fbpx
setyylialkoholi

Setyylialkoholi on monipuolinen ja turvallinen kosmetiikan apuaine

Setyylialkoholi eli palmityylialkoholi on kosmetiikan apuaine. Sen avulla saadaan tuotteeseen helposti geelimäistä tuntua. Setyylialkoholia on monissa kosmetiikan tuotteissa. Jos olet kummastellut mitä tuo aine oikeastaan on niin lueppa tämä artikkeli!

Mitä on setyylialkoholi?

Setyylialkoholi on rasva-alkoholi. Rasva-alkoholi on hybridi, jossa yhdistyvät öljyjen rasvahapot sekä alkoholi.

Setyylialkoholi on vahamainen, kiinteä aine. Setyylialkoholia myydään yleensä rakeina tai hiutaleina. Nimi setyyli (cetyl) tarkoittaa valaan öljyä (Latin. Cetus). Setyylialkoholi eristettiin aikoinaan valaanöljystä.

Setyylialkoholin keksi vuonna 1817 kun ranskalainen kemisti, joka yhdisti kaskelotin rasvaa ja kaliumhydroksidia (lipeää). Sinun ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että setyylialkoholissa olisi valaanrasvaa. Nykyisin setyylialkoholin valmistukseen käytetään palmitiinihappoa. Palmitiinihappoa saadaan palmuöljystä.

Miten setyylialkoholi toimii kosmetiikassa?

Setyylialkoholi on tärkeä ainesosa kosmetiikan valmistuksessa. Sillä on todella monta funktiota tuotteissa. Setyylialkoholi toimii hyvin monissa tehtävissä kosmeettisissa tuotteissa

  • paksuntajana
  • pehmentäjänä
  • emulgaattorina
  • sakeuttamisaineena
  • pinta-aktiivisena aineena
  • suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä
  • suojaa ihoa kuivumiselta
  • suojaa ihoa bakteereilta
  • parantaa tuotteen koostumusta, ihotuntumaa ja levittyvyyttä

Setyylialkoholi tekee voiteista tasaisen silkkimäisiä. Setyylialkoholi varmistaa, että tuotteesi ei muutu tahmaiseksi eikä rakeiseksi ja että se levittyy ihollesi tasaisesti.

setyylialkoholi
Setyylialkoholi on kiinteää, valkoista, vahamaista ainetta.

Kokeile setyylialkoholia puhdistavissa tuotteissa

Setyylialkoholi on pinta-aktiivinen aine. Se kykenee alentamaan veden pintajännitystä ja yhdistämään öljyn veteen. Pinta-aktiivina aineena setyylialkoholi yhdistyy iholla tai hiuksissa olevaan öljyyn ja kuljettaa sen pois veden mukana.

Setyylialkoholi myös lisää tuotteen vaahtoutuvuutta yhdessä muiden pesevien ainesosien kanssa.

Onko setyylialkoholi turvallinen apuaine kosmetiikassa?

Setyylialkoholi on todettu yleisesti turvalliseksi kosmetiikan apuaineeksi. Setyyli-alkoholi on todettu ei-herkistäväksi ja myrkyttömäksi ainesosaksi.

Toki hyvin herkät henkilöt voivat setyylialkoholistakin saada oireita. Tämä on hyvin harvinaista. Oireiden on yleensä todettu liittyvän johonkin ihosairauteen. Henkilöt, joilla on jokin ihosairaus kuten atooppinen ekseema, ruusufinni tai psoriasis voivat saada oireita setyylialkoholista. Tämä johtuu heidän ihonsa poikkeavasta rakenteesta. Jos sinulla on ihosairaus tai hyvin herkkä iho, vältä setyylialkoholia.

Setyylialkoholi ei kuivata ihoa

Moni pelkää tuotteissa olevan alkoholin kuivattavan ihoa. Tavallinen etanoli tekeekin niin. Setyylialkoholi on rasva-alkoholi. Se on erityisen kosteuttava ja hoitava ainesosa. Ihon kuivumisesta ei siis ole vaaraa.

setyylialkoholi
Setyylialkoholi on turvallinen apuaine emulsiovoiteiden rakenteen parantamiseen
Kuva silviarita Pixabaystä

Kuinka setyylialkoholia käytetään?

Setyylialkoholi on helppokäyttöistä. Jos jo osaat valmistaa emulsiovoiteita, suosittelen sinua kokeilemaan setyylialkoholia.

 Setyylialkoholia käytetään emulsiovoiteissa. Parhaimmillaan setyylialkoholi on tuotteissa, joissa on enemmän öljyä kuin vettä.

Setyylialkoholin käyttösuositus on 1-30%. Setyylialkoholi myydään yleensä vahamaisina rakeina. Rakeet voit sekoittaa öljyyn, kun ensin lämmität hieman öljyä. Setyylialkoholi sulaa noin 50 asteessa. Kun olet sulattanut setyylialkoholin öljyyn, yhdistä vesifaasi öljyfaasiin.

Jos käytät 30% setyylialkoholia, tuotteesta tulee geelimäistä. Setyylialkoholi on miellyttävä iholla myös suurina pitoisuuksina.

Useimmissa voiteissa 3% setyylialkoholia riittää parantamaan rakennetta ja voiteen liukumista iholla.

Setyylialkoholia löydät verkkokaupastamme täältä

Oletko sinä kokeillut setyylialkoholia tuotteissasi?

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan “Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus

www.helenatur.com

2 Comments

  • Hei
    Markkinoilla oleva setyylialkoholi voi olla luonnollista tai synteettistä alkuperää. Kun se on luonnollista alkuperää, se valmistetaan kookos- tai palmuydin kasviöljyistä. Setyylialkoholi kuuluu kemiallisten yhdisteiden luokkaan, jota kutsutaan rasva-alkoholeiksi. Alkoholiksi on ominaista funktionaalinen ryhmä R-OH (hydrofiilinen), jossa ryhmä R edustaa rasvaketjua, jossa on 16 hiiltä (lipofiilinen) .Setyylialkoholia käytetään melkein kaikissa kosmeettisissa formulaatioissa voiteista, voiteista, rusketusaineista ja hiusten hoitoaineet
    Terveisin ystävälisin

    Reply
    • Kiitos vielä lisäyksistä tekstiin. Setyylialkoholi on tosiaan yleiseti käytetty raaka-aine, tuo kivan lisän mm. voiteisiin. Amppu

      Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *