fbpx

DIY-kosmetiikan valmistus ja käyttö

DIY-kosmetiikan valmistus ja käyttö

DIY-kosmetiikan valmistus ja käyttö

Tämän artikkelin on kirjoittanut Nature by Ampun perustaja Ann-Marie Hagman.

Minulta pyydettiin artikkelia blogiin DIY-kosmetiikan valmistuksen ja käytön kokemuksista. Vuosien varrella on itse tehdystä kosmetiikasta kertynyt runsaasi kokemusta niin oman ihoni kun asiakkaiden myötä. Tein vielä aiheesta kyselyn seuraajilleni ja sain monta inspiroivaa vastausta. Tässä artikkelissa jaan siis kurssilaisteni ja seuraajieni kokemuksia.

DIY-kosmetiikan valmistaminen ja käyttö on nouseva trendi ja hyvä niin. Silloin tiedät oikeasti mitä ihollesi laitat. Olenkin ilokseni saanut opettaa tätä inspiroivaa aihetta jo isolle porukalle harrastelijoita ja ammattilaisia.

DIY-kosmetiikan valmistamisen ja käytön kysely

Kyselyyn vastasi 40 innostunutta kosmetiikan harrastajaa. 51% heistä oli käynyt jollain Nature by Ampun kosmetiikankurssilla, 11% oli käynyt jonkin muun järjestämällä kosmetiikkakurssilla. Osa oli myös opiskellut aihetta itsenäisesti netissä, kirjoista tai opiston kursseilla.

Kysyn yleensä kurssilaisilta ovatko he itse valmistaneet jotain kosmetiikkaa ja mitä tuotteita he ovat kokeilleet valmistaa. Suurin osa kurssilaisista ovat vasta-alkajia ja siksi perehdymme kursseilla aina ensin kosmetiikan valmistuksen perusteisiin ja raaka-aineisiin.
Kerron myös lyhyesti ihonhoidosta luonnonkosmetiikalla ja itse tehdyillä tuotteilla. Monesti tulee myös puheeksi kurssilaisten ihonhoito. Monet kurssilaista ovat jo aloittaneet luonnonkosmetiikan käytön, mutta itse tekeminen voi olla täysin uusi asia. Onkin mielenkiintoista kuulla kurssilaisten ihonhoito rutiinien ja ihon muutoksista jälkikäteen.

Ihonhoitoa ennen ja nyt

Kyselyssä tuli myös minulle paljon uutta tietoa, varsinkin kun 51% vastaajista olivat käyneet kurssillani. Asiakaskuntani koostuu pääosin 30-50 vuotiaista naista. Osalla asiakkaista ei ole mitään ongelmia ihonsa kanssa. Mutta pääsiassa asiakkaani kärsivät kuivasta ihosta, harvemmin on ongelmia rasvoittuvan ihon tai aknen kanssa.
Allergiset, kemikaali- ja homeyliherkistyneet asiakkaat ovat myös löytäneet tiensä kursseilleni. Koen että olen pystynyt auttamaan heitä jo omankin kokemukseni kautta. Kaikki herkistävät raaka-aineet on jätettävä pois jokapäiväisestä käytöstä, vain sillä iho saadaan rauhoittumaan ja parantumaan.

Kyselyssä kysyin minkälainen iho vastaajilla oli ennen itse tehdyn kosmetiikan käyttöä? Ja missä kunnossa iho on nyt?
Tässä muutama vastaus:

” Aiemmin kasvojen iho oli pintakuiva, paikoitellen hilseilevä. Sen jälkeen kun aloin käyttämään pelkästään kasvoöljyä ja ajoittain ruusuvettä, on iho pysynyt normaalina ja hyvinvoivana.”

” Ihoni on pintakuiva ja varsinkin talvella on ollut vaikea löytää mitään tuotetta, mikä auttaisi esim. kämmenselkien karheuteen ja kuivuuteen. Luonnonkosmetiikan myötä olen oppinut kosteuttamaan ihoa ja käyttämään öljyjä, joita ennen pelkäsin tahmaisuuden ja sotkun takia. Olen löytänyt oikeanlaisia öljypohjaisia tuotteita, jotka oikeasti imeytyvät nopeasti ja sitovat kosteuden ihoon.”

” Olen allerginen jollekin kosmetiikan aineelle, omalla saippualla ja shampoilla reaktioita ei tule.”

” Rasvoittui ennen herkemmin, nyt paremmin tasapainossa”

Valmista itse monipuolisesti kosmetiikan tuotteita

Itse puhun mieluiten ”minimalistisen” kosmetiikan käytön puolesta. Sillä tarkoitan, että erilaisia purkkeja ei tarvitse olla kymmeniä. Monesti voide, saippua, shampoo, kasvovesi ja mahdollisesti emulsio tai ihoseerumi. Lisäksi sitten mahdolliset meikit ja hiustenhoitotuotteet.

Kun ihon pesussa käyttää mietoja ja ihoa hoitavia palasaippuoita, varsinkin suolasaippuoita, voi ihon rasvauksen tarve loppua kokonaan. Pesemällä kasvot mahdollisimman hellävaraisilla tuotteilla, vältyt ihon kuivumiselta ja liikarasvaamiselta.

Raaka-aineiden valinta on tärkeää, kokeilemalla ja valitsemalla omalle iholle sopivia raaka-aineita vältyt monelta ihoärsytykseltä.
Kursseilla tehtävien tuotteiden määrä on aika laaja, mm. voidetta, emulsioita, puhdistuspaloja, deodoranttia, kasvovettä, saippuaa sekä shampoopaloja. Kyselyssä kysyin mitä tuotteita vastaajat olivat kokeilleet valmistaa.

” Olen valmistanut aloe vera -kasvovettä teinin näppyläiselle iholle. Itselleni ihoöljyä, emulsiovoidetta, voidepaloja, savinaamioita, vartalovoita ja putsaripaloja kasvoille.”

” Käsivoide, vartalovoide, silmänympärysvoide, seerumi, kasvovoide, deodorantti, saippua, shampoopala, huulivoide.”

Lisäksi vastaajat luettelivat vähän erikoisempia tuotteita kuten puuteria ja poskipunaa, eläinrasva pohjaista saippuaa, käsienpesutahnaa, pihkavoidetta sekä hiusgeeliä.

DIY-kosmetiikan valmistuksen haasteet

Kosmetiikan valmistusta on monesti verrattu ruuan laittoon tai leipomiseen. Tekniikat ovat samantapaisia mutta erilaisia. Kyselyyn tulikin hyviä pointteja haasteista, lue lisää haasteista DIY-kosmetiikan valmistamisen haasteet blogiartikkelista.

Reseptien suunnittelu ei aina ole niin helppoa, raaka-aineiden tuntemus on tässäkin tärkeää. Miten korvata mehiläisvaha vegaanisella vahalla tai synteettinen tensidi luonnonmukaisemmalla pesevällä raaka-aineella? Kursseillani annan käyttöön hyvin suunnitellut perusreseptit, mutta raaka-aineiden valinta ja reseptien mahdollinen muokkaus jää kurssilaisille.

Aloita helpoimmista sekoita ”yhteen raaka-aineet” -resepteistä, Silloin saat parhaat onnistumisen kokemukset ja on kiva jatkaa vaikeimpiin resepteihin. Kokeile ensin valmiita reseptejä, ole kumminkin tarkkana mistä reseptejä haalit. Netti on täynnä myös toimimattomia ja jopa iho-oireita aiheuttavia reseptejä. Valmiiden reseptien avulla opit muokkaamaan niitä itsellesi sopiviksi.

Raaka-aineiden runsaus voi aiheuttaa niin innostusta, kun päänvaivaa. Kotiin suosittelen hankkimaan ensin vähän raaka-aineita ja kokeilemaan niitä, taitojen karttuessa voi kokeilla sitten laajempaa repertuaaria.

DIY-kosmetiikka harrastuksena

Ihanaa ja rentouttavaa kokeilua eri raaka-aineista”

Kosmetiikan valmistus on hyödyllinen, ekologinen ja innostava harrastus. Se vie mukanaan, loputon raaka-aineiden kokeilu ja uusia taitojen oppiminen kannustaa jatkamaan. Vaikka välillä tuntuukin, että rahaa kuluu paljon, on kosmetiikan itse tekeminen silti edullisempaa kun valmiiden luonnonkosmetiikan tuotteiden osto. Raaka-aineina käytetään hyviä kasviöljyjä, vahoja ja aktiiviaineita eikä halvalla tuotettuja synteettisiä teollisuuden ylijäämää.

Tämä harrastus vie mennessään, eikä paluuta entiseen enää ole. Kaupan ja apteekin rasvat olen saanut unohtaa ihan kokonaan ja pikkuhiljaa koko perheemme on siirtynyt luonnonmukaisiin pesu-, puhdistus- ja ihonhoitotuotteisiin.”

En ole koskaan aikaisemmin käyttänyt yhtäjaksoisesti mitään kosmetiikkatuotetta. Ensimmäistä kertaa käytin emulsiovoiteen loppuun ja meinasi tulla paniikki kun ei ollut raaka-aineita seuraavaan settiin valmiina. Itsetehtyä kosmetiikkaa on aina kiva ja rentouttavaa tehdä kun siihen saa aikaa.”

Monelle itse tekeminen on nykyään tapa käyttää kosmetiikkaa. Myös perheenjäsenet ja ystävät saavat nauttia tästä harrastuksesta, koska usein tuotteita syntyy rutkasti yli omien tarpeiden.

Olemme osa luontoa, jotta voisimme hyvin, meidän on ymmärrettävä yhteytemme luontoon. Iho on suurin hengittävä elimemme. Imee kaiken itseensä ja verenkiertoomme. Mitään "toksista" ei kannata kehoon lykätä, kun tässä maailmassa ympäristökemikaalienkin kuorma on jo suurta. Koskee niin ruokaa kuin kosmetiikkaakin.”

En käytä enää muuta kuin itse valmistamaani kosmetiikkaa. Kurssi antoi todella hyvät eväät tuotteiden valmistukseen ja reseptien soveltamiseen.”

Ekologisuus on monelle myös tärkeää; luonnolliset raaka-aineet, niiden tuotanto ja huuhtoutuminen vesiverkostoon mietityttävät. Parhaillaan itse tehty kosmetiikka ei sisällä mikromuovia, synteettisiä hajusteita, parabeeneja eikä sulfaatteja.

Huomio kuitenkin, että kaikki markkinoilla myytävät DIY-kosmetiikan raaka-aineet eivät ole hyväksyttyjä luonnonkosmetiikassa eikä hyväksi meille ja luonnolle. Ole siis tarkkana mistä ja mitä ostat! Aivan samalla lailla, kun valmiin kosmetiikan kanssa, lue ainesosalistoja. Nature by Ampun verkkokauppa myy ainoastaan luonnonkosmetiikkaan sallittuja raaka-aineita.

Lue myös blogikirjoitus DIY-kosmetiikan haasteista. Haasteita oli niin monta, että päätin avata ne erillisessä artikkelissa.

Nature by Ampun blogi tarjoaa yksityiskohtaista ja selkeää tietoa raaka-aineista sekä helppoja valmiita reseptejä kotikosmetiikasta kiinnostuneille. Huomaat että kosmetiikan valmistus on hauskaa ja helppoa!Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

crossmenuchevron-down