fbpx

Sodium Cocoyl Isethionate eli SCI

Sodium Cocoyl Isethionate eli SCI

26.3.2021

Sodium Cocoyl Isethionate eli SCI

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Sodium Cocoyl Isethionate on tuttu kaikille, jotka ovat ostaneet tai valmistaneet shampoopohjaisia shampoopaloja. SCI korvaa shampoopaloissa saippuan.

Kaikkien hiuksille ja hiuspohjalle saippua ei ole se paras mahdollinen pesevä ainesosa. Siksi SCI pohjaiset tuotteet ovat tulleet suureen suosioon. Mitä on Sodium Cocoyl Isethionate eli Natriumkokyyli-isetionaatti eli SCI? Mistä se valmistetaan ja onko SCI turvallinen kemikaali?

Mitä SCI tarkalleen on?

Sodium Cocyl Isethionate on valkoista jauhetta. Se valmistetaan kookosöljyn rasvahapoista sekä isoetionihaposta. Isoetionihappo on eräänlainen sulfonihappo (valmistetaan etanolin ja rikkiyhdisteiden avulla). SCI on pinta-aktiivinen aine eli tensidi, joka vaahtoaa runsaasti. SCI on lähes hajutonta. SCI on myös täysin biohajoavaa. Huuhtoutuessaan viemäriin, SCI alkaa hajota välittömästi eikä jää kuormittamaan ekosysteemiä.

Sodium Cocoyl Isethionate on luonnonkosmetiikassa hyväksytty kemikaali

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa on tarkoin määritelty kaikki kemikaalit, joita tuotteissa on lupa käyttää. SCI on yksi näistä kemikaaleista. Se on tutkittu erittäin huolellisesti ja todettu olevan varsin hellävarainen ja täysin turvallinen iholle. SCI on todettu myrkyttömäksi kemikaaliksi.

SCI:n turvallisuutta on arvioinut arvostettu kansainvälinen kosmetiikan asiantuntijaorganisaatio nimeltä Cosmetic Incredient Rewiew (CIR). Tutkijaraati totesi, että SCI on turvallista käyttää 50% pitoisuuksina huuhdeltavissa tuotteissa. Iholle jätettävissä tuotteissa sitä saa olla 17%.

Huomaa että nämä pitoisuudet ovat tutkijaryhmän käyttämiä pitoisuuksia. SCI:tä on saatavana eri laatuisena. Hankkiessasi SCI:tä, tiedustele myyjältä kyseisen tuotteen suositeltuja maksimipitoisuuksia. Ne vaihtelevat suuresti riippuen tuotteen laadusta.

Mihin tuotteisiin SCI sopii?

SCI on pinta-aktiivi eli tensidi. Sen tarkoitus on toimia pesevänä ainesosana. SCI:n tarkoitus on sekoittua iholla ja hiuksissa olevaan rasvaan. Näin rasva voi huuhtoutua veden mukana pois.

Sodium Cocyl Isethionate on suosittu ainesosa erityisesti luonnonkosmetiikan pesuaineissa ja shampoissa. Kiinteän rakenteensa johdosta SCI on suosittua nimenomaan palatuotteissa kuten palashampoissa ja puhdistuspaloissa. Shampoopohjaiset shampoopalat sisältävät usein SCI:tä.

Kokeile SCI:tä myös kylpypommeihin, sheivaussaippuoihin ja hellävaraisiin vaahtokylpytuotteisiin.

SCI on vaahtoava ainesosa, joka vaahtoaa myös hieman kovassa vedessä. Vaahtoavuudesta on hyötyä erityisesti palashampoissa ja pesuaineissa.

sodium-cocoyl-isethionate
Photo by Sincerely Media on Unsplash

Voiko SCI ärsyttää ihoa?

SCI on saippuaan verrattavissa oleva ainesosa. SCI:n on todettu olevan jopa ihoystävällisempi kuin tavanomainen saippua. Se on pesevä tensidi, jonka tarkoitus on irrottaa rasvaa iholta ja hiuksista. Kuten kaikki tensidit, myös SCI aiheuttaa kirvelyä joutuessaan silmiin. Reaktio on sama kuin saippuan joutuessa hiuksia pestessä silmiin. SCI on vain miedompi, joten silmien kirvely on jopa voimakkaampaa saippuan kohdalla.

SCI on turvallinen tuote, jota kannattaa kokeilla

SCI on kemikaali, jota ei tarvitse vältellä. Sen on todettu olevan turvallinen kemikaali. SCI on hyvin hyödyllinen tuote sillä se mahdollistaa hellävaraisten palatuotteiden valmistamisen.

Lisää juttuja sinulle kosmetiikan kemikaaleista

Tiedätkö mitä kosmetiikkasi sisältää

Kosmetiikan pahikset

Helenatur INCI-lista

Oletko sinä korvannut sulfaattipitoiset pesuaineet miedommilla? Mikä on suosikkisi?

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Käytätkö mieluummin saippuapohjaista vai shampoopohjaista shampoopalaa?Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

6 comments on “Sodium Cocoyl Isethionate eli SCI”

 1. Voiko tätä käyttää myös nestemäiseen shampooseen, miten?

  1. Moikka. Perjaatteessa SCItä voi käyttää myös nestemmäisissä pesutuotteissa, se ei kyllä ole paras vaihtoehto koska ei ole vesiliukoinen. Esin nestemmäiset tensidit tai vesiliukoinen SLMI olisi parempi vaihtoehto, niitä ei ikävä kyllä saa ainakaan vielä kaupastani. Sci jauhe pitää yrittää sekoittaa tasaisesti mutta liika vaahdottomatta nesteeseen.

 2. SCI pohjainen palashampoo on toiminut itselläni myös huomattavasti paremmin kuin saippuapohjaiset. Useamman saippuapohjaisen testanneena hiukset vaan jäivät aina ”mähläisen” tuntoiseksi ja vaikeasti selvitettäväksi. SCI pohjaiset on vaan toimineet heti loistavasti. Vielä haluaisin vaan löytää jonkun helposti muunneltavan ”yleisohjeen” SCI pohjaiseen palashampooseen johon olisi helppo lisätä kotimaisia kasveja ym.

  1. Hei Maija

   Totta, SCI on aivan paras. Se on myös hellä hiuksille.
   Todella hyvä juttu että kemistit kehittelevät jatkuvasti myös turvallisia ja hellävaraisia kemikaaleja.

   T Outi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

crossmenuchevron-down