fbpx

Mica väri eli kiille; luonnollinen ja turvallinen kosmetiikan väriaine

Mica väri eli kiille; luonnollinen ja turvallinen kosmetiikan väriaine

17.6.2021

Mica väri eli kiille; luonnollinen ja turvallinen kosmetiikan väriaine

Mica värit ovat tuttuja ainesosia kosmetiikassa, erityisesti luonnonkosmetiikassa. Värikosmetiikka eli meikit saavat luonnolliset ja turvalliset värinsä hienojakoisesta mineraalijauheesta eli micasta. Melkeinpä kaikki kosmetiikan tuotteet, joissa on mukana hohtoa ja kimallusta, sisältävät melko todennäköisesti micaa. Tässä artikkelissa tutustutaan lähemmin mica jauheisiin ja niiden käyttöön kosmetiikassa.

Mica värit ovat peräisin luonnon mineraaleista

Mica on yleisnimitys hyvin monesta eri alkulähteestä peräisin olevalle värilliselle mineraaleille. Mica nimi tulee latinan sanasta micare = kiiltävä. Micaa voidaan kutsua toisella nimellä kiilteeksi.

Mica on silikaattimineraaleista valmistettua hienojakoista jauhetta. Mica on pehmeää ja liuskemaista kiviainesta. Micaa louhitaan useissa kaivoksissa ympäri maailman. Suurin mican tuottajamaa on Intia.

Kosmetiikka ei ole ainoa käyttökohde micalle. Sitä käytetään yleisesti sähköisenä eristeenä sähkömoottoreissa ja laitteissa, joissa on vastus. Mica ei johda lainkaan sähköä joten se on sopiva tuote sähköeristyksiin.

Mica värejä voidaan käyttää myös kynttilöiden koristeluun sekä hyödyntää monenlaisessa askartelussa. Kannattaa kokeilla kauniisti kiiltelevää micaa vaikkapa korttien koristelussa.

Micaa valmistetaan kymmenistä eri kivilaaduista

Micaa valmistetaan 37 eri kivilaaduista. Kosmetiikkaa varten mica värjätään rautaoksideilla ja muilla luonnollisilla väreillä. Voit löytää mica pakkauksen INCI:stä värjäyksessä käytetyt mineraalit. Mican värjääminen tapahtuu kovassa kuumuudessa. Näin värisävyistä saadaan kirkkaampia.

Värjätyt mineraalit jauhetaan hienoksi, pölymäiseksi jauheeksi. Mican hiukkaskoolla on merkitystä. Mitä pienempi hiukkaskoko, sitä peittävämpi tuote. Suuri hiukkaskoko tuo puolestaan paremmin esiin kiillon.

Osassa micavärejä saatetaan käyttää myös synteettisiä väriaineita. Synteettisillä väreillä micasta saadaan aikaan täyteläisempiä ja voimakkaampia sävyjä. Jos haluat käyttää vain luonnollista alkuperää olevaa micaa, kysele myyjältä tarkemmin tuotteen laadusta.

mica-varit-kosmetiikassa

Mica värit ovat turvallisia ja edullisia

Mica värit ovat hyvin turvallisia käyttää. Toisin kuin synteettiset väriaineet, mica ei yleisesti ärsytä ihoa. Melkein kaikki suuret kosmetiikkabrändit käyttävätkin luonnollista micaa tuotteissaan. Luonnollinen mica väri on hyvin riittoisaa ja siksi edullista. Pienellä purkilla pärjäät hyvin pitkään. Synteettisesti valmistettu mica on kallista eikä siksi voi koskaan korvata täysin luonnon micaa.

Mican löydät INCI-listasta koodilla CI 77019 tai yksinkertaisesti nimellä Mica. Mica extract taas on musta kiilleuute, joka on nestemäistä biotiinia ja hyvin eri tuote kuin mica.

Miten micaa voi hyödyntää kotikosmetiikassa?

Mica värejä voi käyttää kaiken värikosmetiikan kuten puutereiden, luomivärien ja poskipunien valmistamisessa. Micalla värjätään myös saippuaa. Jos haluat käyttää micaa saippuan värjäämiseen, valitse tähän tarkoitukseen sopiva mica. Jos olet kiinnostunut micalla värjätyistä saippuoista, suosittelen sinulle lämpimästi Nature by Ampun saippuan jatkokurssia.

Kosmetiikassa micat ovat aivan mahtavia. Mica luo iholle hyvin luonnollisen, hohtavan pinnan. Voit helposti valmistaa mican avulla itsellesi turvallisia, luonnonkosmetiikka tasoisia tuotteita. Erivärisillä mica jauheilla saadaan ilman kalliita välineitä luotua tasokasta värikosmetiikkaa.

Mica värejä voi myös yhdistellä. Näin voit luoda täsmälleen omaa silmää miellyttäviä sävyjä. Oikean värisävyn löytäminen vaatii tosin hermoja ja kärsivällisyyttä. Aluksi suosittelen hankkimaan vain muutaman mica sävyn, joita voit yhdistellä keskenään. Värien kanssa työskentelyyn kannatta totutella ihan rauhassa. Väriä kannattaa lisätä tuotteeseen pikkuhiljaa sopivan sävyn aikaan saamiseksi.

Jotkut ovat hurahtaneet täysin micavärien maailmaan ja luovat itse kaiken värikosmetiikan. Värien kanssa puuhastelunkin oppii ja kokemus auttaa eri sävyjen löytämisessä.

Vesipohjaiset tuotteet kuten kasvovedet ja emulsiovoiteet kannattaa aina värjätä jollain muulla kuin micaväreillä. Micavärit eivät liukene veteen ja saostuvat siksi tuotteen pohjalle.

mica-varit-kosmetiikassa

Mica jauheiden tuotantoon liittyvät ongelmat

Hyvin usein puhutaan mica värien yhteydessä tuotannon eettisyydestä. Otan tässä mica värien eettisen puolen esiin koska aiheeseen törmät varmasti kaikkialla netissä.

Aikaisemmin tuotteiden eettisyyteen ei kiinnitetty niin paljon huomiota. Nyt tilanne on onneksi muuttunut ja valvonta onkin kiristynyt oleellisesti.

Tuottajamaa ongelma

Mica värien eettiset ongelmat kulminoituvat kahteen tuottajamaahan. Suurin mica värien tuottajamaa on Intia. Intiassa laittomat kaivokset ja lapsityövoima on hyvin yleistä. Lapset soveltuvat pienen kokonsa puolesta hyvin työskentelemään ahtaissa kaivoksissa. Intiassa myös viranomaisvalvonta on tehottomampaa kuin kehittyneissä maissa. Toinen ongelmamaa on Afrikassa sijaitseva Madagaskarin saarivaltio, jossa mican tuotannon eettisyyttä ei pystytä riittävästi valvomaan.

Kun lapsityövoiman käyttöön havahduttiin, alkoivat suuret kosmetiikkatalot vaatimaan tarkempaa valvontaa. Tuottajien toimia ja tuotantoketjuja alettiin seuraamaan ihan toisella tavalla. Tällä hetkellä jo 75% mican tuotannosta on valvottua. Vain 25% mican tuotannosta on enää hämärän peitossa. Tämä hämärän peitossa oleva tuotanto tulee Intiasta ja Madagaskarilta. Muualla maailmassa micaa tuotetaan jo valvotusti. Myös suuri osa Intian ja Madagaskarin tuotannosta on nykyisin valvottua.

Tuotantoketjun valvontaa helpottaakseen, suuret tuottajat ovat ostaneet Intiasta aivan omia kaivoksia. Näin tuotantoketjua pystytään aukottomasti valvomaan. Luonnollista alkuperää olevan mican tuotantoketjuja olisi seurattava vieläkin tarkemmin, jotta kaikki epäeettinen mica poistuisi markkinoilta.

Koska suurin osa markkinoilla olevasta micasta on tuotettu valvotuissa olosuhteissa, ei ole mitään syytä vältellä micaa. Hankkiessasi mica tuotteita, kysy myyjältä tuotteiden alkuperästä.

Mica värejä voit hankkia verkkokaupastamme

Oletko sinä jo tutustunut mica väreihin? Kerro omia kokemuksesi mica väreistä!

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan "Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus"

www.helenatur.comVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

crossmenuchevron-down