fbpx

Mustaherukansiemenöljy; ainutlaatuinen öljy joka sopii moneen iho-ongelmaan

Mustaherukansiemenöljy; ainutlaatuinen öljy joka sopii moneen iho-ongelmaan

10.11.2022

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Mustaherukansiemenöljy eli mustaherukkaöljy on suosittu, kosmetiikassa käytettävä marjansiemenöljy. Se poikkeaa oleellisesti muista kotimaisista marjansiemenöljyistä. Kaikki marjansiemenöljyt kuten mustikansiemenöljy, mansikansiemenöljy ja vadelmansiemenöljy ovat keveitä öljyjä. Ne ovat antioksidanttipitoisia kosmetiikan erikoisöljyjä, jotka sopivat monelle ihotyypille. Marjansiemenöljyt ovat myös ekologisia hävikkiöljyjä sillä ne valmistetaan elintarviketeollisuuden sivutuotteista. 

Mustaherukansiemenöljy valmistetaan pienen pienistä mustaherukan (Ribes nigrum) siemenistä. Marjan muita osia ei käytetä öljyn valmistukseen.  Mustaherukansiemenöljyn koostumus on aivan omaa luokkaansa. Kosmetiikassa sitä ei voi korvata muilla marjaöljyillä. Tässä artikkelissa kerron sinulle tarkemmin mustaherukansiemenöljystä ja sen ainutlaatuisista ominaisuuksista.

Mustaherukansiemenöljy sisältää runsaasti arvokkaita ja harvinaisia rasvahappoja

Mustaherukansiemenöljyn tärkein ominaisuus on sen harvinaisen korkea GLA (gammalinoleenihappo) pitoisuus. Gammalinoleenihappo on hyvin harvinainen rasvahappo. Sitä esiintyy kohtalaisia määriä mustaherukansiementen lisäksi vain helokkiöljyssä sekä purasruohoöljyssä. Normaalisti ihminen ei tarvitse GLA:ta sillä keho pystyy valmistamaan sitä itse muista rasvahapoista. Ikääntyneillä henkilöillä GLA:n tuotanto kuitenkin vähitellen hiipuu. Nuorenkin henkilön GLA:n tuotanto voi hiipua jonkun sairauden johdosta.

Mustaherukansiemenöljy tuntuu iholla silkkiseltä ja tuoksuu hurmaavalta?

Mustaherukansiemenöljy tuoksuu aavistuksen mustaherukalta. Varsinkin hyvälaatuinen öljy tuoksuu ihanan aromaattiselta. Mustaherukansiemenöljy imeytyy ihoon hyvin. Mustaherukansiemenöljy on väriltään vihertävää. Täysin suodattamaton öljy saattaa olla jopa tumman vihreää. Mustaherukansiemenöljy ei jätä ihon pintaa lainkaan rasvaiseksi. Ihotuntuma on öljyn levittämisen jälkeen silkkinen ja kevyt.

Mitä on gammalinoleenihappo eli GLA?

GLA eli gammalinoleenihappo on tärkeä rasvahappo iholle. Sen on osoitettu olevan yksi tehokkaimmista aineista terveen ihon ylläpitämiseksi. GLA:n puutokseen yhdistetään hankalia ihosairauksia kuten psoriasis, ekseema, atooppinen ihottuma sekä ihon liiallinen kuivuminen eli transepidermaalinen nestehukka (TEWL).

Terveen lapsen ja aikuisen elimistö tuottaa GLA:ta itse. Kun vanhenemme, GLA:n tuotanto hidastuu merkittävästi ja lopulta hiipuu kokonaan. Prosessit, jotka valmistavat GLA:ta eivät enää toimikaan tehokkaasti.

Miten GLA vaikuttaa iholla

GLA tekee ihosta joustavan ja kimmoisan. Tällainen iho on vastustuskykyinen ja terve. Joustava, kimmoisa iho pysyy kauan kosteutettuna ja näyttää hehkeältä.

GLA:n puutosta esiintyy hyvin usein ikääntyneellä iholla. Tämä näkyy hilseilynä, ihon kuivuutena ja hitaana uudistumisena. Ihon kapilaarit heikentyvät ja ihosta tulee hauras, jos GLA:ta ei ole tarpeeksi iholla. Tällaisella iholla haavat eivät parane ja iho ärsyyntyy ja vaurioituu helposti. Kuiva iho on hyvin yleinen vaiva vanhuksilla. Yli 80-vuotiailla iho menettää jopa 50% paksuudestaan mikä nopeuttaa veden menetystä.

Mustaherukansiemenöljy sisältää runsaasti antioksidantteja

Mustaherukansiemenöljyä on tutkittu runsaasti. Mustaherukansiemenöljy sisältää niin runsaasti tärkeitä rasvahappoja sekä tehokkaita antioksidantteja, että se on aina kiinnostanut tutkijoita. Mustaherukansiemenöljystä valmistetaan myös lisäravinteita estämään elimistön hapettumisstressiä. Älä kuitenkaan käytä kosmetiikkalaatuista mustaherukansiemenöljyä sisäisesti. Mustaherukansiemenöljystä on eristetty runsaasti erilaisia fenolihappoja kuten gallihappo, p-kumariinihappo, kahvihappo ja ferulihappo.

Mustaherukansiemenöljyn hyödyt ihonhoidossa

Mustaherukansiemenöljy on arvokas kosmetiikan öljy. Sen hyödyt tulevat esiin etenkin kypsän ihon hoidossa. Mustaherukansiemenöljy pitää ihosi raikkaana, kirkkaana ja nuorekkaana. Mustaherukansiemenöljy huolehtii ihosi kosteustasapainosta. Se ehkäisee kosteuden haihtumista iholta ja pitää ihon pidempään kosteutettuna.

Mustaherukan siemenöljy sopii erityisen hyvin henkilöille, jotka taistelevat atooppisen ihon ongelmien kanssa. Öljyn sisältämä GLA vahvistaa ihon suojamekanismeja ja pitää ihon terveempänä. Mustaherukansiemenöljy ei paranna ihosairauksia. Ihosairauksien syyt ovat muualla. Mustaherukansiemenöljy toimii hyvänä tukena ihonhoidossa esimerkiksi psoriasis potilailla.

Mustaherukansiemenöljy ei tuki ihoa. Se sopii hyvin myös akneiholle. Mustaherukansiemenöljyn sisältämät antioksidantit rauhoittavat ja kirkastavat akneihoa. Sen sisältämä GLA auttaa ihoa uudistumaan ja poistamaan kuolleita ihosoluja. Tämä ominaisuus on hyödyksi akneiholle. Mustaherukansiemenöljy ei paranna aknea. Jos sinulla on vaikea akne, keskustele lääkärisi kanssa ihosi hoidosta.

Mustaherukansiemenöljy auttaa pitämään huolta ihostasi

Mustaherukansiemenöljyn sisältämät arvokkaat rasvahapot sekä antioksidantit auttavat pitämään huolta ihostasi. Kirkas, kuulas ja kosteutettu iho tarvitsevat juuri näitä ainesosia pysyäkseen kunnossa. Kaikki ei kuitenkaan tapahdu hetkessä.  Käytä tuotteissasi säännöllisesti mustaherukansiemenöljyä niin ihosi kiittää. Suosittelen valmistamaan mustaherukansiemenöljystä hoitavia öljyseerumeita yhdessä muiden öljyjen kanssa. Mustaherukansiemenöljyä voit hankkia Nature by Ampun verkkokaupasta.

Säilytä mustaherukansiemenöljy mieluiten jääkaapissa, pienessä pullossa, korkki tiukasti kiinni, valolta suojattuna. Valo, happi, aika sekä lämpö pilaavat tämän öljyn arvokkaat rasvahapot helposti. GLA on herkkä rasvahappo, joka hapettuu hyvin nopeasti. Siksi suosittelen hankkimaan mustaherukansiemenöljyä vain pieniä määriä kerrallaan.

Tämä ihoystävällinen öljy taistelee ikääntymistä vastaan, vähentää ihottumia ja vahvistaa ihosi suojamekanismeja. Ihosi näyttää terveeltä ja raikkaalta jos käytät ihonhoidossa säännöllisesti mustaherukansiemenöljyä.

Oletko sinä jo kokeillut mustaherukansiemenöljyä?

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan "Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus"

www.helenatur.comVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

crossmenuchevron-down