fbpx
Kosmetiikan raaka-aineiden komedogeeniset arvot

Kosmetiikan raaka-aineiden komedogeeniset arvot

Tämän artikkelin on kirjoittanut Nature by Ampun perustaja Ann-Marie Hagman.

Kasviöljyt ja -voit ovat erittäin monipuolisia kosmetiikan raaka-aineita. Ne määrittelevät käytännössä tuotteen koostumuksen ja ihotuntuman.

Kasviöljyillä on iho hoitavia ominaisuuksia, mutta myös iho tukkivia ominaisuuksia. Siksi onkin tärkeää miettiä mitä raaka-aineita käytät omalla iholla.

Tässä blogiartikkelissa kerron mitä tarkoittaa komedo ja mitä komedogeeninen arvo.

Mikä on komedo?

Komedo eli talirauhastukkeuma. Komedoja esiintyy useimmiten akneen taipuvalla iholla. Komedot jaetaan eri tyyppeihin. Tässä niistä muutama.

Avoin komedo: Mustapää tai ihomato, ihohuokonen, jonka kuolleet ihosolut ovat tukkineet mutta on auki. Mustunut pää on happeutunutta solukkoa.

Suljettu komedo: Valkopää, ihohuokonen, jonka kuolleet ihosolut ovat tukkineet mutta sitä peittää ihokerros.

Mikrokomedo: Pieni ihotukos, jota ei pysty näkemään paljaalla silmällä.

Jättikomedo: Sarveisontelo tai epidermikysta, syntyy, kun talirauhasen tiehyt tukkeutuvat ja tiehyen solut jatkavat keratiinituotantoaan. Ns. Megafinni.

Duodecim Terveyskirjastosta löytyy myös hyvä artikkeli Aknesta ja sen synnystä. Toki hoitotapoja on monia, itse kokeilisin lievemmissä tapauksissa ensin ennaltaehkäisyä, luonnonkosmetiikkaa, sisäistä ihonhoitoa eli terveellistä ruokaa ja lisäravinteita, ennen kuin aloittaisin vahvat lääkintä hoidot.

Mikä aiheuttaa komedoneja?

Tali, bakteerit ja lika aiheuttaa komodogeeneja joutuessaan ihohuokosiin. Komedonit ovat siis periaatteessa tavallisen finnin tai aknen esiaste.

Myös ihonhoitotuotteesi voivat aiheuttaa komedoneja niiden sisältämien ainesosien vuoksi, näin ollen ne ovat komedogeenisiä.

Mitä tarkoittaa komedogeeninen arvo?

Komedogeeninen arvo kertoo millä todennäköisyydellä ihohuokoset tukkeutuvat raaka-ainetta täytettäessä. Komedogeenien arvoa määritellään asteikolla 0-5.

Komedogeeninen arvo ei aina kerro koko totuutta, kaikilla on yksilöllinen iho. Kasvojen iho tukkiutuu herkimmin, monesti korkean komedogeenisen arvon omaavia raaka-aineita voi käyttää vartalon, käsien ja huulien iholla. Jos kärsit ihon tukkeutumisesta voit kuitenkin hyötyä arvojen opiskelusta. Muista kumminkin että jokainen iho on omanlaisensa.

Komedogeeniset arvot:

0 - ei tukkia huokosia ollenkaan

1 - erittäin pieni todennäköisyys

2 - kohtalaisen pieni todennäköisyys

3 - kohtalainen todennäköisyys

4 - melko suuri todennäköisyys

5 - suuri todennäköisyys tukkia huokoset

Komedogeenisen arvojen seuraamisen hyöty?

Valmiiden luonnonkosmetiikan valmistajat ja myyjät yleensä ovat ajatelleet raaka-aineiden sopivuutta eri ihotyypeille, koska tuotesarjat ovat monesti suunniteltu tietyn tyyppiselle iholle.

Kun kasviöljyjä ja -voita valitaan DIY-kosmetiikkaan mietitään raaka-aineiden ominaisuuksia. Kosteuttaako öljy tarpeeksi kuivaa ihoa? Tuntuuko se liian rasvaiselta iholla? Imeytyykö tuote nopeasti vai hitaasti ihoon?

Rasvaisen ja akne ihon omaavan voi hyötyä raaka-aineen komedogeenisten arvojen opiskelusta. Raaka-aineiden tukkivuus voi johtaa myös ihon tukkeutumiseen finnien ja mustapäiden muodossa.

Haluan myös muistuttaa ihon liika pesemisestä. Kun ihoa pestään liian vahvoilla ja liika pesevillä tuotteilla, kuivuu ihon pinta, jolloin se ei päästä talia ja epäpuhtauksia ihosta läpi. Kun ihon pinnalla on kuivan ja kuolleen ihosolukkojen aiheuttama kerrostuma, jää kuona ihoon aiheuttaen mm. tulehduksia ja epäpuhtauksia.

Myös muilla kosmeettisilla raaka-aineilla on comedogeeniset arvot

Komodogeenisiä arvoja voidaan mitata myös muista, kun kasviöljyistä ja -voista.
Helenaturin Outi on kirjannut pitkän listan raaka-aineita blogiinsa. Pääset tästä Helenaturin Kosmetiikan apuaineiden Comedogenisten apuaineiden listaukseen.

Lista perustuu amerikkalaiseen tutkimukseen aiheesta. Lista sisältää niin luonnonkosmetiikan kun synteettisen kosmetiikan raaka-aineita, kuten emulgaattoreita, säilöntäaineita, mineraaleja sekä yrttejä. Jos aihe kiinnostaa käy kurkkaamassa lista.

Matalan komedogeenisen arvon kasviöljyjä ja vahoja

Jos kärsit helposti tukkeutuvasta ihosta voit kokeilla esimerkiksi jotain näistä raaka-aineista omissa voiteissa ja emulsioissa.

Arganöljy on Marokkolainen ihme öljy, se on ravinteikas ja hoitava. Arganöljy elvyttää, pehmentää ja suojaa kaikkia ihotyyppejä. Se vähentää tulehdusta ja on helposti imeytyvä öljy. Komedogeeninen arvo 0.

Hamppuöljy rauhoittaa ja hoitaa herkkää ja kuivaa ihoa. Hamppuöljy imeytyy hyvin, eikä jätä ihoa rasvaisen tuntuiseksi joten sopii myös rasvaisen ihon hoitoon. Komedogeeninen arvo 0.

Kandelillavaha jättää iholle pehmeän ja rasvattoman tunnun, sen hyvän ja tahmaamattoman imeytymiskyvyn takia. Kandelillavaha suojaa ja pitää kosteuden ihossa. Komedogeeninen arvo 1.

Korkean komedogeenisen arvon kasviöljyjä ja vahoja

Osalla luonnollisista rasvoista on korkea komedogeeninen arvo, se ei siltä tarkoita että raaka-aineet olisivat huonoja iholle. Kokeile ja arvioi miten oma ihosi reagoi. Alla korkean komedogeenisen arvon omaavia rasvoja.

Kookosöljy sisältää runsaasti E-vitamiinia ja proteiineja suojaa, hoitaa ja kiinteyttää ihoa ja hiuksia, Sillä on antibakteerisia ominaisuuksia. Komedogeeninen arvo 4.

Avokadoöljy on rasvainen öljy, mutta imeytyy ihoon suhteellisen nopeasti ihoon. Avokadoöljy ravitsee ja silottaa ihoa. Sopii erityisesti kuivalle, ikääntyvälle ja couperosa iholle. Komedogeeninen arvo 3.

Kaakaovoi imeytyy hyvin ihoon ja suojaa sitä ympäristön epäpuhtauksilta, se sisältää luonnollisia antioksidantteja. Komedogeeninen arvo 4.

Nature by Ampun myyminen raaka-aineiden komedogeenistet arvot

Kasviöljyt

Aprikoosinkiviöljy - Komedogeeninen arvo 2

Arganöljy - Komedogeeninen arvo 0

Auringonkukkaöljy - Komedogeeninen arvo 0-2

Avokadoöljy - Komedogeeninen arvo 3

Chiaöljy - Komedogeeninen arvo 3

Granaattiomenansiemenöljy - Komedogeeninen arvo 1

Hamppuöljy - Komedogeeninen arvo 0

Jojobaöljy - Komedogeeninen arvo 2

Kauraöljy - Komedogeeninen arvo 1-2

Kaktusviikunaöljy - Komedogeeninen arvo 1-2

Kehäkukkauutos (Auringonkukka) - Komedogeeninen arvo 0-2

Makadamiaöljy - Komedogeeninen arvo 2

Manteliöljy - Komedogeeninen arvo 2

Mustaherukansiemenöljy - Komedogeeninen arvo 2

Risiiniöljy - Komedogeeninen arvo 1

Riisileseöljy - Komedogeeninen arvo 2

Ruusunmarja - Komedogeeninen arvo 1-2

Rypsiöljy - Komedogeeninen arvo 4

Safflori - Komedogeeninen arvo 0

Tyrninmarjaöljy - Komedogeeninen arvo 1

Vadelmansiemenöljy - Komedogeeninen arvo 0-1

Viinirypäleensiemenöljy - Komedogeeninen arvo 1

Vahat ja voit

Auringonkukkavaha - Komedogeeninen arvo 0-2

Kaakaovoi - Komedogeeninen arvo 4

Kandelillavaha - Komedogeeninen arvo 1

Karnauba vaha - Komedogeeninen arvo 1

Kookosöljy, kiinteä - Komedogeeninen arvo 4

Mangovoi - Komedogeeninen arvo 2

Mehiläisvaha - Komedogeeninen arvo 0-2

Riisilesevaha - Komedogeeninen arvo 2

Sheavoi - Komedogeeninen arvo 0-2

Muut raaka-aineet

Kasvivedet – Riippuu kasvista

Aloe vera geeli- Komedogeeninen arvo 0

Savet (kaoliini) - Komedogeeninen arvo 0

Glyseriini - Komedogeeninen arvo 0

E-vitamiini - Komedogeeninen arvo 2

Helenaturin Outi on avannut aihetta toisesta näkökulmasta omassa blogissaan. Lue artikkeli Mitä tarkoittaa komedogeeninen arvo?

Toivottavasti opit uusia asioita ihontukkeutumisesta, jos kärsit siitä, ota vinkit talteen. Kerro kommenteissa omat vinkkisi tukkeutuvan ihon hoidossa.

Nature by Ampun blogi tarjoaa yksityiskohtaista ja selkeää tietoa raaka-aineista sekä helppoja valmiita reseptejä kotikosmetiikasta kiinnostuneille. Huomaat että kosmetiikan valmistus on hauskaa ja helppoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.