Tämän artikkelin on kirjoittanut Nature by Ampun perustaja Ann-Marie Hagman.
Oletko jo kokeillut saippuan valmistusta? Nappaa talteen tämä hoita mango-avokadosaippua resepti. Tässä artikkelissa tutustumme tähän lempeään ihonhoitotuotteeseen ja sen raaka-aineisiin.
Hoitava mango-avokadosaippua puhdistaa lempeästi. Se soveltuu niin käsien pesuun kuin suihkusaippuaksi koko keholle.
Avokadoöljy tuo saippuaan kermaisuutta ja ylellisyyden tuntua. Se pehmentää saippuaa voimakkaasti, ja suosittelen käyttämään sitä maksimissaan 20 prosenttia. Mangovoi puolestaan tuo pehmeää vaahtoavuutta sekä kovana rasvana kovettaa myös saippuaa. Optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi suosittelen käyttämään saippuaresepteissä 40-50 prosenttia kovia rasvoja, kuten kookosrasvaa, shea-, kaakao- tai mangovoita. Kovat rasvat kovettavat saippuan koostumusta.
Voit hyödyntää käyttämällä villi- ja puutarhayrttejä saippuanvalmistuksessa. Sen sijaan että käyttäisit vettä, voit valmistaa saippuan erilaisilla yrttihaudukkeilla, mehuilla tai maidolla. Tässä reseptissä käytämme kehäkukkaa sisältävää teehauduketta, jotka antavat saippualle hempeän keltaisen sävyn.
Kaikki Nature by Ampun saippuareseptit on suunniteltu kylmäprosessimenetelmälle. Tämä prosessi mahdollistaa perinteisen ja mielenkiintoisen tavan valmistaa saippuaa. Uusien reseptien suunnittelu vaatii perehtymistä käytettäviin raaka-aineisiin, erityisesti rasvoihin. Saadaksesi miellyttävän käyttökokemuksen ja varmistaaksesi, ettei saippua pehmene liikaa, on tärkeää kiinnittää huomiota rasvojen valintaan.
Kookosrasva:
• Kookosrasva on yleisesti käytetty raaka-aine saippuanvalmistuksessa sen runsaan vaahtoavuuden vuoksi.
• Se tuottaa runsaan ja kestävän vaahdon, mikä tekee siitä erinomaisen ainesosan saippuoille.
• Kookosrasva myös lisää saippuan puhdistustehokkuutta ja auttaa säilyttämään saippuan muodon.
• Se kovettaa saippuaa ja tekee palasta pitkäkestoisemman
Hamppuöljy:
• Hamppuöljy on ravitseva ja kosteuttava ainesosa saippuoissa.
• Se luo erinomaisen vaahdon saippuaan.
• Suositellaan käyttämään saippuan valmistuksessa 10-15 %.
• Hamppuöljy auttaa pehmentämään ja rauhoittamaan ihoa, ja se voi auttaa myös iho-ongelmissa kuten kuivuudessa ja tulehduksissa.
Avokadoöljy:
• Avokadoöljy on erittäin kosteuttava ja ravitseva öljy, joka sopii erinomaisesti kuivalle ja herkälle iholle.
• Se sisältää runsaasti A-, B-, D- ja E-vitamiineja. Jotka kyllä tuhoutuvat osittain voimakkaan emäksen ansiosta.
• Avokadoöljy pehmentää saippuaa, sen takia sitä käytetään yleensä 20 prosenttiin tai vähemmän kylmäprosessiresepteissä.
Manteliöljy:
• Manteliöljy on hellävarainen ja ravitseva öljy, joka sopii erinomaisesti herkälle ja kuivalle iholle.
• Se tekee saippuasta vaalean ja pehmittää saippuaa myös hiukan.
• Suositellaan käytettävän saippuassa 10-15%.
Mangovoi:
• Mangovoi on runsas ja ravitseva kasvivoi, joka auttaa suojaamaan ja hoitamaan ihoa.
• Mangovoi auttaa lisäämään saippuan vaahtoavuutta ja kermamaisuutta. Sekä kovettaa saippuaa sekä saippuointi prosessia. Huomioi tämä sekoittaessa saippuamassaa.
• Suositellaan käyttämään saippuan valmistuksessa noin 15 %.
Näiden erilaisten rasvojen ja öljyjen yhdistelmä luo monipuolisen ja tehokkaan saippuan, joka puhdistaa, hoitaa ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti.
Ylirasvoitus 5%
160 g kookosrasvaa (40 %)
40 g hamppuöljyä (10 %)
60 g avokadoöljyä (15 %)
80 g manteliöljyä (20 %)
60 g mangovoita (15 %)
58 g lipeää (NaOH)
135 g kehäkukka teehaudetta
Koristeluun kehäkukkaa ja piparminttua
Vinkki! Valmista teehaude liottamalla noin 1 rkl yrttejä 3 dl kuumaavettä. Anna hautua 15-20 minuuttia. Jäähdytä. Lisää lipeä vasta jäähtyneeseen teehauteeseen.
Jos haluat oppia lisää saippuan valmistuksesta ja raaka-aineiden käytöstä, suosittelen osallistumista Nature by Ampun lähisaippuakursseille tai Vihreän ilon yhteistyössä tehdyille verkkokursseille. Kurssien avulla saat arvokasta tietoa saippuan valmistuksesta, raaka-aineista ja saippuakemiasta, oli kokemuksesi aiheesta sitten aloittelija tai kokenut saippuanvalmistaja.
Moikka Amppu 🙂
Onko saippua sitten heti käytettävissä, vai pitääkö sen antaa "tekeytyä"?
Moikka Tanja. Kaikki lipeästä valmistetut kylmäprosessi saippuat tulee antaa kypsyä vähintään 1kk. Lipeä ja öljyjen rasvahapot tarvitsevat aikaa yhdistyä, jolloin ne muuntuvat saippuamolekyyleiksi. 1kk kypsyttelyaika takaa että, myös tarpeeksi paljon kosteutta eli nestettä on päässyt haihumaan saippuasta ja saippua on kovempi käytössä.