fbpx

Arrowjuuri eli nuolijuuri (Maranta arundinacea) on trooppisten sademetsien kasvi. Sitä on käytetty perinteisesti ruuanvalmistuksessa. Arrowjuuri on tärkkelyskasvi kuten peruna, riisi ja maissi. Keittiössä arrowjuuresta valmistettua valkoista tärkkelysjauhoa voidaan käyttää riisitärkkelyksen tapaan.

Arrowjuurijauhe on nykyisin myös suosittu kosmetiikan ainesosa. Luonnonkosmetiikan yleistyessä arrowjuurijauhe on korvannut tuotteissa haitallisempia ainesosia.

Arrowjuurijauheen tuotanto

Arrowjuuri on kotoisin Amatsonin Sademetsistä. Sitä on viljelty Etelä- Amerikan trooppisilla alueilla jo 8200 ekr.  Nykyisin sitä viljellään kaikilla kuumilla ja kosteilla alueilla ympäri maapalloa.

Arrowjuurta on käytetty paitsi ruuanvalmistukseen, myös lääkekasvina. Sillä on hoidettu lieviä ruuansulatusvaivoja sekä liikalihavuutta. Arrowjuurella on myös haavojen paranemista jouduttavia vaikutuksia.

Arrowjuuressa oleva tärkkelys erotetaan kasvista tekemällä juuresta massaa. Massa jauhetaan, jolloin se muuttuu valkoiseksi ja maitomaiseksi. Tärkkelys suodatetaan maitomaisesta nesteestä, kuivataan ja jauhetaan hienoksi jauheeksi.

Arrowjuurijauheen ominaisuudet ihon- ja hiustenhoidossa

Arrowjuuri on nykyisin suosittua luonnonkosmetiikassa. Sen ominaisuudet ovat huomattavasti paremmat kuin vastaavien riisi- ja maissitärkkelyksen. Arrowjuurijauhe on hyvin kevyttä ja ilmavaa. Laadullisesti se on erittäin korkeatasoinen tärkkelystuote.

  • Arrowjuurijauhe on erittäin hienojakoista. Se asettuu iholle hyvin ja muodostaa kauniin, puuterimaisen pinnan.
  • Arrowjuurijauhe parantaa muiden ainesosien imeytyvyyttä ihoon.
  • Arrowjuuri pystyy imemään iholta tehokkaasti kosteutta. Siksi se onkin erittäin hyvä korvaava tuote haitallisella talkille.
  • Arrowjuurijauhe ei varasta iholta sen omaa kosteutta. Se imee puoleensa vain ihon pinnalla olevaa hikeä.
  • Arrowjuurijauhe pystyy imemään iholta ja hiuksista rasvaa. Siksi sitä käytetään myös kuivashampoissa.
  • Arrowjuurijauhe on hyvä apu rasvaisen ihon hoidossa. Se imee iholta liian rasvan ja vähentää tulehdusta.

Arrowjuuri sisältää tärkkelyksen lisäksi huomattavan määrän ravinteita ja vitamiineja

  • Rautaa
  • Kaliumia
  • Fosforia
  • Folaattia
  • Sinkkiä
  • B6 vitamiinia

Miten voin hyödyntää arrowjuurijauhetta kosmetiikassa?

Arrowjuurijauhe on erityisen mieto tuote. Sille ei juuri kukaan ole herkistynyt. Voit käyttää arrowjuurijauhetta kaikkeen kosmetiikkaan mihin käyttäisit talkkia. Talkki on ollut hyvin yleinen kosmetiikan ainesosa. Viime vuosina useimmat kosmetiikkajätit ova luopuneet talkin käytöstä. Talkkin on epäilty olevan karsinogeenistä sekä vahingoittavan kehkoja. Lue lisää talkin vaaroista täältä.

Arrowjuurijauheella on monia hyviä ominaisuuksia. Niinpä se onkin hyvin monikäyttöinen tuote.

arrowjuurijauhe
Kuva Azzaryiatul Amar Pixabaystä

Kokeile arrowjuurijauhetta kosmetiikassasi

  • Deodoranttien ainesosana; arrowjuurijauhe imee kosteutta ihon pinnalta. Arrowjuurijauhe rauhoittaa samalla herkkää kainaloihoa.
  • Voiteiden paksuntajana; Jos vierastat voiteiden rasvaista tuntumaa, kokeile sekoittaa voiteeseen hieman arrowjuurijauhetta. Arrowjuurijauhe toimii voiteen paksuntajana jättäen miellyttävän, silkkimäisen ihotuntuman.
  • Arrowjuuri toimii geelinmuodostajana myös erittäin happamissa tuotteissa.
  • Talkin korvaajana puutereissa; Talkki ei ole kovinkaan ekologinen tuote. Siinä voi olla tuotantopaikasta riippuen hyvin paljon epäpuhtauksia mm. asbestia. Koskaan et voi talkin tietää talkin puhtaudesta, sillä kaikkia talkkieriä ei tutkita. Arrowjuurijauhe on turvallinen aine, joka on iholle hellävarainen. Varsinkin vauvan ihonhoitoon suosittelen ehdottomasti puhdasta arrowjuurijauhetta ongelmallisen talkin sijaan.
  • Jauhemaisiin puutereihin, luomiväreihin ja poskipuniin; jos haluat kokeilla meikkituotteiden valmistamista, arrowjuurijauhe on hyvä pohja jauhemaisille tuotteille. Voit myös vaalentaa liian tummia meikkituotteitasi arrowjuurijauheella.
  • Kasvonaamioissa; hyödynnä arrowjuurijauheen sakeuttavaa vaikutusta nestettä sisältävissä kasvonaamioissa. Arrowjuurijauhe tekee kasvonaamiostasi miellyttävän ja helposti levittyvän voiteen.
  • Varpaiden ja jalkaterien hoitoon; arrowjuurijauhe pitää varpaasi miellyttävän kuivina tiiviissäkin kengissä. Se imee tehokkaasti kosteutta puoleensa. Sekoita arrowjuurijauheen joukkoon pari tippaa mintun eteeristä öljyä niin saat myös raikkaan tuoksun.
  • Lempeää arrowjuurta on käytetty Etelä-Amerikassa rauhoittamaan auringon polttamaa ihoa. Kannattaa kokeilla!

Miten säilytän arrowjuurijauhetta?

Arrowjuurijauhe on erittäin hyvin säilyvää. Valmistuspäivästä laskettuna arrowjuurijauhe voi säilyä hyvänä jopa 3-4 vuotta. Tarkista kuitenkin tarkempi säilyvyys ostohetkellä.

Säilytä arrowjuurijauhetta aina viileässä, ehdottoman kuivassa paikassa. Suojaa tuote myös valolta.

Arrowjuurijauhetta löydät verkkokauppastamme täältä

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan “Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus

www.helenatur.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *