fbpx
hydrolaatit

Hydrolaatit, hydrosolit, kukkaisvedet, kasvivedet; mitä eroa niillä on?

Hydrolaatit ovat suosittuja luonnonkosmetiikassa. Ne ovat monikäyttöisiä ja keveitä tuotteita. Hydrolaateista, hydrosoleista, kukkaisvesistä ja kasvivesistä puhutaan usein samassa yhteydessä. Ovatko ne sama tuote? Mitä näillä nimityksillä oikein tarkoitetaan? Mihin hydrolaatteja ja kukkavesiä voidaan käyttää?

Hydrolaatti on eteeristen öljyjen tislauksen sivutuote

Hydrolaatit ovat aina tislaamalla aidoista kukista tai yrteistä valmistettuja tuotteita. Hydrolaatteja syntyy eteeristen öljyjen sivutotteena. Höyrytislauksessa syntyy paljon kosteutta johon tiivistyy tislattavien kasvien aromeita ja vaikuttavia aineita. Hydrolaattien neste on peräisin höyrytislauksesta käytettävästä vedestä johon on sekoittunut kasvin nesteitä. Hydrolaatteihin ei missään vaiheessa lisätä vettä vaan kaikki neste on peräisin tislausprosessista.

Hydrolaatissa on pieniä määriä eteerisiä öljyjä sillä tislausprosessi ei koskaan voi olla niin täydellinen. Tisleeseen jää noin 0,01-0,1% eteerisiä öljyjä. Siksi hydrolaatissa on mukana aina kasvin tuoksuaineita.

Hydrolaattien tuotanto

Koska hydrolaattien suosio on kasvanut, hydrolaatteja valmistetaan nykyisin myös päätuotteena. Laadukkaita hydrolaatteja valmistavat yritykset valitsevat tarkoin tuotteisiinsa käytettävät kasvit. Hydrolaatteja ei voi valmistaa milloin vain. Kullakin kasvilla on vuotuinen ajankohta, jolloin kasvin tuoksukomponentit ovat parhaimmillaan. Joillakin kasveilla on vain hyvin lyhyt ajankohta vuodesta jolloin hydrolaattia voidaan valmistaa. Toiset kasvit taas sopivat ympäri vuotiseen tuotantoon. Valmistusprosessista johtuen kaikkia hydrolaatteja ei ole aina saatavilla.

Hydrolaatteja ei pysty itse kotona valmistamaan, ellei sinulla ole käytettävissä tislausvälineistöä. Netissä on monia ohjeita hydrolaattien valmistamiseksi kotona. Älä luota niihin. Yrttihauduke ei ole sama asia kuin kasvivesi.

Varo väärennettyjä hydrolaatteja

Hydrolaatit kannattaa hankkia aina luotettavalta myyjältä. Aidot hydrolaatit ovat arvokkaita tuotteita ja niitä väärennetään todella yleisesti. Voit saada aidon tislatun hydrolaatin asemasta vettä johon on sekoitettu synteettisiä parfyymeja tai eteerisiä öljyjä. Väärennetyissä tuotteissa on usein mukana myös säilöntäaine ja liuotin tai/ja emulgaattori. Näin olet hankkinut aidon luonnontuotteen asemasta syneettisiä kemikaaleja sisältävän tuotteen.

Ostaessasi kukkaisvettä tai kasvivettä, et välttämättä aina saa aitoa hydrolaattia. Ostaessasi kukkaisvettä, muista katsoa tuotteen INCI. Hyvin edulliset, etnisten kauppojen kukkaisvedet eivät ole hydrolaatteja.

Tee testi; ravista pulloa. Jos tuote vaahtoaa, se sisältää emulgaattoreita eikä siis ole aitoa. Aito hydrolaatti ei muodosta vaahtoa sillä siinä ei ole mukana pinta-aktiivisia aineita. Valitettavasti hydrolaattisi saattaa silti olla väärennetty vaikka se ei vaahtoaisi.

Tässä Formula Botanican artikkelissa on erittäin hyvin kerrottu hydrolaattien väärentämisestä.

Nature by Ampun laadukkaat kasvivedet eli hydrolaatit

Hydrolaateilla on monta nimeä

Hydrolaatteja eli hydrosoleja kutsutaan myös kukkaisvedeksi tai kasvivedeksi. Olet ehkä miettinyt, mikä ero näillä tuotteilla on. Hydrolaattien nimitykset ovat hyvin sekavia eikä oikeata nimitystä ole olemassakaan. Kaikilla nimityksillä on oma historiallinen taustansa.

Hydolaattien, kasvivesien tai kukkaisvesien kaupallinen tuotanto alkoi suuremissa mittakaavoissa 1980-luvulla. Silloin tuotettiin tuoksuvia vesiä todella monella tavalla ja käsitteet olivat iloisesti sekaisin. Kukkavesien nimellä kutsuttuja tuotteita valmistettiin eteerisistä öljyistä, synteettisistä parfyymeista ja myös tislaamalla. Tuolloin ei myöskään eroteltu kasvinosia kuten kukkia tai lehtiä. Kuluttaja ei voinut tietää mitä tuotteessa oikeastaan oli. Näin hydrolaattien maailmasta tuli hyvin villi.

Seuraavaksi selvennän sinulle hieman sekavaa nimiviidakkoa.

  • Hydrolaattien INCI-nimi muodostuu kasvin latinan kielisestä nimestä sekä termistä “Flower Water”. Esimerkiksi damaskonruususta valmistetun ruusuhydrolaatin INCI-nimi on Rosa Damascena, Flower Water . Tämä INCI-nimi tarkoittaa aina tislaamalla valmistettua hydrolaattia.
  • Hydrolaatti on nimitys, jota itse mielläni käytän. Hydrolaatti on perinteisesti tarkoittanut kosmetiikkaa ja hajuvesiä varten tuotettujen eteeristen öljyjen höyrytislauksessa syntynyttä tuotetta.
  • Hydrosoli on vastaava nimitys kuin hydrolaatti. Hydrosoli on eksynyt kosmetiikan sanastoon kemiasta. Amerikassa hydrosoli on nykyään yleisempi nimitys kuin hydrolaatti.
  • Kukkaisvesi tai myös kukkavesi on hyvin vanha ranskalainen nimitys hydrolaateille. Ranskalla on vuosisatoja ollut erittäin kiinteät yhteydet Pohjois-Afrikan maihin. Pohjois-Afrikassa kukkaisvedet eli hydrolaatit ovat perinne. Monet kukkaisvedet, kuten neroli, ovat osa ikiaikaista kulttuuria. Kukkaisvesi nimitys on yleistynyt myös suomen kielessä. Se kuulostaa niin kauniilta.
  • Kasvivesi, nimitys jota myös Amppu käyttää, kuvaa erittäin hyvin ainesosia, joista hydrolaatit ovat valmistettu. Hydrolaatteja voidaan valmistaa kukkien ohella myös kasvien lehdistä sekä erilaisista havuista.

Hydrolaatit ovat turvallisia käyttää

kasvivedet
Kuva silviarita Pixabaystä

Jos pidät eteerisiä öljyjä liian vahvoina, kokeile hydrolaatteja. Hydrolaatit ovat huomattavasti kevyempiä. Hydrolaatteja voivat käyttää myös vanhukset sekä lapset. Jos olet raskaana, kysy ensin neuvolasta tai lääkäriltä mielipidettä hydrolaattien käytöstä. Silläkin on merkitystä, mistä kasvista hydrolaatti on valmistettu. Toiset hydrolaatit ovat voimakkaampia kuin toiset. Kokeile, niin tiedät!

Miten käytän hydrolaatteja

Hydrolaatit ovat jo sellaisenaan valmista kosmetiikkaa. Usein hydrolaatteja myydään sumutinpullossa. Niitä voi käyttää kasvoille sumutettavana kasvovetenä. Voit myös virkistää ihoasi hydrolaattisuihkeella kuumana kesäpäivänä. Laimenna tarvittaessa hydrolaattia vedellä yhden päivän tarvetta varten. Vedellä laimennettu hydrolaatti ei säily kuin hetken ilman säilöntäainetta.

Hydrolaatit ovat loistava pohja monille kosmeettisille tuotteille. Emulsiovoiteiden vesifaasiin hydrolaatit sopivat hyvin. Voit käyttää pohjana pelkkää hydrolaattia tai sekoittaa mukaan vettä tai yrttihauduketta. Jotkut hydrolaatit ovat hyvinkin voimakkaan tuoksuisia. Siksi ne kannattaa laimentaa ennen käyttöä.

Hydrolaattien säilyvyys

Hydrolaatit ovat herkästi pilaantuvia, sillä ne ovat suurimmaksi osaksi vettä. Hydrolaattien aromaattiset osat myös haihtuvat herkästi. Hanki niitä siis vain pieniä määriä hydrolaatteja kerrallaan.

Hydrolaattien säilyvyys riippuu niiden sisältämästä eteeristen öljyjen pitoisuudesta. Eteeristen öljyjen pitoisuudet (noin 0,01%-0,1%) vaihtelevat eri kasvien ja tuotantoerien mukaan. Monet valmistajat lisäävät tuotteisiinsa säilöntäainetta herkän pilaantumisen takia. Säilöntäainettakaan ei tarvitse varoa jos se on mahdollisimman luonnollista.

Kannattaa kysellä myyjältä tarkemmin nimenomaisen tuote-erän säilyvyydestä.

Säilytä hydrolaattisi aina tiiviisti suljetussa pullossa, valolta suojassa ja viileässä paikassa. Hydrolaattisi säilyy paremmin, jos säilytät sitä jääkaapissa.

Tässä muutamia suosittuja hydrolaatteja

Hydrolaatteja voidaan valmistaa kaikista kasveista, joissa on aromaattisia ainesosia. Eri hydrolaatteja löysin INCI-hausta 76 kappaletta. Joistakin hydrolaateista on tullut kestosuosikkeja. Suosittelen sinua tutustumaan ensin kaikkein suosituimpiin hydrolaatteihin. Ne ovat todettu hyviksi kosmetiikan valmistuksessa.

Taikapähkinävesi

Taikapähkinävesi, Hamamelis (engl. Witch-hazel), on hydrolaatti, joka valmistetaan amerikkalaisen taikapähkinän lehdistä tislaamalla. Perinteisesti taikapähkinävettä on Amerikassa valmistettu myös uuttamalla lehtiä kuumassa vedessä (perinteinen intiaanien valmistusmenetelmä). Taikapähkinävesi on tuttu monelle. Sillä on monia kansanlääkinnällisiä ominaisuuksia. Taikapähkinöitä on käytetty Amerikan alkuperäisväestön luontaishoidoissa ihon ja limakalvojen hoitoon.

  • Taikapähkinä hydrolaatti supistaa ja puhdistaa huokosia
  • Taikapähkinä hydrolaatti vaalentaa tummia silmänaluksia
  • Taikapähkinä hydrolaatti rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja hillitsee punoitusta
  • Taikapähkinä hydrolaattia voi käyttää myös kylpypommien valmistukseen. Taikapähkinä sitoo tehokkaasti kylpypommin tiiviiksi palloksi.

Kamomillavesi eli kamomillahydrolaatti

Kamomillahydrolaatti on hieman tuntemattomampi tuote. Kamomillahydrolaatti on hyvin vanha kosmetiikan ainesosa. Se oli suosiossa muinaisessa Egyptissä. Siellä kamomillan katsottiin symboloivan aurinkoa samoin kuin auringon jumala Ra. Kamomillaa pidettiinkin jumalten kukkana. Arvokasta kamomillahydrolaattia käytettiin myös faaraoiden hovissa.

Olen itse ihastunut nimenomaan kamomillahydrolaattiin sen hellävaraisuuden vuoksi.

  • kamomillahydrolaatti rauhoittaa ihoa ja lievittää ärtynyttä ihoa.
  • Kamomillahydrolaatti vaalentaa kevyesti ihoa ja tasoittaa ihon epätasaista pigmenttiä.
  • Kamomillahydrolaatti supistaa huokosia
  • Kamomillahydrolaatilla on myös puhdistavia ominaisuuksia

Neroli eli appelsiininkukkavesi

Appelsiininkukista valmistettua hydrolaattia kutsutaan neroliksi. Neroli on hyvin perinteinen hydrolaatti. Sitä on käytetty satoja vuosia ihon ja hiusten hoidossa sekä hajusteena. Neroli sisältää suuren määrän erilaisia luonnon tuoksukomponentteja kuten alfapineeniä, terpeenejä, kamfeeria, geraniolia ja linaloolia.

Tuoksukomponenteista johtuen neroli on hyvin voimakasta. Laimenna sitä sopivan vahvuiseksi vedellä tai yrttihauteella.

  • Neroli vaikuttaa ihoon erityisen puhdistavasti. Puhdistava vaikutus johtuu nerolin sisältämästä alfa-hydroksihaposta. Neroli sopii erityisen hyvin ihoa puhdistaviin tuotteisiin.
  • Nerolin sisältämällä alfa-hydroksihapolla on lisäksi runsaasti muita ihoa hoitavia ominaisuuksia.

Ruusuvesi eli ruusuhydrolaatti

Ruusuhydrolaatti on hydrolaateista ehkäpä kaikkein suosituin. Ruusuhydrolaatti on ikivanha kauneustuote, jota käytti jo Kleopatra aikoinaan. Ruusuhydrosolia voidaan valmistaa eri ruusulajikkeista. Suosituin ja arvostetuin ruusu kaikissa hajusteissa on damaskonruusu eli Rose Otto. Muita suosittuja ruusulajikkeita ovat Rose Alba, Rose bulgaria sekä Jack Rose. Ruusuhydrosolin INCI nimessä on ilmoitettava ruusulajike tähän tapaan.

INCI name: Rosa Damascena (Rose) Flower Distillate

Kun ostat ruusuhydrolaattia, varmistu tuotteen aitoudesta. Ruusuvesi, jota myydään etnisissä liikkeissä hyvin edulliseen hintaan ei ole ruusuhydrolaattia. Se on valmistettu vedestä ja hajusteista, jotka voivat olla synteettisiä. Aito ruusuhydrolaatti on arvokas tuote, joka on valmistettu tislatessa ruusun eteeristä öljyä.

  • Ruusuhydrolaatti tuoksuu ihanalta. Se kelpaa ihan sellaisenaan hajuvedeksi.
  • Ruusuhydrolaatti supistaa huokosia
  • Ruusuhydrolaattia voi käyttää kosmetiikan valmistukseen sekä sellaisenaan kasvovetenä.  
  • Ruusuhydrolaatti on iho syväkosteuttava tuote, joka sopii täydellisesti kasvovedeksi.

Hydrolaattien ja kukkavesien maailma on mielenkiintoinen

hydrolaatit
Kuva monicore Pixabaystä

Toivottavasti osasin edes hieman selventää sinulle hydrolaattien tai kasvivesien arvoitusta. Kasvivesien INCI-ryhmä on ehkä sekavin, johon olen törmännyt. Nimet ja tuotteet ovat iloisesti sekaisin kaikkialla. Tuotteet tulevat ulkomailta ja eri maissa on omat vakiintuneet käytäntönsä. Uskalla kuitenkin rohkeasti kokeilla hydrolaatteja. Ihastut varmasti!

Mikä on sinun suosikki hydrolaattisi?

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan “Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus

www.helenatur.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *