fbpx

DIY-kosmetiikkaa eri ihotyypeille

DIY-kosmetiikkaa eri ihotyypeille

10.11.2020

DIY-kosmetiikkaa eri ihotyypeille

Ihotyypeillä on merkitystä kosmetiikan valinnassa. Valmiita tuotteita suositellaan ja myydään erityyppisille ihotyypeille, miksi et siis valmistaisi juuri omalle ihotyypillesi sopivia tuotteita itse? Lue enemmän erilaisten ihotyyppien ominaisuuksista, niiden hoidosta ja ihotyyppi kohtaisista raaka-aineista alempaa blogin tekstistä.

Luonnonkosmetiikka ihonhoidossa
Luonnonkosmetiikka on nouseva trendi eikä syyttä. Niin monet ovat saaneet apua iho-ongelmiinsa luonnonkosmetiikasta. Kun puhun luonnonkosmetiikasta, tarkoitan luonnollisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Luonnonkosmetiikka on sanana vähän hankala, se on liiankin monipuolinen ja nykyään jo hiukan viherpesty.
Itselleni luonnonkosmetiikka on ainesosa luetteloltaan selkeää ja minimalistista. Siksi pitäydynkin paljolti itse tekemässäni DIY-kosmetiikassa ja suomalaisten pientuottajien kosmetiikassa.
Luonnonkosmetiikka on valmistettu luonnollisista raaka-aineista, mutta monesti raaka-aineet ovat silti kokeneet muodon muutoksen tehtaassa. Luonnonkosmetiikka toimii ihollamme luonnollisesti, se hoitaa eikä tuki ihohuokosia. Tässä tekstissä en keskity luottelemaan ”normaalin marketti kosmetiikan” kompastuskiviä, mutta voit lukea niistä lisää blogitekstistäni Kosmetiikan pahikset.

DIY-kosmetiikan valmistus omalle ihotyypille
Kun olet tietoinen omasta ihotyypistä alkaa DIY-kosmetiikan raaka-aineiden ominaisuuksien opettelu. Toki voit myös kokeilla erilaisia raaka-aineita ja päätyä hyvään lopputulokseen. Erilaisilla kasviöljyillä ja tehoaineilla on yllättävän paljon erilaisia ominaisuuksia ja vaikutuksia ihoon.
Ihotyyppien alle olen luetellut erilaisia hoitotapoja, tuotteita ja raaka-aineita.

Tunnistatko ihotyyppisi?
Ihotyyppejä on neljä perustyyppiä; kuiva, normaali, rasvainen ja sekaiho. Jotta osaamme valmistaa juuri omalle ihotyypille sopivia tuotteita, pitää meidän ensin tunnistaa ihomme ominaisuudet ja ongelmat. Perus ihotyyppiin lisäksi iho voi reagoida erilaisiin kehon ja kehon ulkopuolisille ärsytyksille. Tietyt ihosairaudet esiintyvät tietyntyyppisillä ihotyypeillä, kuten akne rasvaisella iholla ja atopia kuivalla iholla.
Ihotyypin tunnistus ei aina ole niin helppoa. Vuodenajat ja ilmasto vaikuttaa vahvasti ihomme tasapainoon. Me kaikki tiedämme, että ihomme nauttii etelän matkan auringosta ja suolaisessa meressä uimisesta. Miksi Suomen talvi on niin rankka varsinkin kuivalle iholle? Vastaus on ilmankosteus.
Myös ikääntyminen vaikuttaa ihon kuntoon ja ihotyyppeihin. Lue enemmän erilaisten ihotyyppien ominaisuuksista ja niiden hoidosta alempaa blogin tekstistä.

Kuiva ihon hoito
Kuiva iho on pintakuiva ja se voi tuntua kiristävältä. Kuivan ihon ihohuokoiset ovat yleensä pieniä. Liian kuivaksi päässyt kuiva iho hilseilee, varsinkin talvella. Kuivaan ihoon tulee helpommin ryppyjä, kun elastaani häviää ihosta.
Kuiva iho on nälkäinen ja tarvitsee enemmän rasvaa, kun vesipohjaista kosteutusta. Silti on todella tärkeää muistaa myös kuivan ihon vesipohjainen kostutus, pelkät öljyt eivät ritä.
Kuivaa ihoa ei kannata pestä liian pesevillä aineilla. Meikki ja päivän aikana iholle kertyvä lika kannattaa pestä pois öljypohjaisilla puhdistustuotteilla ja kestovanulapuilla tai kasvipohjaisella konjac sienellä.
Kosteuta kuivaa ihoa kasvovedellä ja käytä öljypohjaisia voiteita.
Myös kuiva iho tarvitsee ajoittaista kuorintaa, kuori hellävaraisesti hankaamatta, esimerkiksi savinaamiot ovat hellävaraisia, puhdistavia ja tekee ihosta kuulaamman.

Kuivan ihon DIY-raaka-aineita ja tuotteita
Manteli- ja jojoba öljy sopivat hyvin puhdistus öljyiksi kasvoille. Voit myös valmistaa eri kasviöljyistä ja kaakaovoista meikkiputsari kakun. Pyyhi ylimääräinen öljy pois musliiniliinalla tai kestovanulapuilla.
Kamomillavesi sopii erinomaisesti kuivalle iholle, ruusuvesi taas ikääntyvälle iholle. Sekoita kasviveden sekaan hiukan glyseriiniä, niin saat entistä kosteuttavamman kasvoveden.
Kuiva iho hyötyy rasvoista, erilaiset kasviöljyt mm. avocado- ja kauraöljy sopivat hyvin kuivalle iholle. Paksumman voiteen saamiseksi kasviöljyt sekoitetaan yhteen kasvivoin tai vahojen kanssa. Sheavoi pehmentää ja hoitaa tehokkaasti kuivaa ihoa. Mehiläisvaha luo iholle hengittävän mutta kosteuden ihossa pitävän suojakalvon. Kasvoveden kosteus lukitaan ihoon voiteen avulla.
Kuivaa ihoa on hyvä kuoria ajoittain, se kuorii pois kuolleen ihosolukon iholta, jotta voiteet pääsevät imeytymään ihoon paremmin. Kaoliinisavi ja kaurajauho ovat hellavaraisia raaka-aineita kuivalle iholle.

Normaali ihon hoito
Normaali iho on tasainen ja heleä. Se ei ole rasvainen eikä kuiva. Ihossa ei ole epäpuhtauksia, muutamaa mustapäätä lukuun ottamatta. Normaalia ihoa voisi kuvailla ihanne ihoksi.
Normaalia ihoa on helpoin hoitaa. Pese päivän meikit ja lika pois hellävaraisella puhdistusaineella tai kasviöljyllä. Kosteutus on tärkeää myös normaalille iholle kasvivedet ovat tähän hyvä apua. Käytä vesipohjaisia emulsioita tai öljypohjaisia voiteita tarvittaessa.

Normaalin ihon DIY-raaka-aineita ja tuotteita
Normaalia ihoa ei kannata ylihoitaa. Pese meikit ja lika pois esim. puhdistusmaidolla tai manteliöljyllä. Voit myös käyttää meikkiputsari palaa.
Kosteuta kasvivedellä, esimerkiksi laventeli tai ruusuvedellä.
Tarvittaessa kuori ja syväpuhdista savinaamiolla ja voitele emulsiolla.
Vältä silti ihon tasapainoa horjuttavia tuotteita, osa esim. meikkivoiteista ja puutereista kuivattavat ja tukkivat ihoa. Suosi luonnonkosmetiikkaa tai jopa meikittömyyttä.

Rasvaisen ihon hoito
Rasvainen iho on pinnaltaan rasvaisen tuntuinen ja iho alkaa monesti kiiltää päivän aikana. Rasvainen iho tukkiutuu helposti ja iholle ilmestyy epäpuhtauksia. Ihohuokoiset ovat suuria. Rasvaisen ihon ihonväri voi olla samea.
Rasvainen iho tarvitsee täsmällistä puhdistusta ja hoitoa, mutta tuotteiden pitää silti olla helliä, jotta pinta iho ei kuivu. Kuivunut ihon pinta tukkii ihoa entisestään, ja iholle ilmaantuu lisää epäpuhtauksia ja näppyjä.
Rasvainen iho on janoinen, kosteuta ihoa vesipohjaisilla tuotteilla. Pese kasvot aamuin ja illoin hellävaraisella puhdistustuotteella. Suihkuttele kasvoille kasvovettä ja lisää tarittaessa vesipohjaista emulsiota. Tyynyliinaa kannattaa vaihtaa usein, koska näppylöistä tyynyliinaan imeytyvä neste on bakteeri pitoista ja voi aiheuttaa tulehduksia ihossa.

Rasvaisen ihon DIY-raaka-aineita ja tuotteita
Rasvainen iho kaipaa vesipohjaisia tuotteita, erilaiset emulsiot ja kasvivedet kasvovetenä ovat hyviä tuotteita tälle ihotyypille. Argan ja jojoba öljy sopivat rasvaisen ihon hoitoon niiden talia tasapainottavuuden takia.
Valmista helposti kasvovesi tai käytä sellaisenaan teepuun tai taikapähkinän kasvivettä eli hydrolaattia. Suihkuttele suoraan iholle pesun jälkeen.

Emulsiot ovat vettä ja öljyjä sisältäviä kevytitä voiteita. Rasvaisen ihon emulsioissa voit käyttää sopivia yrttejä kuten siankärsämöä.

Rasvaista ihoa kannattaa kuoria ja syväpuhdistaa erilaisilla naamioilla, kuten vihreästä savesta ja siankärsämöstä valmistettua savinaamiota.
Täsmätuotteena finneille voi käyttää esimerkiksi antibakteerista teepuun eteeristä öljyä sekoitettuna pohjaöljyyn.

Sekaihon hoito
Sekaihon on sekoitus erilaisista ihotyypeistä, eli iholla esiintyy samalla useita eri tyyppejä. Normaalisti T-alue (otsa, nenä ja leuka) on rasvainen tai normaali, mutta muualta iho on normaali tai kuiva.
Sekaihoa tulee siis hoitaa alueellisesti ihotyypin mukaan. Rasvaista ihoaluetta rasvaisen ihotyypin mukaan ja kuivaa/normaalia ihoa niiden ihotyypin mukaisesti.

Sekaihon DIY-raaka-aineita ja tuotteita
Puhdista T-alue tarkemmin esim. puhdistusmaidolla ja kestovanulapulla. Kasvivettä kannattaa käyttää kostetukseen myös sekaiholla, suihkuttaen kasvivesi tosin leviää koko kasville, joten erityyppisiä kasvivesiä on vähän vaikeaa käyttää täsmällisesti oikealle alueella. Käytä kuiville poskille öljypohjaisia voiteita ja T-alueelle tarvittaessa emulsiota.

Ihon kokonaisvaltainen hoito
Lopuksi vielä pari sanaa ihon kokonaisvaltaisesta hoidosta eli ulkoisesta ja sisäisestä hoidosta. Ihminen on kokonaisuus, sanotaan että ihomme on suolistomme peili. Joten sillä mitä syömme, juomme ja mille altistamme, itsemme ovat vaikutukset myös ihoomme.
Joten jos et saa haluamasi vaikutuksia ulkoisesta ihon hoidosta on aika keskittyä myös sisäiseen ihon hoitoon. Kaikki tiedämme, että alkoholi ja tupakka vaikuttaa ihomme kuntoon, mutta oletko tullut ajatelleeksi vitamiinien ja hivenaineiden puutosta?
Tasapainoinen ja terveellinen ruoka on tietysti hyväksi myös ihollemme, mutta saammeko kaiken tarvitsemamme ruuasta? Sanotaan että vihannesten vitamiinien ja hivenaineiden määrä on laskenut ruuassamme merkittävästi vuosi kymmenten saatossa. Tehoviljely ja ilmansaasteet vaikuttavat myös Suomen luontoon. Siksi onkin tärkeää turvata tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden saanti. Varsinkin pimeään aikaan on tärkeää syödä D-vitamiinia, joka on myös todella tärkeää ihomme hyvinvoinnille. Vitamiineilla ja hivenaineilla on suuri merkitys kehomme eli myös ihomme hyvin vointiin.


Jos kiinnostuit lukemaan enemmän luonnonmukaisesta ihon hoidosta ja DIY-kosmetiikan itse valmistamisesta tule mukaan Nature by Ampun luonnonkosmetiikan kursseille. DIY-kosmetiikan raaka-aineita voit hankkia kurssien yhteydessä kaupastamme tai tilata raaka-aineet verkkokaupastamme.

Helenaturin Outi Lempa kirjoittaa myös mielenkiintoista ja antoisaa blogia luonnonkosmetiikan raaka-aineista osoitteessa www.helenatur.fi

Tule mukaan kurssille oppimaan lisää DIY-kosmetiikan valmistuksesta ja raaka-aineista. Mitä ajatuksia kirjoitus herätti sinussa? Opitko jotain uutta?



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Aiheeseen liittyvät artikkelit