fbpx

Kosmetiikan historiaa; muinaiset sumerit ja egyptiläiset

Kosmetiikan historiaa; muinaiset sumerit ja egyptiläiset

20.8.2021

Kosmetiikan historiaa; muinaiset sumerit ja egyptiläiset

Vieraskirjoitus: Outi Lempa

Kosmetiikan historia on pitkä, vaiherikas ja mielenkiintoinen. Ihminen on käyttänyt kosmeettisia tuotteita tuhansien vuosien ajan. Kosmetiikka on kuulunut muinaisiin uskonnollisiin rituaaleihin hyvin olennaisena osana. Ulkonäköään ovat kautta aikojen kohentaneet niin miehet kuin naisetkin. Kosmetiikka on ollut hyvin merkittävässä asemassa aina. Tähän päivään ja oman aikamme moderniin kosmetiikkaan on esihistoriasta hyvin pitkä matka.  Katsotaan miten kosmeettiset tuotteet ovat aikojen saatossa kehittyneet.

Menneisyydestä voi aina oppia jotain uutta

Historian tunteminen on tärkeää. Menneisyydessä on aina jotain opittavaa. Vanhoja tapoja ja menetelmiä voi soveltaa halutessaan nykypäivään ja omiin rutiineihin. Loppujen lopuksi ihmisen iho ei ole juurikaan muuttunut tuhansien vuosien kuluessa.

Kauneudenhoitoa esihistoriallisena aikana

Tuhansien vuosien takaa meille on jäänyt perinnöksi hyvin monia kauneudenhoitoaineita ja rituaaleja. Aivan kaikkein vanhin kosmeettinen aine oli savi. Ihmiset ovat käyttäneet savea suojautuakseen polttavalta auringolta. Savi on myös ravinnut ihoa monilla tärkeillä mineraaleilla.

Vanhin tunnettu korkeakulttuuri oli sumerien kulttuuri. Sumerit elelivät Mesopotamian eli nykyisen Irakin alueella noin 4000-2000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Aluetta kutsutaan myös kaksoisvirtain maaksi.

Sumerilaiset käyttivät kosmetiikassaan runsaasti värejä. Heille olivat jo tuttuja Smoky Eyes ja rubiininpunaiset huulet. Arkeologisissa tutkimuksissa on huomattu, että sumeri naiset kaunistautuivat poskipunalla, luomivärillä, huulipunalla ja vahvoilla rajauksilla. Sumeri naiset myös käyttivät erityisiä luonnontuotteitta pehmittääkseen ihoaan.

Sumerien silmien rajausväri nimeltä kohl

Sumerit käyttivät silmien rajaukseen erityistä tuotetta, jota kutsuttiin nimellä kohl. Kohl koostui pääasiassa lyijy-yhdisteistä sekä yrteistä, mineraaleista, jalokivipölystä sekä hiiltyneestä suitsukkeesta (ilmeisesti hartsia). Mustalla rajausvärillä oli Sumerissa terveydellinen merkitys. Musta väri suojasi silmiä aavikolla yleiseltä häikäisyltä. Aurinko vahingoitti helposti silmiä tehden ne punaisiksi ja ärtyneiksi ja aiheutti sidekalvon tulehduksen. Sumerilaiset kutsuivat tautia nimellä ”paha silmä”. Paha silmä ei siis ole mikään kirous vaan tavanomainen sairaus. Sumerin kielessä kohl tarkoittaa pahaa silmää.

Kohlista tuli lopulta hyvin suosittua ja tyylikästä.  Sitä käytettiin silmien ehostamiseen kuten ripsivärinä, luomivärinä, rajausvärinä sekä kulmavärinä.

Luomiväriä valmistettiin myös jauhamalla malakiitti nimistä vihreää mineraalia hienoksi jauheeksi. Jauheeseen lisättiin vettä sekä sakeuttamisaineita. Näin syntyi luomiväri, jota käyttivät niin miehet kuin naisetkin.

Muinaisessa Sumerissa ja Egyptissä meikkejä sekä ihoa hoitavaa kosmetiikkaa käyttivät kaikki. Vain varallisuus asetti rajat kosmetiikan käytölle. Kalliimpia raaka-aineita käyttivät vain hyvin varakkaat henkilöt.

Sumerin kulttuuri oli kuuluisa ja edistyksellinen. Monet kansat kopioivat sumerilaisten tapoja. Myös meikkaustyyli siirtyi Egyptiin faaraoiden hoveihin. Faaraoita ja Kleopatroja esittävissä piirroksissa voit nähdä upeasti meikattuja henkilöitä, joilla on vahva, musta rajaus silmien ympärillä ja vihreää luomiväriä.

Muinainen huulipuna ei ollut luonnonkosmetiikkaa

Arkeologit ovat tutkineet muinaisten sumerien hautoja ja löytäneet kuningattaren huulilta tahnaa, joka on valmistettu jauhetuista punaisista rubiineista sekä lyijystä. Lyijyn myrkyllisyys on tiedostettu vasta viime aikoina. Myös nykyisin voi huulipunista löytyä lyijyjäämiä. Lyijyä käytetään joidenkin värien valmistukseen.

Henna toimi Egyptissä huulipunana. Hennaa käytettiin myös hiusten värjäämiseen ja käsien koristeluun. Myöhemmin tapa levisi Intiaan, jossa se on edelleenkin suosittua.

Ruskeanpunertavia värisävyjä saatiin rautaoksideista ja savista. Egyptiläisten suosituin huulipunan sävy olikin ruskeanpunainen.  Kirkkaanpunaista väriä saatiin murskatuista hyönteisistä. Vielä nykyisinkin osa punaisista pigmenteistä saadaan hyönteisistä.

Muinaisia ihovoiteita

Ihon pehmentämiseen sumerit käyttivät tietysti erilaisia öljyjä. Öljyjen ohella sumerit käyttivät ihonhoitoon hunajaa. Mikä mainio yhdistelmä; hunaja kosteuttaa ja öljy suojaa kuivumiselta.

Suosittuja öljyjä olivat oliiviöljy, seesamiöljy sekä eläinrasvat kuten öljymäisen pehmeä ja hyvin imeytyvä hanhenrasva. Mehiläisvahalla öljyyn saatiin kiinteyttä. Sumerit valmistivat öljyistä ja mehiläisvahasta perinteisiä salvoja jo 6000 vuotta sitten.

kosmetiikan-historia
Photo by British Library on Unsplash

Tuoksut olivat Egyptissä hyvin tärkeitä

Tuoksujen merkitys oli keskeinen muinaisessa kosmetiikassa. Tuoksut olivat erittäin kalliita. Niiden avulla näytettiin sosiaalinen status. Kalleimmat öljyt kuuluivat varakkaille henkilöille.

Muinaisessa Mesopotamiassa, sumerien kulttuurissa oli käytössä jo kehittynyt tislauslaitteisto. Arkeologit ovat todenneet tislauslaitteiston olleen eteeristen öljyjen tislausta varten. Sumerit valmistivat eteerisiä öljyjä kasvinosista kuten hedelmien ja puiden kuorista käyttäen höyrytislausta.

Tuoksuöljyjä käytettiin jo 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Yleisiä tuoksuja olivat timjami, laventeli, piparminttu, seetri sekä ruusu. Tuoksut yhdistettiin yleensä manteliöljyyn. Tuoksuja käytettiin hygieniasyistä peittämään kehon omaa tuoksua. Keho voideltiin päivittäin tuoksuvalla öljyllä.

Sekä köyhät että rikkaat, miehet sekä naiset käyttivät tuoksuvia öljyjä ihonhoitoon. Köyhät eivät voineet hankkia kalliita eteerisiä öljyjä. He valmistivat itse tuoksuöljynsä uuttamalla kasvinosia öljyssä.

Tuoksuvat öljyt seurasivat myös vainajia viimeiselle matkalle. Vainajat saivat lempiöljyään iholleen, samaa mitä he olivat eläessäänkin käyttäneet.

Hajuvedet ja tuoksuvat öljyt olivat ehdottoman tärkeitä muinaisessa Egyptissä ja Sumerissa. Niillä on suuri merkitys muinaisten kulttuurien ymmärtämisessä. Egyptissä eteeriset öljyt omistettiin jumalalle nimeltä Nefertem. Hän oli voiteiden, salvojen, tuoksujen ja tuoksuöljyjen suojelija ja jälleensyntymisen jumala.

Sumerin ja Egyptin kulttuuri siirtyi Kreikkaan

Vuonna 332 ennen ajanlaskun alkua Kreikka valloitti Egyptin. Samalla egyptiläisen kulttuurin piirteitä ja innovaatioita siirtyi Kreikkaan. Kreikassa eteeriset öljyt nousivat suureen suosioon samoin kuin tuoksuvien öljyjen ja yrttien käyttö kosmetiikassa.

Ikivanha sumerien kosmetiikka on ollut pohjana nykyaikaisille luonnonkosmetiikan tuotteille. Savet, öljyt ja yrtit ovat vielä tänäänkin tärkeitä aineksia kosmeettisissa tuotteissa.

Vieraskirjoitus: Outi Lempa

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *