fbpx

Kasviöljyt kosmetiikassa

Kasviöljyt kosmetiikassa

13.6.2022

Kasviöljyt kosmetiikassa

Kasviöljyjä saadaan kasveista puristamalla tai erottamalla muulla tavalla kasvin siemenistä, hedelmistä tai muista kasvi osista. Kasviöljy valikoima on laaja kotimaisista ja ulkomaisista tutuista ja turvallisista öljyistä, eksoottisiin ja tuntemattomampiin tehoöljyihin.

Tässä artikkelissa tutustutaan kasviöljyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin kosmetiikan tuotteissa.

Kasviöljyjen rasvahappokoostumukset

Rasvahapot jaetaan tyydyttyneisiin, kertatyydyttymättömiin ja monityydyttymättömiin rasvahappoihin. Jokaisella ryhmällänsä on oma kemikaalinen rakenne. Rasvahapoista voit lukea lisää esimerkiksi Wikipediasta.

Kasvien rasvahappojen variaatiot ja niiden määrät tekevät eri öljyistä uniikkeja. Jokaisella öljyllä on oma rasvahappo koostumuksensa. Lisäksi rasvahappojen koostumukseen vaikuttavat viljelyolosuhteet sekä valmistustavat.

Kosmetiikassa käytettävien öljyjen rasvahapot eivät monestikaan ole parhaita mahdollisia sisäisesti nautittuna. mutta myöskään ruokateollisuudessa käytettävät kookos, rypsi ja oliivi eivät taas ole parhaita öljyjä ihonhoidossa. Tämänkin asian määrittelee öljyjen rasvahapot.

Iholle tärkeitä rasvahappoja on useita. Alla muutaman rasvahapon tehtäviä ihossa.

Kasviöljyissä olevat linolihapot tarttuvat ihon keramideihin eli lipideihin, jotka ovat välttämättömiä ihon suojakerrokselle sekä ehkäisevät kosteuden haihtumista ihosta. Jos iho ei saa linolihappoa, muuttuu ihon lipidi rakenne. Tästä seuraa ihon kuivumisreaktio.

Runsaasti gammalinoleenihappoa sisältävät öljyt ovat ns. antiseptisiä öljyjä. Niitä voidaan käyttää kosmetiikassa ihoa hoitavana, emulgoivana sekä puhdistavana raaka-aineina. Gammalinoleenihapolla on myös pinta-aktiivisia ominaisuuksia.

Öljyhappoa eli oleiinihappoa on usein paljon rasvaisissa öljyissä kuten oliiviöljyssä (öljyhappoa 75-83%)  ja makadamiaöljyissä (öljyhappoa 53-67%)  sekä eläinperäisissä rasvoissa. Oleiinihappo on luonnon yleisin rasvahappo.

Lue lisää eri öljyjen rasvahappo koostumiksista verkkokaupastamme jokaisen öljyn alta löydöt tiedot tai Helenaturin luonnonöljyjen rasvahappotaulukosta.

Hävikki raaka-aineet käyttöön

Tuottajat ovat heränneet hävikin minimoimiseen ja ylijäämä raaka-aineiden hyödylliseen käyttöön. Tämä onkin ihana uutinen, koska muuten emme saisi näitä huippu raaka-aineita kosmetiikan valmistukseen.

Mehutuotannosta jää paljon siemenmassaa, josta puristetaan erittäin hoitavia ja hyödyllisiä marjansiemen öljyjä kosmetiikan valmistukseen. Hyviä esimerkkejä erittäin tehokkaista marjansiemenöljyistä ovat vadelmansiemen-, mustaherukansiemen-, karpalonsiemen- ja mustikansiemenöljy. Osaa öljyistä löydät verkkokaupastamme, kun taas osaa öljyistä on todella vaikeaa saada myyntiin asti.

Myös meillä Suomessa tuotetaan paljon marjatuotteita ja ainakin osa siemenmassasta käytetään puristamalla sen öljyksi. Pientuottajilla ja kuluttaja asiakkaiden on vaikea päästä käsiksi kotimaisiin marjaöljyihin. Ne myydään suuremmille tuottajille.

Viinin tuotannosta jää taas hurjat määrät viinirypäleensiemeniä, niistä puristetaan kevyttä ja laajasti kosmetiikkassa että elintarviketuotannossa hyödynnettävää viininrypäleensiemenöljyä. Tutustu viininrypäleensiemenöjyyn tarkemmin Helenaturin blogissa.

Kasviöljyjen tuotanto

Öljyjä voidaan tuottaa monella eri tapaa; puhdistamalla, kylmäpuristamalla, höyrytislaamalla, uuttamalla sekä hydrogeninoimalla. Höyrytislausta käytetään pääasiassa eteeristen öljyjen kohdalla, kun taas hydrogenisointia käytetään kun halutaan saada nestemäisistä öljyistä kiinteitä kasvivoita. Uuttamista käytetään, kun halutaan saada jonkin kasvi hoitavat ominaisuudet öljyn muotoon, jolloin kuiva kasvimassa uutetaan nestemäiseen kasviöljyyn. Esimerkkinä kehäkukkauutos, jossa kehäkukkaa on uutettu auringonkukkaöljyyn.

Öljyn tuotantotapoja on siis monia, on myös monia mielipiteitä minkä laatuisia öljyjä tulisi käyttää. Loppupeleissä sinä itse valitset öljyn tai raaka-aineen tuotantotavan, säilyvyyden tai saatavuuden perusteella.

Kylmäpuristetuissa öljyissä on jäljellä öljyjen luontaiset antioksidantit ja hoitavat ominaisuudet. Kylmäpuristettu öljy on vähemmän käsiteltyä, kun puhdistettu öljy. Kylmäpuristetuissa öljyissä on myös jäljellä kasvien alkuperäinen tuoksu tai haju, osassa kasveissa tuoksu voi olla todella vahva tai jopa luottaansa työntävä. Se on summa kasvia suojaavista eteerisistä aineosista eli tuoksumolekyyleistä.
Kylmäpuristetut öljyt sisältävät monesti myös enemmän kasvien omia kasvikemikaaleja, jotka ovat niin hoitavia, kun myös osalla allergisoivia. Kylmäpuristetuilla öljyillä on monesti lyhyempi säilyvyysaika, öljystä riippuen.
Kylmäpuristaminen tapahtuu puristamalla kasvien siemenet, pähkinät ja hedelmäliha puristimen läpi. Puristettava öljy ei lämpene prosessin aikana.

Puhdistetut öljyt ovat nimensä mukaan käyneet läpi jonkinlaisen puhdistuskäsittelyn.
Puhdistusprosessi neutralisoi öljyjen tuoksua sekä värejä, koska prosessin aikana öljyn koostumus ja ominaisuudet muuttuvat jonkin verran. Yleisimmin puhdistetut öljyt valmistetaan valkaisemalla ja deodorisoimalla.
Puhdistettujen öljyjen säilyvyysajat ovat yleensä pidempiä, se on hyvä asia esimerkiksi helposti pilaantuvien eli hapettuvien öljyjen kohdalla kuten hamppu tai safloriöljy.

Sinä siis valitset minkä laatuista öljyä haluat käyttää omissa kosmetiikan tuotteissasi. Kursseillani käytössä on puhdistetut perusöljyt ja kylmäpuristetut tehoöljyt.
Nature by Ampun verkkokaupassa myytäviin öljyihin on merkitty tuotantotapa, öljyntyyppi sekä rasvahapot.

Kasviöljyt kosmetiikan valmistuksessa


Mihin DIY-kosmetiikan tuotteisiin kasviöljyjä voi käyttää?

Kasviöljyistä voi valmistaa ihania kotikosmetiikan tuotteita tai käyttää niitä sellaisenaan kosteuttamaan, hoitamaan tai liukastamaan ihoa. 

Kasviöljyjä voi käyttää monipuolisesti luonnonkosmetiikan valmistuksessa. Kosmetiikassa käytettävät öljyt kannattaa valita ihotyypin, käyttötarkoituksen ja muiden raaka-aineiden mukaan. Öljyjä voi sekoitella yhteen tai käyttää vain yhtä öljyä. 

Öljyjen rasvahappokoostumus määrittelee öljyn ”kuivuusasteen” tai tuntuman iholla.
”Kuivemmat” öljyt imeytyvät helposti ihoon, jättäen ihon pinnan mattapintaiseksi. Näitä öljyjä on hyödyllistä käyttää esimerkiksi ihoseerumeissa, emulsioissa ja päivävoiteissa. Esimerkkejä kuivista perusöljyistä on hamppuöljy ja viinirypäleensiemenöljy. Teho- eli erikoisöljyt ovat monesti kevyitä ja helposti imeytyviä öljyjä. Niistä esimerkkinä tyrni- ja chiansiemenöljy.

Rasvaisemmat öljyt imeytyvät hitaammin ja ovat erinomaisia esimerkiksi huulivoiteissa, hieronta öljynä, öljypuhdistuksessa sekä paksummissa vartalovoide tuotteissa. Rasvaisempia öljyjä on esimerkiksi makadamiapähkinäöljy sekä avokadoöljy. Tehoöljyistä kauraöljy ja granaatinomenansiemenöljy ovat tuhdimpia.

Kasviöljyjen säilyvyys

Kasviöljyt säilyvät yleisesti 1-2v, jopa pidempään. Monesti on niin että mitä ”kuivempi” öljy sitä nopeammin ne härskiintyvät. Tämä johtuu siitä että, kuivemmat öljyt sisältävät vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja.

Kasviöljyt eivät sisällä vettä, joten niissä ei voi kasvaa homeita tai bakteereja. Öljyt eivät siis pilaannu vaan hapettuvat tullessaan kosketuksiin ilman kanssa, näin ollen täydet öljypullot säilyvät parempana, kun pullot, jossa on vain vähän öljyä pohjalla. Siirrä siis pullon pohjalla olevat öljyt, mieluummin pienempiin pulloihin. 
Öljyt on hyvä säilyttää pimeässä värillisissä pulloissa, joissa öljyt säilyvät pidempään hyvä laatuisina. Nature by Ampun öljyistä löytyy toimittajan antama parasta ennen päiväys, mutta se ei tarkoita välttämättä viimeistä käyttöpäivää. Nenä ja maalaisjärki on hyvä apuväline. Härskiintynyt haju kertoo yleensä öljyn pilaantumisesta.

Nature by Ampun luonnonkosmetiikka kurssit alkavat tiivistetyllä, kiinnostavalla raaka-aineiden ja valmistuksen teorialla. Teorian jälkeen siirrymme opettelemaan kosmetiikan valmistusta. Tule mukaan Nature by Ampun kurssille oppimaan niin raaka-aineiden käytöstä kun valmistamaan toimivia kosmetiikan tuotteita. Kursseilta saat paljon hyviä vinkkejä sekä itse tehdyt tuotteet!



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

crossmenuchevron-down