fbpx

Mitä toimenpiteitä kosmetiikan myyminen EU-alueella vaatii?

Mitä toimenpiteitä kosmetiikan myyminen EU-alueella vaatii?

19.8.2022

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Vihreän ilon Virpi Hirvensalo.

Kosmetiikan myyminen voi edellyttää kosmetiikkalainsäädännön velvoitteiden noudattamista. Lue blogi artikkelista, miten toimia, jos sinulla on oma yritys tai toimit yksityishenkilönä.

Kosmetiikan myyminen yksityishenkilönä

Jos myyt saippuaa tai muuta kosmetiikkaa satunnaisesti pieniä määriä, esimerkiksi koululuokan tai urheiluseuran myyjäisissä tai joulumyyjäisissä, toimintaa ei katsota liiketoiminnaksi, ja sinun ei tarvitse noudattaa kosmetiikkalainsäädännön velvoitteita. 

Tässäkin tapauksessa sinun tulee merkitä pakkaukseen käyttämäsi ainesosat sekä valmistajan tiedot. Huomaa, että jos saippuan käyttäjä saa tuotteesta oireita, valmistaminen harrastustoimintana ei poista vastuuta ostajaan nähden tälle aiheutuneesta mahdollisesta haitasta tai vahingosta.

Jos myyt saippuaa määrällisesti paljon, useissa paikoissa tai useammin kuin satunnaisesti, toiminta katsotaan liiketoiminnaksi ja sinun täytyy noudattaa kosmetiikkalainsäädännön velvoitteita. 


Myyminen oman yrityksen kautta

Kun myyt tuotteita omalla toiminimelläsi – miten vähän tai satunnaisesti tahansa – toiminta on aina liiketoimintaa ja sinun täytyy silloin noudattaa kosmetiikkalainsäädäntöä.

Lue lisää: Tukes: saippuan valmistus myyntiin

Lainsäädännön velvoitteet kosmetiikan valmistajalle 

Sama kosmetiikkalainsäädäntö koskee sekä saippuan kuin muunkin kosmetiikan myyntiin valmistusta. Sitä määrittävät kansallinen laki kosmeettisista valmisteista ja EU:n kosmetiikka-asetus. 

Myytävän kosmetiikan turvallisuudesta vastaa vastuuhenkilö, joka on käytännössä yrityksesi. Sinä yrityksesi edustajana huolehdit siitä, että myytävät tuotteesi ovat turvallisia kuluttajalle. 

Voit tutustua vastuuhenkilön velvollisuuksiin Tukesin eli Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivuille tehdystä koosteesta.  Tärkeimmät asiat, jotka sinun täytyy huolehtia, ovat seuraavat:

Mitä tarkoittaa GMP eli hyvä valmistustapa?

GMP (Good Manufacturing Practice) eli hyvä tuotantotapa on ohjeistus kosmetiikan valmistajalle, jonka tarkoitus on varmistaa, että tuotteesi ovat valmistettu johdonmukaisesti ja riittävän laadukkaasti. GMP:n noudattaminen on pakollista EU:ssa. 

Tärkeimmät asiat GMP:ssä ovat:

  • Mittaa ainesosat aina riittävällä tarkkuudella ja käytä samaa mittajärjestelmää kaikkien ainesosien kohdalla (% ja grammat)
  • Huolehdi työtilan puhtaudesta ja riittävästä ilmanvaihdosta.
  • Älä syö, juo tai tupakoi työtilassa valmistuksen aikana.
  • Hanki erilliset valmistusvälineet kosmetiikan valmistukseen. Älä käytä samoja välineitä kuin ruoanlaittoon. Säilytä välineet puhtaana, ehjänä ja omassa erillisessä paikassa.
  • Käytä turvavälineitä: suojalaseja ja hanskoja. Myös jalkapöydän suojaavat kengät ovat hyvä idea, jos jalalle kaatuu kuumaa öljyä tai lipeävettä, niin jalka on suojattu. 
  • Huolehdi omasta hygieniastasi ennen kuin aloitat valmistuksen, älä valmista kosmetiikkaa myyntiin sairaana. Valmista sellaisilla vaatteilla, joista ei pääse pölyä, roskia, karvoja ym. saippuan sekaan.
  • Tutustu huolellisesti käyttämiisi raaka-aineisiin, jotta osaat käyttää niitä oikein. Hanki raaka-aineista myyjältä msds-dokumentti eli käyttöturvallisuustiedote kaikista käyttämistäsi raaka-aineista. Niistä näet miten raaka-ainetta säilytetään, käytetään, miten toimit aineen kanssa onnettomuustilanteessa ja miten raaka-aine hävitetään esimerkiksi jos osa siitä vanhenee.
  • Säilytä raaka-aineet omassa pakkauksessaan, jossa on alkuperäinen etiketti, oikeanlaisissa säilytysolosuhteissa.
  • Säilytä valmiit tuotteet niille varatussa omassa tilassa oikeassa säilytysolosuhteessa.
  • Kirjoita jokaisesta myytäväksi aiotusta tuotteesta tuotetietolomake (PIF). Se täytyy säilyttää 10 vuotta viimeisen myyntierän valmistuksen jälkeen.
  • Huolehdi että tuotteissasi on erätiedot, jotta voit yhdistää mahdollisesti palautettavat tuotteet oikeaan valmistuserään.
  • Huolehdi raaka-ainekirjanpidosta, eräkirjanpidosta ja valmistuspäiväkirjan pidosta. Nämä auttavat sinua siinä tilanteessa, jos asiakas palauttaa sinulle viallisen tuotteen.  

ISO22716 standardi ohjaa oman GMP:n tekemiseen. Voit ostaa sen suomenkielisenä Suomen standardisoimisliitosta.

Kosmeettisen valmisteen ainesosia koskevien vaatimusten ja rajoitusten noudattaminen

EU rajoittaa ja kieltää tiettyjen raaka-aineiden käyttöä. Kosmetiikan valmistajana olet vastuussa siitä, että tuotteesi ovat säädösten mukaisia. 

Voit tarkastaa raaka-aineisiin liittyvät rajoitukset EUn ylläpitämästä CosIng– eli Cosmetic Ingredient -tietokannasta. 

Tuoksuainesosien, niin luonnollisten kuin synteettistenkin, käyttöä rajoitetaan, koska monet tuoksuainesosat aiheuttavat herkistymistä ja allergiaa kosmetiikan käyttäjille. 

Kosmetiikan valmistajan kannattaa tarkastaa sopivat käyttömäärät IFRAn (International Fragrance AssociationStandards Librarysta.

Turvallisuusarvioinnin teettäminen jokaiselle myytävälle tuotteelle

Ennen kuin voit laittaa tuotteesi myyntiin, sen on läpäistävä kosmetiikan turvallisuusarviointi.
Turvallisuusarvioinnin CPSR
 (Cosmetic Product Safety Report) suorittaa
koulutuksen saanut ammattilainen.

Turvallisuusarvioija arvioi EC 1223/2009 sekä SCCS:n ohjeistuksen mukaisesti tuotteen turvallisuutta kokonaisvaltaisesti tekemällä analyysin kosmetiikkatuotteessa käytetyistä raaka-aineista ja niiden käyttöön liittyvistä riskeistä huomioiden käyttäjäryhmät, käyttötavat ja sekä altistusmäärät. Lisäksi arviossa otetaan huomioon mikrobiologinen laatu,
fyysinen stabiilisuus, sekä tuotteen kemialliset ominaisuudet.

Saippuan ja öljypohjaisten tuotteiden turvallisuusarvioinnin hinta vaihtelee noin satasesta muutamaan sataseen per tuote. Vesipohjaisten tuotteiden turvallisuus arvioinnit ovat huomattavasti kalliimpia, niille tehtävien laboratoriotestien takia.

Kun turvallisuustarkastus tuotteellesi on tehty, et saa enää muuttaa ainesosia etkä niiden suhteita reseptissäsi. Tämä koskee myös tuoksuainesosia, joiden käyttöön liittyvät säädökset muuttuvat aika ajoin, yleensä tiukempaan suuntaan. 

Pakkausmerkintöjen laatiminen lainsäädännön vaatimusten mukaisesti 

Palasaippua pakataan yleensä vain yhteen pakkaukseen, jolloin kaikki pakolliset tiedot on mahduttava tähän.

Pienempiin pakkauksiin voi olla vaikea saada mahtumaan kaikki oleellinen, silloin turvaudutaan myös ulkopakkaukseen.

Pakollisia tietoa ovat seuraavat:

  • Vastuuhenkilön (yrityksen) nimi ja osoite
  • Tuotteen sisältö grammoina tai millilitroina
  • Säilyvyysaika tiimalasimerkinnällä ja parasta ennen -päiväysmerkinnällä jos säilyvyys on alle 30 kk. Yli 30 kk säilyviin tuotteisiin käytetään PAO-merkintää eli avatun kosmetiikkapurkin kuvaa (ks. kuva alla) ja kuukausimäärää, jonka tuote säilyy käyttöönoton jälkeen, esim. 12 kk. Saippua säilyy yleensä yli 30 kk, joten PAO-merkintä tulee kyseeseen
  • Käyttötarkoitus, esimerkiksi “Saippua kasvojen ja vartalon puhdistukseen” (suomeksi ja ruotsiksi)
  • Eränumero
  • Ainesosaluettelo incinimillä siten, että grammamääräisesti painavin ensin ja kevyin viimeiseksi. Muista merkitä myös herkistäjät ja allergeenit, jos ne ylittävät 0,01% (poispestävissä tuotteissa kuten saippuassa). 
  • Käytössä noudatettavat erityistoimenpiteet, jos sellaisia on. Tällä tarkoitetaan normaalista käytöstä poikkeavaa ohjeistusta. (suomeksi ja ruotsiksi)


Tuotteen ilmoittaminen komission sähköiseen tietokantaan (CPNP) ja tuotetietojen päivittäminen

CPNP on maksuton sähköinen ilmoitusjärjestelmä, johon vastuuhenkilöt tekevät ilmoituksen myyntiin laitettavasta tuotteesta. 

Järjestelmään pääsevät katsomaan ainoastaan tietyt viranomaiset esim. markkinavalvontaa varten ja myrkytystietokeskukset. Se ei ole kaikille avoin tietokanta. 

Järjestelmään EU Login Euroopan Komission todennuspalvelu, jonka kautta valmistajat voivat kirjautua Euroopan Komission tarjoamiin palveluihin sekä Terveyden ja elintarviketurvallisuuden pääosaston lupajärjestelmä SAAS. Täältä saat organisaation, roolin ja profiilin, jotta saat oikeuden kirjautua CPNP-portaaliin. 

Portaaliin annetaan tuotteesta tarkat tiedot, mm. tuotteen tarkka nimi, vastuuhenkilön yhteystiedot, tuotteen ainesosat prosentteina ja maininta jos valmistuksessa on käytetty nanomateriaaleja tai CMR-aineita.

Huomaathan, että vastuuhenkilönä sinun on muistettava päivittää tiedot portaaliin, jos tuotteesi koostumus muuttuu tai otat tuotteen pois markkinoilta.

Turvallisuusarviointeja tekevät firmat vievät sovittaessa myös CPNP-portaaliin tiedot tuotteestasi, mikäli et halua tehdä sitä itse. 

Portaalin käyttöön on olemassa erittäin selkeät ja hyvät ohjeet suomeksi. Voit myös etsiä ne verkosta googlaamalla: “CPNP vastuuhenkilöille ja jakelijoille”.

Pääset CPNP-portaaliin tästä.

Haluatko oppia lisää kosmetiikkalainsäädännöstä?

Vihreän ilon pitämällä Kosmetiikkalainsäädännön perusteet -kurssilla käydään kaikki kosmetiikan myyntiin liittyvät asiat perusteellisesti läpi pienen valmistajan näkökulmasta. 



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *