fbpx

Miten aurinkosuojat toimivat?

Miten aurinkosuojat toimivat?

Aurinkosuojan tärkeydestä puhutaan jatkuvasti. Nykyisin on yleisesti tunnustettu auringon UV-säteiden haitalliset vaikutukset ihoon. Ihoa voi suojata auringolta monella tavalla. Voit vältellä aurinkoa tai pukeutua peittävästi. Mutta kukapa haluaisi pysytellä kauniina kesäpäivänä sisällä. Siksi kannattaakin tutustua aurinkosuojiin. Aurinkosuojia on markkinoilla runsaasti. Ne ovat hyvin teknisiä tuotteita. Tässä artikkelissa selvitän hieman aurinkosuojien toimintaperiaatetta.

Auringon UV-säteitä on kahta eri tyyppiä

Aurinko lähettää maapallolle ultaviolettisäteitä eli UV-säteitä. Osa UV-säteistä on kirkkaita ja osa täysin näkymättömiä. UV-säteitä on olemassa kahta eri tyyppiä; UVA ja UVB-säteet. Altistuessasi auringonvalolle, saat kumpaakin sädetyyppiä.

UVA-säteet

UVA säteet ovat pitkiä UV-säteitä. UVA säteet vaikuttavat syvälle ihoon, aina verinahkaan asti. Niiden aallonpituus on 315-400 nanometriä. UVA- säteet eivät rusketa ihoa. Ne saattavat silti aiheuttaa ihosyöpää sekä ihon ennenaikaista vanhenemista.

UVB-säteet

UVB säteet ovat lyhyempiä säteitä. Niiden aallonpituus on 280-315 nanometriä. Ne vaikuttavat ihon uloimpaan kerrokseen. UVB säteet saavat ihon ruskettumaan lisäämällä pigmentin määrää iholla. UVB säteet myös lisäävät ihon pintasolukkoa.

Jos altistut liialliselle UVB-säteille, ihosi alkaa punoittamaan ja viimein palaa. Suurina määrinä UVB säteily altistaa ihosyövälle.

UV-säteiltä suojautuminen

Maapallolla on luontainen suoja UVB säteitä vastaa. Ilmakehässä oleva happi, vesihöyry sekä yläilmakehän otsoni estävät luontaisesti lyhyempien UVB säteiden pääsyn iholle. Ne vaimentavat UVB-säteistä jopa 90%. UVA-säteet sen sijaan pääsevät vapaasti maahan asti. Ne eivät välitä hapesta tai otsonista mitään.

UV-säteiltä pitää siis suojautua. Perinteinen tapa suojautua auringonvalolta, on istuskella varjossa. Hyvin aurinkoisissa maissa tämä tapa on yleinen. Ihmiset ovat oppineet tuntemaan auringon vaarat.

Vaatetus on erittäin suositeltava tapa UV-säteiden estämiseen. Tosin suurin osa kesävaatteista läpäisee hyvin helposti UV-säteitä.

miten-aurinkosuojat-toimivat
Kuva jplenio Pixabaystä

Aurinkovoiteet ja niiden toimintaperiaatteet

Tehokas tapa suojautua liialliselta auringonpaisteelta on erilaiset aurinkovoiteet. Aurinkotuotteita on markkinoilla hyvin monessa muodossa; suihkeet, nesteet, voiteet, jauheet, geelit.

SPF kertoo tuotteen tehon

Aurinkotuotteiden tehokkuus on merkitty tuotteeseen SPF arvolla (Sun Protection Factor). SPF arvo annetaan vain teknisesti hyväksytyille aurinkotuotteelle. SPF arvo kertoo kuinka tehokkaasti tuote suodattaa auringon UVB säteitä. Esimerkiksi SPF 15 suodattaa noin 93% UV-säteistä. SPF 30 suodattaa 97% säteistä. Mikään tuote ei suodata täyttä 100% UVB säteistä.

Korkeampi SPF ei siis välttämättä ole ratkaisevasti tehokkaampi. Paljon UV-suojauksen tehosta riippuu siitä, miten tuotetta on käytetty, miten aurinkosuja on levitetty ja kuinka usein sitä on lisätty.

Fysikaalinen vai kemiallinen aurinkotuote?

Aurinkosuojatuotteita on kahta päätyyppiä; fysikaaliseen tai kemialliseen UV-suojaan perustuvaa. Useissa tuotteissa on sekä kemiallisia komponentteja että fysikaalisia komponentteja.

Seuraavaksi selvennän fysikaalisen ja kemiallisen UV-suojan eroja.

Kemiallinen UV-suoja

Kemiallinen aurinkosuoja perustuu orgaanisiin yhdisteisiin eli synteettisiin kemikaaleihin. Tietyt kemikaalit estävät UV-säteiden vaikutusta iholla. Ne muuttavat iholle tulevat UV-säteet lämmöksi. Näin säteet eivät pääse vahingoittamaan ihoa.

Yksi UV-kemikaali tehoaa vain joko UVA tai UVB säteisiin. Siksi UV-säteitä torjuvia kemikaaleja tarvitaan aurinkotuotteissa useita. Monet kemialliset UV-suojat toimivat vain suppealla spektrialueella. Siksi useat kemialliset aurinkosuojat sisältävät lisäksi myös fysikaalisia UV-suojia.

Monilla aurinkotuotteissa käytettävillä kemikaaleilla on runsaasti haittavaikutuksia. Monien kemiallisten UV-suodattimien teho on hyvin lyhytaikaista. Silloin tuotetta pitää lisätä usein. Usein ja runsaasti käytettynä tuotteen sisältämien kemikaalien haitat iholla ja luonnossa moninkertaistuvat.

Tässä muutamia yleisimpiä aurinkotuotteissa käytettäviä kemikaaleja

  • Avobenzone; Hajoaa nopeasti auringonvalossa. Pitää lisätä 30 min välein
  • Oktokryleeni; mahdollinen hormoonihäirikkö, valoherkkyys etenkin ketoprofeenin yhteydessä, tuhoaa koralliriuttoja
  • Oksibentsoni; aiheuttaa joskus kontaktidermatiittia, karvatupentulehdusta, aknea, tuhoaa koralliriuttoja
  • Oktisalaatti: Tehoaa vain UVB-säteisiin. Kuljetin joka vie muita (mahdollisesti haitallisia) aineita mukanaan kehoon.
  • Oktyylimetoksisinnamaatti: Tuhoutuu auringonvalossa nopeasti. Hormoonihäirikkö, saattaa aiheuttaa muutoksia ihmisen DNA:ssa. Tuhoaa koralliriuttoja

Kemiallisten UV-suojien plussat ja miinukset

Kemialliset UV-suojat näyttävät iholla paremmilta. Ne eivät jätä valkoista kerrosta ihon pintaan. Tämä taitaa ollakin ainut syy miksi kemialliset UV-suojat ovat suosittuja.

Miinuksia kemiallisilla UV-suojilla on runsaasti. Kemialliset aurinkosuojat sisältävät runsaasti kemikaaleja, joiden kaikkia vaikutuksia ihmiseen ja vesistöön ei tunneta.

Kemialliset aurinkosuojat pitää levittää iholle puoli tuntia ennen auringonottoa. Niitä pitää myös lisäillä hyvin usein sillä kemialliset komponentit hajoavat valon vaikutuksesta. Kemialliset UV-suojat tukkivat helposti ihoa sekä aiheuttavat punoitusta.

Fysikaalinen UV-suoja

Fysikaaliset aurinkotuotteet tarkoittavat käytännössä mineraaleihin perustuvaa UV-suojaa. Fysikaalisissa aurinkosuojatuotteissa käytetään melkein aina joko sinkkioksidia tai titaanioksidia. Nämä kaksi mineraalia ovat olleet pitkään käytössä. Niiden on todettu aiheuttavan vähiten haittavaikutuksia käyttäjillä.

Fysikaalisissa aurinkosuojissa mineraalit estävät ja hajottavat auringonsäteitä. Ne heijastavat säteet pois ihon pinnalta estäen säteiden tunkeutumisen ihoon.

Titaanioksidi suojaa ihoa UV-säteiltä eikä se hajoa auringonvalossa. Sinkkioksidi on niin ikään tehokas aurinkosuoja. Se pystyy estämään tehokkaasti sekä UVA että UVB säteitä. Sinkkioksidia saadaan luonnosta mutta sitä tuotetaan yleisesti synteettisesti.

miten-aurinkosuojat-toimivat
Kuva Steven Weirather Pixabaystä

Fysikaalisten aurinkosuojien plussat ja miinukset

Fysikaalisen aurinkosuojan hyvinä puolina on niiden hellävaraisuus. Ne eivät yleensä ärsytä ihoa. Fysikaaliset aurinkosuojat sopivat myös paremmin tukeutuvalle iholle ja henkilöille, joilla on ruusufinni.

Fysikaaliset aurinkosuojat jättävät iholle yleensä ei-toivotun valkoisen kerroksen. Fysikaalisia UV-suojia on myös hankalampi levittää iholle tasaisesti.

Miinuksena fysikaalisten aurinkosuojien kohdalla on pakko puhua nanoteknologiasta. Jotta aurinkovoiteesta saadaan tehokkaampi, on nanokokoiset sinkki- ja titaanihiukkaset otettu mukaan tuotteisiin. Nanokokoiset hiukkaset myös vähentävät tuotteiden ikävää valkoista väriä. Nanokokoiset ainesosat löydät INCI:stä merkinnällä ”nano”. Onneksi kokonaan nanoteknologiaa vältteleviä valmistajia on vielä olemassa.

Miten sinä suojaat ihoasi auringolta?

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan “Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus

www.helenatur.com



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *