fbpx

Shampoo- ja saippuapohjaiset shampoopalat

Mitä eroa on shampoo- ja saippuapohjaisella shampoopalalla?

Shampoo- ja saippuapohjaiset shampoopalat ovat kaksi aivan erilaista tuotetta. Suomessa myytävät shampoopalat ovat suurimmaksi osaksi saippuapohjaisia tuotteita. Raaka-aineiden valinta vaikuttaa suuresti shampoopalojen toimivuuteen, pesevyyteen, päänahan mahdolliseen hilseilyyn sekä hiusten tahmautumisuuteen. 

Saippuapohjainen shampoopala

Tunnistat saippuapohjaisen shampoopalan inci listan sodium sanoista. Lipeää eli lye sanaa ei tarvitse mainita koska eri öljyt ja lipeä saippuoituvat ja muuntuvat suoloiksi eli sodiumiksi.

Saippuapohjainen shampoopala on perinteisellä lipeä-öljy menetelmällä tehty tuote. Lipeä muuntaa rasvat suoloiksi eli sodiumiksi. 

Saippuapohjaiset shampoopalat ovat hiukan emäksisiä pH 8-9. Emäksisyys avaa hiussuomun ja tekee hiuksista hieman pörheät. Itse pidän tästä ominaisuudesta, oman liukkaan hiustyyppini kohdalla. Etikkahuuhteella tai hoitoaineella saat  palautettua hiusten oman pH:n ja suljettua suomut. Hiuksista tulee siis pehmeät ja sileät.

Saippuapohjaisten palojen kanssa joudut olemaan hiukan kärsivällinen, saattaa mennä aikansa ennenkuin löydät juuri omille hiuksille sopivan tuotteen ja että hiuksesi ja päänahkasi tottuu uuteen tuotteeseen.

Shampoopohjainen shampoopala

Shampoopohjainen shampoopala on lähempänä kaupassa myytävää nesteshampoota, mutta ilman silikoneja ja parabenejä.

Shampoopohjaisen tuotteen raaka-aineet ovat monesti kookospohjaisia, mutta ne ovat käyneet tehtaan kautta muuntautumassa erilaisiin muotoihin. Peseviä aineita on markkinoilla olemassa useita, mutta ehkä eniten Suomessa käytetyt ovat SCI ja SCS, molemmat kookospohjaisia aineita. Myös näissä tuotteissa voi olla liikapeseviä aineita eli tensiidejä, jotka kuivattavat hiuspohjaasi.

Shampoopohjaisten shampoopalojen pH on lähempänä hiuksen omaa pH:ta, eli 5,5. Shampoopohjaisiin tuotteisiin on helpompi totutella. Ne eivät tahmaa. 

Kumman tuotteen valitsen?

Itse tykkään käyttää molempia tuotteita limittäin, ensin pesemällä saippuapohjaisella ja sen jälkeen shampoopohjaisella tuotteella. Shampoopohjaiset shampoopalat jättävät hiukset kiiltäviksi ja pehmeiksi, joskus jopa liian hoidetuiksi.

Valitset sitten saippua- tai shampoopohjaisen tuotteen on se luultavasti paljon parempi hiuksillesi kun teollisesti valmistetut silikonipohjaiset tuotteet. Silikonin tunnistaa useasti sanan lopuista ”-cone”, ”-xane” ja ”-conol”. Silikoni on  ei luonnollinen synteettinen tuote joka mm. tuo kiiltoa hiuksiin ja estää sähköisyyttä mutta voi vaurioittaa hiusta ja ei lähde pois pestessä vaan kerääntyy hiukseen. Silikonejakin on monenlaisia, toiset haitallisempia kun toiset. Ei vesipohjaiset silikonit eivät myöskään biohajoa, vaan jäävät vesistöihimme.

Kokeile ja löydä itsellesi sopiva tuote

Kuten muissakin kosmetiikkatuotteissa, kaikki tuotteet eivät sovi kaikille. Se mikä kuivattaa toisen päänahkaa, auttaa toisella liika rasvoittavuuteen. Se mikä kuivattaa toisen hiusten latvoja, auttaa toisella kaksihaaraisiin. 

Omalla kohdallani kemikaaliyliherkkyys pakotti vaihtamaan kaikki käyttämäni kosmetiikkatuotteet luonnollisiin tuotteisiin. Pestyäni nyt 2 vuotta hiukseni pelkästään palatuotteilla olleen huomannut että päänahkani älytön kutina ja hilseily on helpottanut sekä hiusteni kaksihaaroittuminen on kokonaan loppunut. Lisäksi pesuväli on pidentynyt. 

Lisäksi olen vaihtanut tavalliset hiuslakat ja vahat luonnollisiin suola ja sokeripohjaisiin tuotteisiin. Haussa on vielä jämäkämpi hiusvaha, jos tiedät hyvän anna vinkki.

Kokeile siis rohkeasti eri tuotteita ja lue ainesosalistoja. Opi valmistamaan tuotteita itse, jolloin voit valita juuri omalle iholle ja hiuksille sopivat raaka-aineet. Yksikin aine voi vaikuttaa tuotteen lopputulokseen. Näe siis vaivaa ja selvitä mitkä raaka-aineet sopivat hiuksillesi tai ovat suuri nou nou.

Oletko kokeillut shampoopaloja? Minkälaisia kokemuksia sinulla on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *