fbpx

Kosmetiikkatuotteiden pH; mikä merkitys on happamuudella?

Kosmetiikkatuotteiden pH; mikä merkitys on happamuudella?

4.11.2022

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Kosmetiikkatuotteiden pH on valitettavan vähän käsitelty aihe. Kun hankit uuden kosteusvoiteen tai kasvoveden, vilkaiset varmasti tuotteen INCI listaa. Sieltä löytyvät kaikki tuotteeseen käytetyt ainesosat. Valitettavasti INCI listasta ei löydy tuotteen pH-arvoa. Itseasiassa vain harvassa kosmetiikan tuotteessa on pH ilmoitettu etiketissä. Kosmetiikkatuotteiden pH:n ilmoittaminen ei ole pakollista, joten valmistajat jättävät sen usein pois. Ihonhoitoon käytettävien tuotteiden pH on kuitenkin hyödyllinen tieto, jonka soisi yleistyvän etiketeissä.

Mitä tarkoittaa pH ja mikä on iholle hyödyllinen pH-arvo? Tässä artikkelissa kerron sinulle tarkemmin pH-arvosta.

Mitä tarkoittaa pH?

Käsitteenä pH tarkoittaa positiivisten vetyionien (H) aktiivisuutta liuoksessa. Arkisemmin pH tarkoittaa liuoksen happamuutta. Happamuusasteikko on välillä 2-14 siten että 2 on äärimmäisen hapan ja 14 on äärimmäisen emäksinen. Arvo 7 tarkoittaa neutraalia. pH-arvo voidaan mitata ainoastaan liuoksesta. Esimerkiksi palasaippualla ei voi olla pH-arvoa, sillä siinä ei ole nestettä. Palatuotteiden pH mitataankin käyttöliuoksesta. Samoin vedettömät voiteet ja salvat ovat tuotteita, joilla ei ole lainkaan pH-arvoa. Emulsiovoiteesta, jossa on sekä öljyfaasi että vesifaasi, pH:n mittaaminen sen sijaan onnistuu hyvin.

Mikä on terveen ihon pH?

Suurelle yleisölle kosmetiikan pH-arvot tulivat tunnetuksi Johnson & Johnsonin kosmetiikkasarjasta pH 5,5. Johnson & Johnsonin aktiivisen mainoskampanjan ansiosta Ihmisille iskostui käsitys että 5,5 on terveen ihon pH arvo. Viimeaikaiset tarkemmat tutkimukset ovat kuitenkin asiasta eri mieltä. Tutkijat ovat päätyneet ihon keskimääräiseen pH arvoon, joka on niinkin alhainen kuin 4,7. Joskus pH voi olla jopa tätäkin alhaisempi. Ihon pH kuitenkin nousee huomattavasti eli muuttuu vähemmän happamaksi ihon alemmissa kerroksissa. Orvaskeden eli verinahan pH onkin jo 7 eli neutraali. Ihmisen sisäelimistön pH on aina emäksinen eli yli 7.

Ihon pH arvojen tutkiminen on ymmärrettävästi hyvin työlästä. Täysin oikeaa tulosta ei varmasti ole olemassakaan mutta tutkijat uskovat päässeensä varsin lähelle oikeaa ihon ph-arvoa.

Miten ihon pH määritellään?

Ihon pH:n tarkka määritys tapahtuu laboratorio-olosuhteissa. Kliinisissä olosuhteissa tulos on tarkempi, sillä kaikki muuttuvat tekijät pystytään eliminoimaan. Ihon pH arvoa on hyvin vaikea tutkia. Iho ei ole neste, jota voi kaataa lasiin ja mitata pH-mittarilla sen happamuus. Ihon pH-arvon voi mitata luotettavasti vain monimutkaisten, pitkäkestoisten laboratoriotestien avulla.

Laboratoriotesteissä sekä mittareilla tehdyissä testeissä ihon happamuusarvo määritellään iholla olevista luontaisista orgaanisista hapoista kuten hydroksihapot, voihappo, maitohappo. Ihon happamuuteen vaikuttavat myös ihon luontaiset bakteerit sekä niiden aineenvaihduntatuotteet.

Myös Ihmisen kehon aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat ihon happamuuteen. Iholle erittyvät aineenvaihduntatuotteet ovat suurimmaksi osaksi happoja kuten urokaanihappo ja pyrrolidonikarboksyylihappo. Ihon pH-mittaukseen suunnitellut laitteet pystyvät analysoimaan ihmisen iholla olevat orgaaniset hapot. Happopitoisuuden mukaan laite määrittelee iholla olevan pH-arvon.

Markkinoilla on toki tarjolla mittareita ihon pH:n kotimittaukseen. Niiden luotettavuus ei kuitenkaan ole samaa luokkaa kuin laboratoriomittausten. En keksi yhtään hyvää syytä, miksi ihon pH pitäisi pystyä itse mittaamaan. Jos iho on terve, sen pH on varmasti oikea. Jos iho oireilee, sen pH-tasapaino on silloin pielessä.

Mitkä tekijät vaikuttavat ihon pH arvoon?

Ihon pH arvoon vaikuttavat suuresti ympäristötekijät kuten käytetyt ihonhoitotuotteet, ruokavalio, uni, ilmansaasteet tms.

Liian pesevien tuotteiden ja liian usein toistuvien pesukertojen vaikutus ihoon on ilmeinen. Ihon pH nousee selkeästi pesukertojen myötä. Voimakkaat pesevät tuotteet eivät pese pois vain likaa vaan myös ihoa suojaavan happovaipan. Näin ihon pH nousee helposti haitallisen korkealle.

Terveen ihon aineenvaihdunta vaihtelee hieman eri henkilöiden välillä. Myös eri kohdissa ihoa saattaa olla poikkeavia pH arvoja. Alueilla, joissa iho tuntuu kuivalta, pH on korkeampi. Ihon kuivuus nostaa pH arvoa suuresti. Rasvaisen ihon pH on jopa 4,5 kun kuivalla iholla pH saattaa olla 5,5 tai jopa 6,5.

Iällä ei ole kovinkaan suurta vaikutusta ihon pH-arvoon. Tilanne kuitenkin muuttuu täysin noin 70-vuoden iässä. Silloin ihon pH nousee merkittävästi. Vanhusten ihonhoitotuotteet pitääkin valita huolella jotta pH ei pääsisi nousemaan turhan korkealle.

Ihosairauksissa, kuten psoriasiksessa tai atooppisessa ekseemassa ihon pH on häiriintynyt. Ihosairauksissa mikään tässä artikkelissa kirjoitettu ei välttämättä päde.  Sairaan ihon hoitoon voit kysellä neuvoja omalta hoitavalta lääkäriltä.

kosmetiikan-ph

pH:n merkitys iholle

Ihon happamuudella on tärkeä merkitys ihon hyvinvointiin. Hapan pH on optimaalinen ihon normaalille uudistumiselle, nesteytykselle ja ihon suojatoiminnoille. Ihon pH:n häiriintymisestä kertovia merkkejä ovat esimerkiksi akne, kuivuus tai ihottumat.

Happamassa ympäristössä ihon oma mikrobiomi voi hyvin. Ihon luonnolliset mikrobit tarvitsevat happaman ympäristön selviytyäkseen. Puhutaan ihoa suojaavasta happovaipasta. Jos ihon pH nousee liikaa, mikrobitasapaino häiriintyy. Iho-oireita aiheuttavat mikrobit saavat silloin vallan iholla.

Jos ihon pH nousee liikaa, iho alkaa ensin kutista. Kutina ja kirvely on merkkinä siitä, että iho ei ole pystynyt palauttamaan oikeaa happotasapainoa. Kutina voi pitkään jatkuessaan helposti muuttua ihottumaksi.

Ihon pH:lla on suuri merkitys ihon kosteuden säilyttämiseen. Silloin, kun ihon pH on tasapainossa, iho kykenee pitämään kosteutensa paremmin. Voidaankin kysyä, kumpi oli ensin; kuiva iho vai alhainen pH?

pH:n merkitys kosmetiikan valmistuksessa

Kaupallisen kosmetiikan valmistuksessa pH-arvo on hyvin tärkeä tekijä. Kotikosmetiikkaa valmistaessa pH arvon merkitys ei ole näin ratkaiseva. Kotikosmetiikassa yleisesti käytettävät säilöntäaineet ja emulgaattorit toimivat hyvin laajalla pH alueella. Suurempi merkitys kotikosmetiikkatuotteen pH arvolla on tuotteen sopivuuteen iholle. Tuotteen pH arvon tulisi vastata ihon pH arvoa.

Kaupallisen kosmetiikan valmistusprosessissa emulsion tai muun vesipitoisen tuotteen pH arvoa seurataan koko prosessin ajan. Kaupallisten kosmetiikkatuotteiden pH tasapainotetaan hyvin tarkasti sopimaan yhteen emulgaattoreiden, säilytysaineiden ja muiden tuotteen kemikaalien kanssa. Useimmat kosmetiikan säilöntäaineet vaativat lievästi happaman ympäristön toimiakseen oikein. Kosmetiikan säilyvyys onkin suurin syy kaupallistenkosmetiikkatuotteen pH:n tasapainottamiselle. Useat kaupallisessa kosmetiikassa käytettävät emulgaattoritkin ovat herkkiä pH:lle. Kaupallinen kosmeettinen tuote pysyy vakaana vain optimaalisessa happamuudessa.

Usein ajatellaan, että kaupallinen kosmetiikkatuote luodaan vain ihon hyvinvointia silmällä pitäen. Tämä ei valitettavasti ole totta. Vain harvoissa kaupallisissa kosmeettisissa tuotteissa pH on laskettu tasolle, joka hyödyttää parhaiten ihoa eli 4,5-5. Suurimmassa osassa kaupallisia emulsiovoiteita pH on noin 6 joka on turhan korkea iholle mutta optimaalinen tuotteen muotoilulle. Kaupallisissa tuotteissa pH määräytyy muilla kuin ihon ehdoilla. Säilyvyys on tärkein tekijä kaupallisessa kosmetiikassa.

kosmetiikan-ph
Photo by Carolina Heza on Unsplash

Miten voin palauttaa ihoni pH-tasapainon?

Ihon pH:n voi palauttaa luonnolliseen tasapainoon hoitamalla ihoa riittävän miedoilla, luonnollisilla ihonhoitotuotteilla joiden pH on lähellä ihon omaa pH-tasoa. Ihon pH-tasapainoon vaikuttaa myös terveellinen ja monipuolinen ravinto, ulkoilu sekä riittävä nesteytys. Muista juoda päivittäin riittävästi raikasta vettä.

Ihonhoitotuotteiden pH on erityisen tärkeä tekijä ihon happamuuden tasapainottamisessa. Ihon kannalta parhaat tuotteet ovat sellaisia, joiden pH on lähellä ihon omaa pH-arvoa 4,7-5,5. Vaikka joskus joutuisitkin käyttämään emäksisempiä puhdistusaineita, happamammat hoitotuotteet pystyvät palauttamaan ihon pH:n hetkessä oikealle tasolle.

Jos ihosi oireilee, luovu emäksisistä ja liian pesevistä pesuaineista. Saippua on hyvä esimerkki emäksisestä tuotteesta. Saippua voi olla kuivaihoisille liian pesevä puhdistusaine. Ihonhoitoon tarkoitetun saippuan pH on noin 8-9 (käyttöliuoksen pH).

Saippuaa ei kuitenkaan kannata kokonaan hylätä varsinkin, jos ihosi ei reagoi kuivumalla liikaa. Saippua on ekologinen ja tehokas pesuaine normaali-ihoisille ja rasvaiselle iholle vartalon pesuun. Terveen ihon pH-tasapaino kyllä palautuu itsestään jonkin ajan kuluttua. Kuivalla iholla normaali pH tasapaino palautuu hitaammin ja siksi kuivaihoisen voi olla tarve välttää saippuaa myös vartalonpesuun tarkoitetuissa tuotteissa.

Jos kuitenkin haluat pestä kasvosi saippualla, neutraloi saippuan alkalisoiva vaikutus happamilla hoitotuotteilla kuten kasvovedellä. Vartalon, käsien ja jalkojen pesuun mieto saippua sopii hyvin emäksisyydestä huolimatta. Vartalon ihon pH palautuu nopeammin normaalille tasolle.

Myös savituotteet sekä suolat ovat emäksisiä. Savinaamion tai suolakylvyn jälkeen ihon pH on aina hyvä tasapainottaa happamalla kasvovedellä tai hapanhuuhtelulla.

Mietityttääkö sinua kosmetiikkatuotteiden pH? Mihin kysymyksiin haluaisit vastauksia? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan kommenttiosioon. Vastaan sinulle mielelläni.

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan "Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus"

www.helenatur.comVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

crossmenuchevron-down