fbpx

Mitä eroa on eteerisillä öljyillä ja kasviöljyillä?

Mitä eroa on eteerisillä öljyillä ja kasviöljyillä?

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Eteeriset öljyt ja kasviöljyt kuulostavat nimen perusteella samankaltaisilta tuotteilta: Kumpikin tuotteista on öljyliukoinen ja peräisin kasveista. Älä anna tämän kuitenkaan hämätä sinua. Oikeastaan näillä kahdella tuotteella on paljon enemmän eroja kuin yhteistä. Tulet sen huomaamaan, kun luet pidemmälle tätä artikkelia. Tässä artikkelissa kerron sinulle tarkemmin eteeristen öljyjen ja kasviöljyjen eroista.

Eteeristen öljyjen ja kasviöljyjen erottaminen toisistaan on erittäin tärkeää

Sekä eteeriset öljyt että kasviöljyt ovat tuotettu uuttamalla. Ne molemmat ovat peräisin kasveista. Kasviöljyillä ja eteerisillä öljyillä on kuitenkin eri ominaisuudet. Niitä ei voi käyttää samalla tapaa ja samoja määriä. Kasviöljyillä ja eteerisillä öljyillä on aivan omat vaikutuksensa ja hyötynsä ihonhoidossa. Eteerisiä öljyjä ei voi käyttää samaan tapaan kuin kasviöljyjä, Se olisi vaarallista terveydelle. Siksi on erittäin tärkeää, että opit erottamaan nämä kaksi tuotetta toisistaan ja käyttämään niitä oikein.

Mitä ovat kasviöljyt?

Kasviöljyt puristetaan tai uutetaan kasvien siemenistä. Joskus, poikkeuksellisesti, kasviöljyjä voidaan puristaa myös hedelmälihasta kuten avokadoöljy tai tyrnimarjaöljy. Tyrninsiemenöljy puristetaan taasen tyrnin siemenistä. Kasvien siemenissä sijaitsee kasvin lipidiöljyt. Niitä ei löydy kasvien lehdistä, varsista, kukista tai juurista. Puristus tapahtuu mekaanisesti käyttämällä lämpöä hyväksi. Kylmäpuristamalla tuotetussa öljyssä käytetään alhaisempaa lämpötilaa.

Mistä kasviöljyt koostuvat?

Kasviöljyt ovat lipidiöljyjä, jotka koostuvat pääosin rasvahapoista ja glyserolista. Rasvat ovat kevyempää ainetta kuin vesi ja siksi kaikki kasviöljyt jäävät kellumaan veden pintaan. Kasviöljyt eivät sekoitu veteen. Kasviöljyjen yleisimmät rasvahapot ovat

  • öljyhappo
  • linolihappo
  • alfalinolihappo
  • palmitiinihappo 
  • steariinihappo

Kaikissa kasviöljyissä on toki pieniä määriä monia muitakin rasvahappoja. On olemassa myös kasviöljyjä, joissa ei ole mitään edellä luetelluista rasvahapoista. Kasviöljyjen sisältämät rasvahapot vaihtelevat suuresti. Kasviöljyt voidaankin luokitella parhaiten rasvahappoprofiilinsa mukaan.

Kasviöljyissä on rasvahappojen ja glyseriinin lisäksi pieni määrä erilaisia vitamiineja, terpeenejä sekä luonnollisia väriaineita kuten karoteeneja, klorofyllia tai flavonoideja. Kasviöljyissä on myös polyfenoleja ja erilaisia orgaanisia happoja, jotka tuovat väriä ja hajuja öljyihin. Näiden aineiden pitoisuudet öljyssä riippuvat öljyn laadusta ja raffinointi- eli puhdistusmenetelmistä.

Kannattaa pitää mielessä, että täysin käsittelemätöntä kasviöljyä ei ole olemassakaan. Kasviöljyä ei voi puristaa suoraan hedelmistä tai siemenistä pulloon. Kaikki kasviöljylaadut käsitellään aina jotenkin ennen pullotusta.

kasvioljyt-eteeriset-oljyt
Photo by Elsa Olofsson on Unsplash

Miten kasviöljyjä käytetään?

Kasviöljyjä käytetään ihon pehmentämiseen. Ne sisältävät iholle välttämättömiä rasvahappoja, jotka hoitavat ihoa. Terveessä ihossa on kaikkia niitä rasvahappoja, joita löytyy myös kasviöljyistä. Kasviöljyt ovat luonnollinen ja turvallinen tapa hoitaa ihoa.

Voit käyttää kasviöljyjä ihonhoitoon sellaisenaan. Tipauta muutama tippa hyvää, tuoretta kasviöljyä kämmenellesi, hiero käsiä yhteen kevyesti ja levitä öljy taputellen iholle. Kun levität kasviöljyt kostealle iholle, se lukitsee kostauden ihoon parhaiten.

Voit käyttää kasviöljyjä kosmetiikassa. Kasviöljyt sopivat voiteisiin, saippuaan, puhdistusmaitoihin, seerumeihin ja moniin muihin kosmeettisiin valmisteisiin.

Kasviöljyt edistävät solujen aineen vaihduntaa ja suojaavat ihoa ikääntymisen merkeiltä. Jotkut kasviöljyistä pystyvät kirkastamaan ihoa tai häivyttämään arpikudosta. Toiset kasviöljyt suojaavat ihoasi kuivumiselta sekä säiden ääri-ilmiöiltä.

Erilaisia kasviöljyjä on olemassa tuhansia. Melkein kaikkien kasvien siemenistä puristetaan jossain päin maailmaa öljyä. Kaikilla kasviöljyillä on omat erityiset piirteensä. Kannattaa tutkia tarkemmin eri kasviöljyjä ja niiden ominaisuuksia.

Nature by Ampun verkkokaupan Öljyt osiossa voit tutustua tarkemmin eri öljyjen ominaisuuksiin.
Helenaturin Luonnonöljyjen rasvahappotaulukosta löydät tarkempaa tietoa kasviöljyjen rasvahapoista.

Mitä ovat eteeriset öljyt?

Eteerisiä öljyjä uutetaan kasvien lehdistä ja varsista, kukista, kaarnasta, juurista ja pihkasta. Eteeriset öljyt ovat kasvien tuoksukomponentteja. Eteeristen öljyjen uuttaminen tapahtuu yleensä höyrytislaamalla. Höyrytislauksen yhteydessä kasvin rasvaliukoiset osat tiivistyvät eteerisiksi öljyiksi ja vesiliukoisista osista tulee hydrolaatteja.

Vaikka eteeriset öljyt ovat rasvaliukoisia, ne eivät ole varsinaisia öljyjä. Eteeriset öljyt eivät sisällä rasvahappoja eivätkä myöskään glyserolia. Niiden kemiallinen koostumus on täysin erilainen kuin kasviöljyjen. Kaikki eteeriset öljyt ovat liuotteita. Eteeriset öljyt ovat kasviöljyjen tapaan keveitä ja kelluvat veden pinnalla mutta eivät sekoitu siihen.

Miten eteerisiä öljyjä käytetään?

Eteerisisä öljyjä käytettään kosmeettisissa tuotteissa hyvin pieniä määriä kerrallaan; 0,5-5% riippuen siitä, onko tuote tarkoitettu jätettäväksi iholle vai pois huuhdeltavaksi. Myös ihoalue vaikuttaa eteeristen öljyjen annosteluun. Vauvoille, pienille lapsille ja hyvin iäkkäille henkilöille ei suositella lainkaan eteerisiä öljyjä.

Eteeriset öljyt ovat rasvaliukoisia. Ne eivät sekoitu veteen. Älä koskaan yritä laimentaa eteerisiä öljyjä vedellä.
Eteerisiä öljyjä laimennetaan sekoittamalla niitä kasviöljyyn. Kasviöljyllä laimennettu (n. 1%) eteerinen öljy on turvallista käyttää myös suoraan iholla. Osalla eteerisistä öljyistä on vielä pienemmät käyttömäärät kuin 1%, kuten esimerkiksi Bergamotti 0,5% ja Ylang ylang vartalotuotteissa max. 0,8% ja kasvotuotteissa max. 0,4%. Selvitä käyttämäsi eteerisen öljyn suositellut käyttömäärät iholla, ennen sen käyttöä.

Eteeristen öljyjen laimentamattomalla ja liika käytöllä voi olla ihon punoittumista, kutinaa, ihottumaa ja palohaavoja aiheuttavia oireita. Lisäksi voit allergisoitua niin ettet kestä enää kyseisiä eteerisiä öljyjä tai niiden sisältämiä kasvikemikaaleja. Käytä siis eteerisiä öljyjä kunnioittaen ja tietoisesti.

Nature by Ampun verkkokaupan Eteeriset öljyt osiossa voit tutustua tarkemmin eri eteeristen öljyjen ominaisuuksiin ja käyttösuosituksiin.

Eteerisiä öljyjä käytetään tuotteissa monestakin eri syystä

  • Eteerisiä öljyjä käytetään luonnonkosmetiikassa tuoksuina.
  • Eteerisistä öljyistä voi tehdä halutessaan myös huonetuoksuja.
  • Eteerisillä öljyillä on monia ihoa hoitavia vaikutuksia.
  • Eteeriset öljyt vaikuttavat mieleen. Ne rauhoittavat, piristävät tai auttavat keskittymään. Aromaterapia on terapiamuoto, jossa ihmisen mieltä ja kehoa hoidetaan kokonaisvaltaisesti eteerisillä öljyillä
  • Eteeriset öljyt sopivat turvallisiin hyönteiskarkotteisiin

Mitä yhteistä ja mitä eroa on eteerisillä öljyillä ja kasviöljyillä?

Eteeriset öljyt ja kasviöljyt sekoitetaan usein toisiinsa. Vaikka sana ”öljy” esiintyy kummassakin nimessä, kyseessä on kaksi täysin erilaista tuotetta.  Tässä lyhyesti eteeristen öljyjen ja kasviöljyjen yhteiset ja eroavat ominaisuudet

Yhteistä

  • Eteerinen öljy ja kasviöljy ovat molemmat rasvaliukoisia eli ne eivät sekoitu veteen
  • Eteerinen öljy ja kasviöljy kelluvat kumpikin veden pinnalla
    Eteerinen öljy ja kasviöljy ovat molemmat tuotettu kasveista

Erot

  • Eteerinen öljy on voimakkaasti tuoksuva, kasviöljy on lähes tuoksuton
  • Eteerinen öljy on haihtuva, kasviöljy ei haihdu
  • Eteeriset öljyt ovat voimakkaita tiivisteitä, kasviöljyjä ei ole tiivistetty.
  • Eteerisille öljyille on olemassa turvarajat eli maksimimäärät, paljonko niitä voi käyttää tuotteissa. Kasviöljyjä voi käyttää tuotteessa rajattomasti.
  • Eteerinen öljy valmistetaan yleensä höyrytislaamalla, kasviöljyt puristetaan lämmön avulla tai uutetaan kemiallisesti
  • Kasviöljy koostuu pääosin glyserolista ja rasvahapoista, eteerinen öljy koostuu kasvien haihtuvista, aromaattisista yhdisteistä.
  • Kasviöljyä voi käyttää suoraan iholle, eteeristä öljyä ei saa laittaa suoraan iholle. Se tulee aina laimentaa kasviöljyllä (ei koskaan vedellä) ennen käyttöä
  • Eteeriset öljyt eivät kestä kuumentamista, monia kasviöljyjä voit kuumentaa jopa 80 asteeseen. On myös olemassa lämpöherkkiä kasviöljyjä, joita ei pidä koskaan kuumentaa.
  • Kasviöljyt ovat turvallisia eläimille ja vauvoille. Eteerisiä öljyjä ei pidä käyttää eläimille eikä vauvoille

Testaa, onko öljysi eteerinen öljy vai kasviöljy

Eteeriset öljyt ovat kasvien aromaattisia yhdisteitä. Ne ovat haihtuvia ainesosia. Sana eteerinen tarkoittaa juurikin haihtuvaa. Jos olet epävarma, onko kyseessä eteerinen öljy vai kasviöljy voit tehdä yksinkertaisen testin. Tipauta paperille muutama tippa eteeristä öljyä ja kirjoita alle ”eteerinen öljy”. Tipauta toiselle paperille muutama tippa oliiviöljyä ja kirjoita alle ”kasviöljy”. Jätä paperit odottelemaan ilmavaan paikkaan seuraavaan päivään. Huomaat että eteerinen öljy on kadonnut ja paperi on täysin puhdas. Kasviöljytahra sen sijaan on yhä paperissa.

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan "Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus"

www.helenatur.com

Lue lisää Eteeristen öljyjen turvallisesta käyttöstä blogi artikkelista



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

crossmenuchevron-down