kosmetiikkaan sopivassa suhteessa. Kysy aina myyjältä hankkimasi fraktioidun öljyn tarkka rasvahappokoostumus. Koostumus vaihtelee eri tuotteiden välillä. Fraktioitu kookosöljy sopii pieninä määrinä käsivoiteisiin tai vartalovoiteisiin tuomaan haluttua tekstuuria sekä helpottamaan voiteen levittämistä.

Hydrattu kookosöljy

Hydrattu kookosrasva on monelle tuttu munkkirasvana. Sitä voi ostaa markettien kylmätiskeiltä. Hydrattu kookosöljy eli kovetettu kookosöljy pysyy kiinteässä muodossaan myös huoneen lämmössä. Näin kookosöljyä on helpompi käsitellä. Hydraaminen on kemiallinen reaktio, jossa kookosöljyn molekyyleihin lisätään vetyä. Samalla tavalla valmistetaan myös juoksevasta rypsiöljystä kiinteää margariinia. Hydraaminen on nykyisin suosittu tapa valmistaa kiinteitä rasvoja juoksevista öljyistä. Öljyjen koostumus muuttuu käsittelyssä oleellisesti. Hydrattu öljy ei enää vastaa luonnollista öljyä. Hydrattu öljy ei kuitenkaan ole mitenkään myrkyllistä tai muuten vaarallista. Marketeissa myytävä hydrattu kookosöljy on tarkoitettu lähinnä paistorasvaksi. Sitä voi käyttää halutessaan myös saippuan valmistukseen.

Kookosöljyn rasvahappoprofiili

Lauriinihappo 48%

Myristiinihappo 16%

Palmitiinihappo 9,5%

Kapriinihappo 8%

Kapryylihappo 7%

Öljyhappo 6,5%

Muut 5%

Komedogeeninen arvo 4 (tukkii ihon herkästi)

kookosoljy-kosmetiikassa

Kookosöljy on erittäin monikäyttöinen tuote

Kookospalmuja kasvatetaan nykyisin melkein pelkästään kookosöljytuotannon takia. Kookosöljyllä on ominaisuuksia, jotka kiinnostavat teollisuutta.  Kookosöljy ei härskiinny samalla tavoin kuin runsaasti linolihappoa sisältävät öljyt.  Kookosöljy on erittäin säilyvä ja stabiili öljy. Kookosöljy säilyy huoneen lämmössä muuttumattomana hyvin pitkiä aikoja.

Lauriinihapon lähde

Kookosöljyn sisältämä puolipitkäketjuinen rasvahappo, lauriinihappo eli dodekaanihappo, on kookosöljyn päärasvahappo. Lauriinihappo on meille pohjoisen ihmisille hyvin eksoottinen rasvahappo. Et yksinkertaisesti voi saada lauriinihappoa mistään muualta kuin eksoottisista kookospähkinöistä tai palmuöljystä.  

Laihduttava vaikutus

Kookosöljyä markkinoidaan laihduttavana tuotteena. Kookosöljyn laihduttava vaikutus perustuu sen sisältämiin puolipitkäketjuisiin rasvahappoihin kuten lauriinihappoon. Lauriinihappo ei varastoidu elimistöön varastorasvaksi vaan menee läpi suoliston varastoitumatta. Tähän väittämään perustuu kookosöljyn laihduttava vaikutus.

Terveystuote

Lauriinihappoa markkinoidaan terveystuotteena. Vaikka se onkin tyydyttynyt rasva, se ei nosta veren HDL-kolesterolia. Lauriinihapon on väitetty ehkäisevän jopa syöpää. Monet käyttävätkin kookosöljyä terveyssyistä ravintona.

Kosmetiikan kemikaalien raaka-aine

Lauriinihappo on pääraaka-aine monille kosmetiikan kemikaaleille kuten hyvin yleiselle ja huonomaineiselle pinta-aktiiville, natriumlauryylisulfaatille (SLS). Myös luonnonkosmetiikassa käytettäviä kemikaaleja valmistetaan usein kookosöljystä; esimerkkinä vaikkapa lempeä pesevä ainesosa, coco glucoside. Kookoksesta saatava lauriinihappo on hyvin edullista, sillä on pitkä säilyvyysaika ja se on myös täysin myrkytön tuote.

Saippuan raaka-aine

Lauriinihappo on oiva saippuoiden raaka-aine. Kookospohjaiset saippuat ovat varsin yleisiä. Lauriinihappo saa saippuan myös vaahtoamaan runsaasti.

Kookosöljy on kotikosmetiikan valmistajien kestosuosikki

Kookosöljy on varmasti ihan ensimmäisiä öljyjä, joita kotikosmetiikan valmistajat ovat käyttäneet tuotteissaan. Kookosöljyn etuna on sen kiinteä olomuoto alle 25 asteessa. Kookosöljy on kuin valmista voidetta. Melkein poikkeuksetta netin DIY-ohjeet pohjautuvat kookosöljyyn.

Kookosöljypohjaisissa tuotteissa ei tarvita emulgointiaineita. Tuotteet voidaan valmistaa sekoittamalla yksinkertaisesti ainesosat yhteen. Valmistuksen helppous onkin pääsyy kookosöljyn suosioon kotikosmetiikassa. Monikaan ei tule ajatelleeksi, sopiiko kookosöljy omalle iholle tai sopiiko se juuri tähän tarkoitukseen.

Kookosöljyn vaikutus ihoon

Seuraavaksi katsotaan, mitä kookosöljy tekee ihollesi. Kun valitset raaka-aineita kosmetiikkaasi, sinun on hyvä tietää, miten kyseiset aineet toimivat. Kookosöljyn kohdalla ihovaikutukset ovat erityisen tärkeää tutkia huolella. Jokaisen iho on kuitenkin yksilöllinen. Jotkut sietävät kookosöljyä paremmin kuin toiset. Mieti, voiko omat iho-ongelmasi johtua kookosöljystä.

Kookosöljy jättää aluksi miellyttävän ihotuntuman

Kookosöljy tuntuu aluksi imeytyvän hyvin ihoon jättäen kuivan, ei-rasvaisen pinnan. Monet ihastuvat juuri kookosöljyn samettiseen tuntuun iholla. Tämä on kuitenkin varsin hämäävää. Itse asiassa kookosöljy kuivattaa ihoa entisestään. Suuren molekyylikoon ansiosta kookosöljy ei pysty imeytymään syvälle, ihon alimpiin kerroksiin. Siksi kookosöljy kerääntyy ihon pinnalla olevaan kuolleeseen sarveiskerrokseen kyllästäen sen täydellisesti. Koska ihon pinta on kyllästetty öljyllä, vesi ja kosteus eivät enää pääse imeytymään ihoon pehmittämään ihoa. Juuri kosteutta kuiva iho kaipaa. Kuivassa ihossa on liian vähän kosteutta. Öljyn tarkoitus on vain lukita kosteus ihoon. Jos levität valmiiksi kuivalle iholle kookosöljyä, tuloksena on entistä kuivempi iho.

Kookosöljy ei kosteuta ihoa

Kookosöljyn levittäminen kuivalle iholle saattaa ensin luoda iholle kosteutetun tunteen. Kookosöljyllä kyllästetty iho kuitenkin hidastaa ihon oman talin eli sebumin tuotantoa. Tämä vaikuttaa epäedullisesti ihon kuntoon tehden ihosta lopulta hiekkapaperimaisen karkean. Kun käytätä kookosöljyä, huolehdi ihon huolellisesta kosteutuksesta ennen öljyn käyttöä.

Kookosöljy aiheuttaa ihon pintakuivuutta

Tämä johtuu kookosöljyn kertymisestä ihon sarveiskerrokseen. Silloin kun sarveiskerros on kyllästetty kookosöljyllä, se ei pysty imemään mitään ravinteita tai muita öljyjä puoleensa. Ihon kosteuttaminenkin on hyvin vaikeaa, jos sarveiskerros on päässyt kovettumaan kilveksi ihon pinnalle. Kookosöljyllä kyllästetty iho tukkeutuu ja aiheuttaa näppylöitä jopa henkilöille, joilla ei muuten iho-ongelmia ole. Myös tämä ilmiö johtuu kookosöljyn aiheuttamasta ihon pintakuivuudesta. Sarveiskerros onneksi uusiutuu muutaman viikon kuluessa. Voit nopeuttaa sarveiskerroksen uusiutumista kuorinnoilla.

Kookosöljy ei ravitse ihoa

Kookosöljyssä ei ole juuri mitään ravinteita iholle. Sen vitamiini- ja kivennäisainepitoisuus on hyvin alhainen. Kookosöljystä on olemassa hyvin monia tutkimuksia, jossa väitetään jotain ja toisessa tutkimuksessa väite kiistetään. Monet tutkimukset kookoksesta rahoittaakin kookostuotteita myyvät suuret kansainväliset yritykset. Totuus on kuitenkin se, että parhaat ravinnepitoisuudet löytyvät ihan muista öljyistä kuin kookosöljystä. Tyrniöljyssä on runsaasti A-vitamiinin esiastetta eli karotenoideja. Huomaat sen öljyn väristä. Keltaiset kasviöljyt sisältävät usein runsaasti E-vitamiineja. Kookosöljy on kirkasta. Siinä ei ole karotenoideja eikä juurikaan E-vitamiinia.

Kookosöljy on antimikrobista

Tämä on totta ja perustuu kookosöljyn sisältämiin rasvahappoihin ja niiden käyttäytymiseen iholla. Kookosöljy samalla viilentää ihoa. Kylmäpuristetussa kookosöljyssä on jonkin verran fenoliyhdisteitä jotka myös rauhoittavat ärsyyntynyttä ihoa.

Kookosöljyn vaikutus hiuksiin

Olet varmasti löytänyt netistä lukuisia DIY-ohjeita kookosöljyä sisältävistä hiustenhoitoaineista. Kookosöljy on hyvin suosittua hiustenhoidossa esimerkiksi Intiassa. Myös afroamerikkalaiset käyttävät paljon kookosöljypohjaisia hiustenhoitotuotteita. Etelä-Euroopassa kookosöljyn käyttö hiusten hoidossa on myös yleistä. Sinun kannattaa huomioida, että pohjoismainen hiuslaatu on jotain ihan muuta kuin intialainen, afroamerikkalainen tai eteläeurooppalainen hius. Kookosöljy ei ole paras vaihtoehto suomalaiselle hiuslaadulle. Kookosöljykäsittelyn jälkeen sinulla on perinteinen rasvaletti. Kookosöljyä on lähes mahdotonta pestä pois hiuksista. Tarvitset tehokkaat, synteettiset pesuaineet ja pari kolme pesukertaa, jotta hiuksesi taas olisivat puhtaat. Kookosöljy tunkeutuu hiussuomuihin ja juuttuu tiukasti kiinni.

Valitse kookosöljyn sijaan suomalaisille hiuksille paremmin sopivia, keveitä öljyjä hiustenhoitotuotteisiin. Hento suomalainen hius ei myöskään tarvitse niin paljon öljyjä kuin vahvemmat ja karkeammat hiuslaadut.

kookosoljy-kosmetiikassa

Miten kookosöljyä kannattaa käyttää kosmetiikassa

Vaikka kookosöljy onkin hyvin ongelmallinen tuote, sillä on myös omat hyvät puolensa. Kookosöljy on hyvin antimikrobista. Siinä eivät bakteerit ja muut pieneliöt viihdy. Kookosöljy ei härskiinny helposti.

Kookosöljyn antimikrobisia ominaisuuksia voi käyttää hyväksi esimerkiksi after-sun tuotteissa. Ennen auringonottoa kookosöljyn levittäminen iholle ei ole järkevää. Kookosöljy kuivattaa ihoa ja iho palaa herkemmin.

Kookosöljy myös viilentää kuumottavaa ihoa. Kookosöljyä kutsutaankin viilentäväksi öljyksi ja siksi se sopii lämpimään ilmastoon parhaiten. Kylmässä säässä kookosöljy käyttäytyy iholla aivan eri tavoin kuin kesän lämmössä.

Antimikrobisuutensa ansiosta kookosöljy sopii hyvin deodoranttivoiteisiin. Jo pelkkä kookosöljyn levittäminen kainaloihin estää hienhajun muodostumista. Se on hyvä vaihtoehto teollisille deodoranteille.

Kookosöljy sopii saippuan valmistukseen kuin nenä päähän. Lauryylihappo ja muut puolipitkäketjuiset rasvahapot saippuoituvat hyvin ja muodostavat samalla erityisen pehmeää vaahtoa. Kookosöljy on yksi suosituimmista saippuan raakaa-aineista.

Sinun on hyvä tietää, että kookosöljyä ei voi käyttää maseroidun öljyn eli yrttiöljyn uuttamiseen. Yrttien ainesosat eivät yksinkertaisesti uutu siihen. Olen useasti todennut ongelman. Kannattaa valita jokin muu öljy yrttiuutosten valmistukseen.

Kookospalmuviljelmät ja ekologia

Halusin vielä ottaa esiin yhden näkökohdan kookoksen käytössä. Se liittyy kookoksen viljelyn ekologisuuteen. Kookospalmujen viljely on nykyisin valtaisa bisnes. Kookospähkinöiden tuotantomäärät olivat vuonna 2019 jo 62 miljoonaa tonnia vuosittain. Suurimmat tuottajamaat ovat Indonesia, Filippiinit sekä Intia. Kookostuotteita markkinoidaan siksi erittäin aggressiivisesti ja kookosöljyä suositellaan aivan kaikkeen mahdolliseen.

Kaakkois-Aasiassa valtavia maa-alueita on istutettu kookospalmuplantaaseiksi. Kookosöljyn suuri suosio on kasvattanut viljelmiä entisestään. Voit ajella satoja kilometrejä tropiikissa ja näet vain pelkkiä kookospalmuja.

Kookospalmun runsas kysyntä maailmanmarkkinoilla on johtanut siihen, että trooppinen sademetsä on saanut väistyä kookospalmujen tieltä. Hyvä esimerkki on Seychellit, jossa kookospalmuja on aina kasvanut villinä rannoilla. Nyt, suuren kysynnän vuoksi, koko saari on pikkuhiljaa muutettu yhdeksi suureksi kookospähkinäviljelmäksi. Saychellien sisämaan sademetsille tyypilliset lehtipuut ovat kadonneet ja rannikon lisäksi kookospalmuja on istutettu myös sisämaahan.  Sademetsät ja niiden monimuotoisuus ovat kadonneet. Sademetsän monet hyönteiset, linnut ja perhoset ovat riippuvaisia tyypillisistä sademetsän kasveista. Monokulttuuria edustavat kookospalmuviljelmät eivät pysty korvaamaan sademetsää ja siksi monet tyypilliset lajit ovatkin hävinneet Seychelleiltä.

Käytä muitakin trooppisia kosmetiikan öljyjä ja kasvivoita

Kookosöljyn käyttö on suosittua kosmetiikan valmistajien piireissä. Sitä on helppo hankkia ja käyttää ja se säilyy pitkään. Jos haluat valmistaa kosmetiikkaa ja samalla suojella sademetsiä, käytä vaihtelevasti muitakin trooppisilta alueilta saatavia tuotteita. Jos kaikki käyttävät tuotteissaan vain kookosta, sademetsät muuttuvat pikkuhiljaa kookosplantaaseiksi. Kookoksen kaltaisia tuotteita on olemassa runsaasti. Kokeile vaikkapa murumuruvoita, joka on hyvin saman tyyppinen tuote kuin kookosöljy. Murumurupuu kasvaa luontaisesti Amazonin sademetsässä. Murumuruvoista voit lukea lisää Helenatur blogista; Sademetsän aarteita; Murumuruvoi

Oletko sinä valmistanut kookosöljystä kosmetiikkaa? Kerro kokemuksistasi!

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan "Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus"

www.helenatur.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.