fbpx
sodium-lauryl-sulfoacetate-slsa

Sodium Lauryl sulfoacetate (SLSA)

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Sodium lauryl sulfoacetate eli SLSA (suomeksi natriumlauryyli sulfoasetaatti), esiintyy monissa luonnonkosmetiikan INCI-listoissa. Moni onkin pähkäillyt, mitä ihmettä tuollainen ainesosa tekee kosmetiikassa. Pitkät ja vaikeat kemikaalinimet saavat useimmat meistä varpailleen. Mistä aine on valmistettu ja sisältääkö se mahdollisesti haitallisia ainesosia? Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin SLSA:n olemukseen.

Mitä eroa on SLSA:lla Ja SLS:llä?

Olet ehkäpä kuullut kosmetiikan kemikaalista nimeltä Sodium lauryl sulfate, (suomeksi natriumlayryylisulfaatti) eli SLS.

SLS kuuluu kosmetiikan pahiksiin, sillä se on ihoa ärsyttävä ja voimakkaasti kuivattava kemikaali. SLS on halpa kemikaali, jota lisätään tuotteisiin tuomaan runsaasti vaahtoa. Voit lukea lisää SLS:tä Helenatur blogista; SLS kosmetiikassa; tiedosta faktat ja vaarat. Tällä kertaa käsittelemme kuitenkin ainetta nimeltä SLSA. SLSA eli Sodium Lauryl Sulfoacetate saattaa kuulostaa samalta valmisteelta mutta se ei todellakaan ole sitä.

Myös SLSA muodostaa vaahtoa mutta se on todella hellävaraista ihollesi. Nämä kaksi ainesosaa eivät voisi olla kauempana toisistaan. Jos haluat vältellä sulfaatteja shampoissa, SLS ei käy sinulle mutta SLSA käy. SLSA ei sisällä sulfaatteja. Se sopii myös Curly Girl hiustenhoitometodiin.

Mitä on SLSA?

SLSA on hyvin hienojakoinen, valkoinen jauhe. Se on kasvipohjainen kemikaali, joka valmistetaan kookos- ja palmuöljystä. SLSA on 100% kasvipohjainen tuote. Se ei kuitenkaan ole täysin luonnollinen ainesosa. SLSA valmistetaan kemiantehtaassa. Se on kemikaali mutta erittäin luonnollinen ja turvallinen sellainen.

SLSA on myös ympäristölle ystävällinen. Se on täysin biohajoava eikä sisällä ympäristölle haitallisia aineita. Älä silti koskaan käytä mitään pesuaineita tai muita kemikaaleja luonnonvesissä.

SLSA:n turvallisuudesta kertoo paljon myös se, että aine täyttää Ecocerts Organic sekä Nartural kosmetiikkastandardit.

Katsotaanpa tarkemmin mitä sanahirviö Natrium lauryyli sulfoasetaatti pitää sisällään

Pinta-aktiivisissa aineissa, kuten saippuat,emulgaattorit ja myös SLSA, yhdistyy aina rasvahakuinen ja vesihakuinen aine. Tämän ominaisuuden tarkoituksena on muodostaa emulsio rasvoista ja vedestä.

  • Natrium on yhdisteen anioninen osa, joka kiinnittyy rasvamolekyyleihin. Se on SLSA:n rasvahakuinen osa
  • Lauryyli on palmu- ja kookosöljyssä olevaa luonnollista rasvahappoa, lauryylihappoa.
  • Sulfoasetaatti on yhdisteen osa, joka kiinnittyy vesimolekyyleihin. Tämä on SLSA:n vesihakuinen pää. Asetaatteja on monenlaisia ja ne valmistetaan etikkahapon avulla.

Mihin SLSA käytetään?

SLSA ei ole lainkaan sama asia kuin pesuaineissa yleisesti käytetty SLS eli sodium lauryl sulfate. SLSA on pinta-aktiivinen aine kuten myös SLS. SLSA on pesevä kemikaali, joka on kehitetty luonnonkosmetiikan käyttäjille. Erona SLS:ään, SLSA on hyvin hellävarainen iholle.  Sitä käytetään aivan samoissa tuotteissa kuin SLS:ääkin.

Käytä SLSA:ta silloin kun haluat runsaasti pehmeää vaahtoa

  • Shampoot; Curly Girl shampoot ovat ehkäpä yleisin tuote jossa tapaa SLSA:ta. SLSA ei ole sulfaatti.
  • Suihkusaippuat; hellävaraiset, nestemäiset suihkusaippuat valmistetaan SLSA:sta.
  • Pesunesteet; nestemäiset puhdistusaineet kasvoille
  • Emulgaattori; SLSA on myös emulgaattori eli se yhdistää tuotteissa veden ja öljyn tasaiseksi emulsioksi.

Kokeile SLSA:ta myös vedettömiin tuotteisiin

SLSA sopii paitsi nestemäisiin tuotteisiin, myös kylpypommien valmistukseen.

  • Kylpypommit; SLSA:n avulla saat kylpypommisi vaahtoamaan ihanasti. Koska SLSA on hyvin mieto ja hellävarainen ainesosa, voit käyttää sitä myös lapsille suunnatuissa tuotteissa.
  • Kasvojen puhdistuspalat; SLSA soveltuu erityisen hyvin kiinteisiin puhdistuspaloihin kuten kasvojenpuhdistuspaloihin ja Hellävarainen SLSA ei ärsytä kasvojen herkkää ihoa. SLSA:n avulla saat poistettua tehokkaasti myös meikin.
  • Shampoopalat; shampoopohjaiset shampoopalat puhdistavat hellävaroen ja vaahtoavat upeasti, jos käytät pesevänä ainesosana SLSA:ta.
  • SLSA soveltuu kaikkiin tuotteisiin, joihin haluat paljon miellyttävää, hellävaraista vaahtoa.

Kuivattaako SLSA ihoa tai hiuksia?

Ei ole todettu, että SLSA:lla olisi kuivattavaa vaikutusta. SLSA ei myöskään ärsytä ihoa. Jotkut kuitenkin haluavat käyttää tuotteissaan vain täysin luonnonmukaisia ainesosia. SLSA on puolisynteettinen aine.

SLSA on myös hyvin pölyävä ainesosa. Vaikka se ei olekaan myrkyllistä, ei ole silti kiva sitä hengittää. Jos työskentelet SLSA:n kanssa, käytä aina hengityssuojainta.

Korvaa kuivattava ja ärsyttävä SLS tuotteissasi hellävaraisemmalla SLSA:lla

SLSA on hyvä tapa korvata haitallinen SLS tuotteissa. Moni kärsii ihon kuivuudesta juuri voimakkaiden, liian pesevien tuotteiden takia.

Jos harrastat kosmetiikan valmistamista, sinulla on aivan loistava tilaisuus valmistaa todella hellävaraisia tuotteita itsellesi ja perheellesi. Korvaa shampoissa ja suihkusaippuoissa oleva pesevä ainesosa SLSA:lla.

Jos haluat hankkia valmiita tuotteita joissa SLS on korvattu SLSA:lla, et ehkäpä löydä lähimarketista sopivaa tuotetta. SLSA on vielä aika harvinainen ainesosa markettituotteissa. Usein hellävaraisimpia tuotteita mainostetaan sulfaatittomiksi shampoiksi tai pesuaineiksi. Haitalliset sulfaatit on usein korvattu tuotteissa SLSA:lla.

Lue myös aiempi blogiartikkeli toisesta miedosta tensidistä Sodium Cocoyl Isethionate eli SCIstä.

Oletko sinä korvannut sulfaattipitoiset pesuaineet miedommilla? Mikä on suosikkisi?

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan “Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus

www.helenatur.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *