fbpx

Kosmetiikan historiaa; muinaiset etruskit

Kosmetiikan historiaa; muinaiset etruskit

10.9.2021

Kosmetiikan historiaa; muinaisten etruskit

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Antiikin aikana eräs merkittävävimmistä kansakunnista olivat Etruskit. Etruskit elelivät kehittyneessä kaupunkivaltiossaan Italiassa, Nykyisen Toscanan alueella. Etruskit vaikuttivat noin 900 eaa. – 100 jaa.

Tämä on toinen osa artikkelisarjassani joka kertoo kosmetiikan historiasta. Ensimmäinen osa kertoi Kosmetiikan historiaa; muinaiset sumerit ja egyptiläiset

Etruskit olivat hyvin sivistynyt kansa, joka yllättäen katosi historian hämäryyteen. Rooman valtakunnan voimistuessa roomalaiset tuhosivat etruskien kaupunkivaltion. Etruskit sulautuivat lopulta roomalaisiin eikä natiiveja etruskeja enää ole olemassa.  Etruskit jättivät jälkeensä uskomattoman paljon sivistystä ja tietotaitoa. Kosmetiikka ja kaunistautuminen oli etruskien valtakunnassa hyvin tärkeää. Siksi heidän kosmeettisista rutiineistaan onkin jäänyt varsin paljon tietoa.

Etruskit olivat vapaita ja itsenäisiä ihmisiä

Etruskien kaupunkivaltiossa miehet ja naiset elivät tasa-arvoisina yhdessä. Etruskinainen osasi lukea ja kirjoittaa mikä oli erityisen kummallista noina aikoina. Etruskinainen oli itsenäinen ja hallinnoi omaa omaisuuttaan. Hänellä oli oikeus vastaanottaa perintöä mikä ei ollut ihan itsestään selvä asia tuolloin. Etruskinaisilla oli myös omaa liiketoimintaa.

Naiset saattoivat mennä yksin illalliselle, ilman miestään ja pitää myös puheen illallisilla.  Muissa kulttuureissa tuohon aikaan nainen oli julkisuudessa hiljaa, jos yleensäkään pääsi mukaan minnekään.  Etruskinaiset myös meikkasivat ja pukeutuivat rohkeasti. He halusivat olla kauniita ja huoliteltuja sillä kauneus ulkoinen habitus kertoi varakkuudesta. Etruskit jaksoivat edistyneillä tavoillaan hämmästyttää ja joskus jopa ärsyttää alistetumpia naapurikansoja roomalaisia, egyptiläisiä ja kreikkalaisia.

Etruskit viettivät vaurasta elämää

Etruskien valtakunta oli kuin sadusta. Alue oli kuuluisa kullan tuotannosta ja erilaisista jalokivistä. Monet etruskit rikastuivatkin juuri kultakauppiaina ja jalokivikauppiaina. Alueella oli myös mittavat rautavarastot. Etruskit valmistivat metalleista ja keramiikasta esineitä, joita on säilynyt myös jälkipolville. Etruskien elämä oli varsin huoletonta ja mukavaa. Etruskien elämäntapa muistutti hyvin paljon omaamme kaikkine mukavuuksineen.

Etruskien kosmetiikassa hyödynnettiin yrttejä

Etruskit tunsivat erityisen hyvin yrtit ja niiden vaikutuksen niin terveyteen kuin kauneuteenkin. He olivat hyvin kiinnostuneita omasta terveydestään, hygieniastaan ja myös kauneudenhoidosta. Tästä on todisteena ne lukuisat arkeologien haudoista löytämät kosmetiikkaan ja terveyteen liittyvät esineet ja yrtit ja öljyt.

Etruskien haudoista on löydetty jopa hammasproteesit, jotka olivat koristeltu kultaisella sillalla. Euroopassa ensimmäiset hammasproteesit kehitettiin vasta 1600-luvulla.

Etruskit saivat vaikutteita kosmetiikkaansa paitsi kreikkalaisilta, myös Pohjois-Afrikasta. Monet etruskien käyttämät kosmetiikan ainesosat tuotiin ulkomailta.

Etruskien kulttuuri oli hyvin erilainen kuin naapurikansojen. Etruskinainen saattoi ylpeillä kauneudellaan ja kosmetiikkatuotteillaan. Etruskeille kosmetiikka merkitsi varakkuutta ja juuri varakkuutta ihailtiin suuresti. Kreikkalaiset ja roomalaiset puolestaan halveksivat kauneudella ja kosmetiikalla ylpeilevää naista. Etruskinainen saattoi myös näyttää kauneutensa sillä hän ei ollut sidottu kotiin. Etruskien yhteiskunnassa nainen oli yhtä julkinen kuin mies. Nainen liikkui täysin vapaasti seurapiireissä ja kaupungilla.

etruskien-kosmetiikkaa
Photo by Léa on Unsplash

Etruskinaisen meikkiboksi

Etruskinaiset omistivat kultaisia, timantein koristeltuja rasioita, joissa säilytettiin kauneustuotteita. Tärkein tuote olivat erilaiset hiusvärit. Hiuksia värjäsivät niin miehet kuin naisetkin.

Arkeologit ovat löytäneet erään etruskinaisen haudasta täydellisen meikkiboksin. Vainaja saatettiin haudan lepoon tärkeimpien tavaroiden ja tuoksuvien öljyjen saattelemana. Kaikki tuotteet olivat sievästi laatikossa, joka oli taidokkaasti koristeltu. Laatikko vastasi täysin nykyaikaista meikkiboksia lokeroineen.

Laatikosta löytyi useita balsameita etiketteineen, kampoja, peilejä, hiusneuloja, pinsetit karvanpoistoon, jalokiviä ja alabasterilaatikko. Hiustenhoito oli hyvin tärkeää. Etruskinaisen kampaus oli näyttävä, korkea luomus jota koristeltiin arvokkailla hiuskoristeilla.

Laatikosta löytyi myös runsaasti erilaisia vartalovoiteita. Ja koska etruskinaiset osasivat lukea, oli jokaiseen tuotteeseen kiinnitetty selkeä etiketti, jossa oli tuotteen nimi sekä ainesosaluettelo eli INCI. Näin tutkijat pääsivät helposti jäljille tuotteen sisällöstä.

Voiteissa oli käytetty manteli- ja oliiviöljyä sekä hyvin arvokasta moringaöljyä kaukaa Sudanista ja Egyptistä. Moringaöljy on erityisen hyvä öljy juuri ikääntyvälle iholle ja hiuksille. Uskomatonta että jo silloin osattiin valita juuri oikea öljy ihon- ja hiustenhoitoon.

Öljyt olivat etruskien ihonhoidon keskiössä

Etruskit käyttivät ihonhoidossaan runsaasti erilaisia öljyjä. Öljyistä valmistettiin tuoksuvia uutoksia kasveja apuna käyttäen. Joka vartalonosalle oli oma öljynsä.

  • Palmarosakasvista (Cymbopogon martinii) valmistettua öljyä käytettiin rintoihin ja poskiin
  • Bergamotti- ja oliiviöljy sopi vartalolle
  • Meiramilla infusoitua öljyä käytettiin hiuksiin
  • Timjamilla infusoitua manteliöljyä niskaan ja polviin

Muita etruskien käyttämiä öljyjä olivat ruusunmarjansiemenistä valmistettu öljy. Ruusunmarjansiemenöljy on eräs parhaista kosmetiikan erikoisöljyistä. Se on kevyt öljy, joka sopii hyvin myös rasvaisen ihon hoitoon.

Myös viinirypäleensiemenöljy oli varsin suosittua etruskien parissa. Viinirypäleensiemenöljy onkin eräs parhaimmista kosmetiikan perusöljyistä. On uskomatonta, että tämä tiedettiin jo tuhansia vuosia sitten.

Muita kosmeettisia tuotteita olivat merisuola, ruusu-uutteet, sypressiuutteet, mäntyuutteet. Myös kaikki aromaattiset yrtit kuten salvia, rosmariini ja oregano kuuluivat kosmetiikan perusraaka-aineisiin.

Hunajan merkitystä etruskien kauneudenhoidossa ei voi liiaksi korostaa. Hunaja rauhoitti ihoa ja toimi kosteuttavana ainesosana. Hunajaa yhdistettiin voiteisiin ja salvoihin. Hunajaa käytettiin myös yhdessä öljyjen kanssa hiustenhoitoon.

Etruskien kosmetiikka sopii myös nykypäivään

etruskien-kosmetiikkaa
Photo by Oscar Nord on Unsplash

Etruskien käyttämät kosmetiikan raaka-aineet olivat varsin laadukkaita. Ne olivat huolella ja asiantuntemuksella valittuja. Etruskien käyttämät ainesosat sopivat hyvin myös nykyaikaiseen luonnonkosmetiikkaan.

Etruskien kosmetiikka on innostanut monia kosmetiikan valmistajia kehittelemään arkeologisten löydösten pohjalta luonnonkosmetiikkasarjoja. Varsinkin Italiasta löytyy sekä hiuksille että ihoille tarkoitettuja etruskikosmetiikan innoittamia tuotteita. Etruskien luonnollinen ja korkealaatuinen kosmetiikka sopikin nykyaikaan todella hyvin.

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan "Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus"

www.helenatur.comVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

crossmenuchevron-down