fbpx

Jojobaöljyn hyödyt iholle

Jojobaöljyn hyödyt iholle

22.2.2024

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Harva kosmetiikan öljy on niin suosittu ja monikäyttöinen kuin jojobaöljy. Jojobaöljy on kuulunut kosmetiikan rakastetuimpiin öljyihin jo vuosia. Jojobaöljyn suosioon on olemassa hyvät syyt ja niistä syistä kerron sinulle tässä artikkelissa. Mitä jojobaöljy tekee ihollesi ja mihin tuotteisiin se sopii?

Mitä on jojobaöljy?

Jojobaöljyä tuotetaan Simmondsia chinensis pensaan siemenistä. Jojobapensas on kotoisin Etelä- ja Luoteis-Meksikosta sekä Etelä-Kaliforniasta. Jojobaöljy on kemiallisesti määriteltynä nestemäinen vaha, ei varsinaisesti öljy. Jojobaöljy koostuu pääasiassa öljyjen monoestereistä. Jojobaöljyn ainutlaatuinen koostumus selittää sen pitkän säilyvyysajan sekä hyvän lämmönsietokyvyn.

Jojobaöljyn historiaa

Jojoba on kotoisin muinaisilta intiaanien mailta, Pohjois-Amerikasta. Intiaanit ovat perinteisesti käyttäneet jojobaöljyä haavojen hoitoon ja tulehtuneelle iholle. Jojoba löydettiin teollisuuden käyttöön vasta 1970-luvulla. Villinä metsiköissä kasvanut jojoba jalostettiin viljelykasviksi ja siitä alettiin valmistamaan teollisessa mittakaavassa öljyä eri tarkoituksiin mm. biodieseliksi sekä moottori- ja vaihteistoöljyksi. Jojoba todettiin hyvin vakaaksi ja lämpöä kestäväksi öljyksi, joten se sopi hyvin teollisuuden tarpeisiin.

Jojobaöljyllä on monta hyvää ominaisuutta

Jojobaöljy on otettu vastaan kosmetiikan valmistajien keskuudessa suurella innolla. Jojobaöljyssä on nimittäin kaikki kosmetiikan valmistajan toivomat ominaisuudet. Jalostettuna se on väritöntä ja hajutonta öljyä. Jojobaöljyä voi lisätä tuotteeseen värin tai tuoksun siitä kärsimättä. Puhdistamaton jojobaöljy puolestaan on väriltään kauniin kullan keltaista.

Vielä tärkeämpi ominaisuus jojobaöljyssä on sen säilyvyys. Jojobaöljy säilyy noin kaksi vuotta täysin käyttökelpoisena. Sinun ei tarvitse säilyttää jojobaöljyä jääkaapissa, sillä se ei sisällä lainkaan herkästi hapettuvia rasvahappoja. Tämä on suuri etu kosmetiikan valmistajille, sillä hyvin useat kosmetiikan öljyt hapettuvat herkästi.

Kolmas erittäin hyvä ominaisuus jojobaöljyssä on sen lämmönsietokyky. Kosmetiikkaa valmistaessa joudut usein lämmittämään öljyjä. Monet varsinkin kylmäpuristetut öljyt eivät kestä lainkaan lämmittämistä ja siksi ne onkin lisättävä tuotteeseen vasta jäähdyttelyvaiheessa, kun tuote on alle 40 asteista. Jojobaöljyssä tätä ongelmaa ei ole. Voit kuumentaa puhdistettua jojobaöljyä jopa 188 asteeseen ja pitää siinä lämpötilassa jopa 96 tuntia ilman että jojobaöljyn rakenne muuttuu. Toki sinun ei koskaan tarvitse kuumentaa kosmetiikan öljyjä näin pitkään ja näin kuumaksi. Jos kuitenkin kaipaat todella lämmönkestävää öljyä, jojobaöljy on yksi parhaista.

Jos olet hankkinut puhdistamatonta, kullankeltaista jojobaöljyä, se ei kestä yhtä hyvin kuumentamista. Puhdistamattomassa jojobaöljyssä on suuri määrä antioksidantteja, jotka tuhoutuvat korkeissa lämpötiloissa. Itse öljyn rakenne ei kuitenkaan muutu. Puhdistamatonkin jojobaöljy kestää silti todella hyvin kuumentamista. Voit huoletta lisätä sen emulsion valmistuksessa kuumennettavaan öljyfaasiin tai sulattaa yhdessä kasvivoiden, vahojen ja muiden öljyjen kanssa.

Jojobaöljyn rasvahappoprofiili

Jojobaöljy on hyvin erikoinen öljy rasvahappoprofiililtaan. Se ei ole öljy lainkaan vaan nestemäinen vaha. Jojobaöljy sisältää rasvahappoja, joita ei juuri muista öljyistä löydy.  Jojobaöljyssä on jonkin verran myös tavanomaisille öljyille tyypillisiä rasvahappoja mukana.

Kosmetiikassa jojobaöljyä ei kannata käyttää yksinään juuri sen erityisen rasvahappoprofiilin vuoksi. Suosittelen täydentämään valmistamasi tuotteen rasvahappoja muilla kasviöljyillä kuten safloriöljyllä, hamppuöljyllä tai arganöljyllä. Nämä ovat vain esimerkkejä. Voit valita satoja muitakin öljyjä jojobaöljyn kanssa samaan tuotteeseen. Muissa kasviöljyissä on runsaasti jojobaöljystä puuttuvia, iholle hyödyllisiä linolihappoja, alfalinoleenihappoja sekä palmitiinihappoa.

Jojobaöljyn päärasvahappo on gandoleiinihappo, joka on tyydyttämätön rasvahappo. Gandoleiinihappoa esiintyy pääasiassa kaloissa (kalanmaksaöljy) mutta ei muissa kasviöljyissä. Gandoleiinihappo on yksi eikoseenihapon muoto.

Jojobaöljyn pääasialliset rasvahapot

  • Gadoleiinihappo 65-80% (eikoseenihappo)
  • Erukahappo 10-20%
  • Öljyhappo 5-15%

Nämä rasvahapot esiintyvät jojobaöljyssä monoestereinä. Esterimuoto tekee jojobaöljystä vahan kaltaisen tuotteen.

Jojobaöljyn edut ihonhoidossa

Jojobaöljy on suosittua ihonhoidollisten ominaisuuksiensa vuoksi. Jojobaöljyllä on todella monia erinomaisia ominaisuuksia, joiden vuoksi sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla sitä omalla ihollasi.

Jojobaöljy auttaa öljyliukoisia aktiiviaineita tunkeutumaan ihoon

Minusta ehdottomasti paras ominaisuus jojobaöljyssä on sen kyky tunkeutua syvälle ihoon. Iho on erittäin tiivis eikä sitä ole lainkaan helppo läpäistä. Vain harvat aineet voivat tunkeutua ihon läpi. Sitä ei jojobaöljykään tee mutta se pystyy tunkeutumaan syvemmälle kuin moni muu öljy. Samalla jojobaöljy vie mukanaan ihoon rasvaliukoisia aktiiviaineita.

Jojobaöljy auttaa hallitsemaan ihon talintuotantoa

Jojobaöljyn rakenne muistuttaa hyvin pitkälle ihon talin rakennetta. Vaikka kemiallisesti se onkin hyvin erilainen aine kuin tali, sen rakenne kuitenkin muistuttaa hyvin läheisesti talia. Iho reagoi jojobaöljyyn kuin se olisi sen omaa talia ja vähentää talintuotantoa. Jos ihosi on helposti rasvoittuva tai kärsit tukkeutuneista huokosista, jojobaöljy on sinulle hyvä valinta kosmetiikan öljyksi.

Jojobaöljy ei tuki huokosia

Jojobaöljy imeytyy nopeasti ihoon eikä jää tukkimaan huokosia. Jojobaöljy on hyvin pienimolekyylinen öljy. Iho ottaa sen hyvin vastaan. Koska se on luonnollisen tuntuista kuin tali, iho hyväksyy sen paremmin kuin muut öljyt. Jojobaöljy sopiikin mainiosti epäpuhtaan ja akneihon hoitoon.

Jojobaöljy allergisoi vain hyvin harvoin

Tietysti kaikelle voi olla allerginen. Jojobaöljy kuitenkin on yksi vähiten ihoa ärsyttävistä öljyistä. Siksi sitä kannattaa suosia herkälle iholle suunnatuissa tuotteissa.

Jojobaöljy auttaa ihon kosteuttamisessa

Mikään öljy ei varsinaisesti kosteuta, sillä öljyissä ei ole vettä. Öljyt kuitenkin auttavat ihoa kosteuden säilyttämisessä. Jojobaöljyn vahamainen luonne tekee suojaavan kalvon ihon pinnalle. Näin transepidermaalinen vedenhukka vähenee eli iho ei haihduta kosteutta niin helposti.

Jojobaöljy ravitsee ihoa

Jos käytät puhdistamatonta jojobaöljyä, saat kaiken muun hyvän lisäksi myös paljon ravinteita ihollesi. Puhdistamaton, kullankeltainen jojobaöljy sisältää runsaasti E- ja B-vitamiineja sekä antioksidantteja. Lisäksi jojobaöljyssä on runsaasti mineraaleja kuten sinkkiä, kromia ja kuparia. Kylmäpuristettu, puhdistamaton jojobaöljy sisältää kaikkia näitä ravinteita. Jos käytät puhdistettua jojobaöljyä, voit helposti lisätä antioksidantteja tuotteeseen käyttämällä antioksidanttipitoisia erikoisöljyjä.

Jojobaöljy ei tunnu rasvaiselta iholla

Jos etsit kevyen tuntuista öljyä, joka ei tunnu rasvaiselta, jojobaöljy on sinulle hyvä vaihtoehto. Jojobaöljy jättää ihon pinnan miellyttävän silkkimäiseksi. Se imeytyy nopeasti eikä jätä rasvaista tuntua iholle.

Jojobaöljy on antimikrobinen

Kuten alussa totesin, jojobaöljy on intiaanien vanha lääke, joka parantaa haavaumia iholla. Jojobaöljy on luonnostaan antimikrobinen aine, joka karkottaa bakteereja ja muita taudinaiheuttajia. Vaikka sinulla ei olisikaan haavaumia iholla, antimikrobisuus on hyvä asia terveellekin iholle. Antimikrobisuus näkyy myös siinä, että jojobaöljy ja siitä valmistetut tuotteet säilyvät erittäin hyvin. Toki sinun pitää lisätä vettä sisältäviin tuotteisiin silti säilöntäainetta.

Kasviöljyt kosmetiikan valmistuksessa

Miten jojobaöljyä käytetään kosmetiikassa?

Jojobaöljy sopii erittäin hyvin öljyseerumeihin, sillä se imeytyy hyvin ja vie tuotteen muut aktiiviaineet syvälle ihoon. Sinun kannattaa yhdistää jojobaöljy muihin kasviöljyihin, sillä jojobaöljy ei sisällä kaikkia ihon tarvitsemia rasvahappoja. Käytä öljyseerumiin jojobaöljyä esimerkiksi noin 10% ja loput muita öljyjä ihotyyppisi mukaan.

Jos valmistat itse kosmetiikkaa, voit käyttää jojobaöljyä voiteiden valmistukseen. Yhdistä jojobaöljy muiden öljyjen ja kasvivoiden kanssa ja valmista hyvin imeytyvä vedetön voide. Jojobaöljy keventää joskus raskaan tuntuisia vedettömiä öljyjä. Vedettömät öljyt eivät tunnu niin rasvaisilta, jos käytät 10-15% jojobaöljyä voiteessa.

Emulsiovoiteissa jojobaöljy yhdistetään öljyfaasiin muiden kuumennusta kestävien öljyjen kanssa. Jojobaöljy auttaa tuotteessa olevia aktiiviaineita imeytymään syvemmälle ihoon. Erityisen hyvä jojobaöljy on rasvaisen ja epäpuhtaan ihon tuotteissa.

Jojobaöljyä voi hyvin käyttää myös maserointiin eli öljyuutosten valmistamiseen. Tosin jojobaöljy on aika arvokas öljy, joten käytä sitä öljyuutoksiin vain erityisissä tilanteissa esimerkiksi tosi arvokkaiden kasvinosien maserointiin. Maseroidun jojobaöljyn hyvä puoli on se, että se kestää tosi pitkään toisin kuin linolihappopitoiset öljyuutokset (auringonkukka, hamppu ja saflori). Voit käyttää jojobaöljystä valmistamaasi öljyuutostasi jopa parin vuoden päästä.

Oletko sinä jo kokeillut jojobaöljyä? Kerro, mitä pidit siitä!

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan “Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistuswww.helenatur.com



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *