fbpx

Luonnollisen hiustenhoidon vinkit

Luonnollisen hiustenhoidon vinkit

1.4.2022

Luonnollisen hiustenhoidon vinkit

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus ekokampaaja Hanna Jalkaselta

Ekokampaajan vinkit luonnolliseen hiustenhoitoon. Koulutettuna ekokampaajana haluan antaa sinulle näkökulmia hiustesi luonnolliseen käsittelyyn ja kosmetiikan valintaan ilman, että joudut luopumaan mistään, mitä hiustesi hyvinvointi tarvitsee! Kaikki lähtee juuresta, joten ensimmäisenä paneudutaan hiuspohjan hyvinvointiin.

Hiusten luonnonmukainen puhdistaminen

Lähdetään liikkeelle hiusten puhdistuksesta ja siitä, miten voimme helposti valmistella pohjan erilaisiin luonnonhoitoihin. Yksi kestosuosikeistani hiusten puhdistuksessa ovat erilaiset savet. Saven hoidollinen historia ulottuu tutkitusti jo tuhansien vuosien taakse, sillä se onkin yksi vanhimmista raaka-aineista luonnossamme. Savi on erittäin mineraalirikas ja turvallinen käytettäväksi iholle sen antiseptisyyden ansiosta. Perusainekset savessa ovat pii, alumiini, rauta, titaani, kalsium, kalium, natrium ja magnesium. Savilajeja on erilaisia ja niiden PH-arvot hieman vaihtelevat, joten jokaisen iholle löytyy varmasti sopiva savilaatu. Yleisimmin käytetyimmät savet ovat vihreä savi (PH 7) ja valkosavi (PH5). Vihreä savi soveltuu parhaiten rasvoittuvalle iholle ja vahvoille hiuksille, kun taas hienojakoinen valkosavi rauhoittaa ja toimii hyvänä yleissavena varsinkin herkkäihoiselle. Jos iho on yhtään ärtynyt tai hiukset hyvin hentoiset, valitsen ensisijaisesti valkosaven.

Saven hoitavia vaikutuksia on paljon ja mainitsenkin niistä nyt muutaman:
- Tulehdusta estävä ja desinfioiva
- Ravitseva ja mineraalirikas
- Puhdistava ja ihoa uudistava
- Rauhoittava ja parantava

Tässä sinulle hiuksia sekä hiuspohjaa puhdistavan savipesun resepti, johon tarvitset ainoastaan nestemäistä shampoota, lämmintä vettä sekä savea:

1. Hiusten pituudesta riippuen laita kuppiin 2-5 ruokalusikallista puhdasta savea.
2. Laita sekaan pari ruokalusikallista shampoota ja saman verran lämmintä vettä. Lisää vettä tarvittaessa hyvin pieni määrä, jotta seos saadaan vaahtoamaan.
3. Tee savipesu kosteisiin hiuksiin tehokkaasti hiuspohjaa hieroen 1-2 kertaa, niin että seos vaahtoaa hyvin ja anna vaikuttaa 1-2 minuuttia.

Savipesu sopii käytettäväksi esimerkiksi 1-4 kertaa kuukaudessa tai kausiluonteisesti, riippuen hiuspohjan ongelmista. Jos latvat ovat hyvin kuivat tai käsitellyt, savipesua ei kannata tehdä kovin usein. Hilseilyyn savipesu on erinomainen apu. Savipesu kuorii ja puhdistaa myös tehokkaasti latvan muotoilutuote tai silikonikertymiä.

Hiustenhoito savilla ja yrteillä 3
Hiustenhoito savilla ja yrteillä

Hiusten luonnonmukainen hoitaminen

Puhdistuksen jälkeen lähdetään luonnonhoitojen maailmaan. Pitkäaikaisia kestosuosikkejani hiusten hoidossa ovat amla- sekä cassiahoidot. Molemmat ravitsevat, kosteuttavat ja antavat kiiltoa latvoille. Amla on väritön hoito, kun taas cassia antaa kaunista kullanhohtoa hiuksille. Molempia voi käyttää sellaisenaan ja voit myös lisätä joukkoon lempiyrttejäsi tai pari tippaa öljyä.

Amlaa ja cassiaa voit ostaa suuremmista marketeista, niitä myy merkit Cultivator's sekä Radico.

Hoidon ohje:

1. Sekoita 1 osa amlaa tai cassiaa ja 3 osaa vettä. Lisää halutessasi sekaan pari tippaa öljyä tai/ja ripaus yrttiä. Veden lämpötila saa olla noin 60- asteista tai kuuminta mitä hanasta tulee.
2. Levitä hoito puhtaille ja pestyille pyyhekuiville hiuksille tyvestä latvaan.
3. Peitä hiukset biopussilla ja lämpimällä kostealla pyyhekääreelllä. Laita päällimmäiseksi turbaani tai kuiva pyyhekääre.
4. Anna vaikuttaa 30-60 minuuttia ja huuhtele. Laita hoitoainetta vain tarvittaessa.

Hyviä öljyjä kuivalle hiuspohjalle ovat esimerkiksi hamppuöljy, manteliöljy ja avokadoöljy.  Rasvoittuvalle hiuspohjalle sopivat mainiosti jojobaöljy sekä viinirypäleensiemenöljy.

Hiuspohjan tehohoitovinkki: Mikäli sinulla on erityisen kuivia alueita hiuspohjassasi, hyvä keino on levittää näille alueille öljyä yön ajaksi ja pestä hiukset aamulla. Pesu kannattaa aloittaa niin, että lisäät ensin kuivalle hiuspohjalle shampoota ja emulgoit kevyesti lisäten hiljalleen vettä. Näin öljy irtoaa paremmin hiuksistasi.

Muutamia tärkeitä huomioita luonnolliseen hiustenhoitoon:

  • Hiusten värjäyksessä kannattaa suosia luonnollisempaa vaihtoehtoa. Kasvivärjäys ei vaurioita hiuksia, eikä kykene pureutumaan hiusten kuitukerrokseen asti. Hapeteväri käyttäytyy toisin aiheuttaen hiuksille happivauriota jokaisen käsittelyn yhteydessä. Kasvivärin pigmentti tarttuu hiusten pintaan ja on näin ollen hiuksia hellivämpi värjäysmuoto.
  • Suosi hiusten harjauksessa luonnonharjaa, kiinnityksessä pehmeitä donitseja sekä vältä herkästi takkuja aiheuttavia "sotkunutturoita". Mene nukkumaan aina kuivilla hiuksilla ja letitä pitkät hiukset yöksi.
  • Muista aina hiuspohjan hoito. Tukkeutunut hiuspohja voi pahimmillaan vahingoittaa hiustemme luonnollista kasvua. Esimerkiksi savi ja turve ovat erityisen tehokkaita luonnon raaka-aineita hiuspohjan tasapainoiseen hyvinvointiin.
  • Oletko kokeillut hiuksia vahvistavaa yrttihuuhtelua? Esimerkiksi nokkonen on oikea superkasvi ja sisältää muun muassa piitä, rautaa, kaliumia, kalsiumia, A-, B-, ja C-vitamiinia. Nokkosen avulla saat hiuksillesi kauniin kiillon ja hoidon. Tummat hiukset saattavat myös hieman syventyä väriltään.

Ohje: Laita noin litra nokkosia kattilaan. Kaada päälle 2 litraa vettä ja keitä 15-20 minuuttia. Jäähdytä liemi ja siivilöi nokkoset. Käytä nokkosvesi hiushuuhteena. 

Toivotan sinulle mukavia hiusten hellimishetkiä luonnon raaka-aineiden parissa!

Koulutettu ekokampaaja Hanna Jalkanen
www.ecohairhanna.com
Seuraa sosiaalisessa mediassa @ecohairhannaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

crossmenuchevron-down