fbpx
e-vitamiini-ihonhoidossa

E-vitamiini ihonhoidossa; tehokas antioksidantti ja säilyvyyttä parantava aine

Tämä artikkeli on vieraskynä kirjoitus, jonka on kirjoittanut Outi Lempa

E-vitamiini on ehkäpä tutuin antioksidantti kotikosmetiikan valmistajalle. E-vitamiiniin törmää usein jo yksinkertaisia, vedettömiä salvoja valmistaessa. E-vitamiinista on paljon hyötyä kosmetiikassa. Se toimii antioksidanttina sekä ihonhoidossa että öljyjä sisältävissä kosmetiikkatuotteissa.

Mitä on E-vitamiini ja miten sitä valmistetaan? Onko E-vitamiini turvallinen ainesosa kosmetiikassa? Monet asiat E-vitamiinin ympärillä ovat monella vielä täysin hämärän peitossa. Tässä artikkelissa kerron sinulle E-vitamiinin.

Mitä on E-vitamiini?

E-vitamiini eli tokoferoli on rasvaliukoinen vitamiini. E-vitamiinia esiintyy luonnossa öljypitoisista tuotteista kuten pähkinöistä ja jyvistä. E-vitamiinia voidaan valmistaa myös synteettisesti.

E-vitamiinin löysivät Herbert McLean ja Katharine Scott Bishop vuonna 1922. E-vitamiinin huomattiin kasvattavan hedelmällisyyttä. Siksi sille annettiin nimi ”tokoferoli”. Nimi tulee kreikkalaisista sanoista Tokos, syntymä sekä pherein, kantaa eli raskauden kantaminen. Lopussa oleva ol tarkoittaa alkoholia sillä E-vitamiini on kemiallisesti alkoholi.

Eniten E-vitamiinia sisältäviä öljyjä

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota esiintyy runsaasti kasviöljyissä. Eläinkunnan tuotteissa ei E-vitamiinia ole läheskään niin runsaasti.

Seuraavissa öljyissä on runsaasti tokoferoleita, etenkin parhaiten imeytyvää alfa-tokoferolia:

Seuraavissa öljyissä on runsaasti harvinaisempia, antioksidanttirikkaita tokotrienoleita

  • Palmuöljy; varsinkin punainen, tuorepuristettu palmuöljy
  • Annattoöljy
  • Kookosöljy
  • Kaakaovoi
  • Soijaöljy

E-vitamiinityypit

E-vitamiini ei ole vain yksi yhdiste. E-vitamiinit koostuvat tokoferoleista ja tokotrienoleista. E-vitamiinityyppejä on olemassa kahdeksan erilaista; alfa-, beeta-, gamma-, ja delta-tokoferoli sekä alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokotrienoli. Lisäksi on olemassa lukuisia E-vitamiinin synteettisiä muotoja.

Eri E-vitamiinityypit vaikuttavat eri tavoin iholla. Tokotrienoleilla on suurempi antioksidanttinen vaikutus kuin tokoferoleilla. Puhtaita tokotrienoleja käytetään pääasiassa lääketeollisuudessa. Joistakin kasviöljyistä voit löytää korkeitakin tokotrienolipitoisuuksia. 

Tokoferoleista alfa-tokoferoli on biologisesti aktiivisin E-vitamiinin muoto. Ihminen voi käyttää alfa-tokoferolia parhaiten hyödyksi. Siksi se on myös helpoimmin saatavilla oleva tokoferoli.

Gamma-tokoferolilla on tokoferoleista kaikkein korkein antioksidanttiaktiivisuus. Gammatokoferoliakin myydään erillisenä valmisteena.

Eri E-vitamiinityypit esiintyvät luonnonöljyissä yleensä neljän tokoferolin ryhmissä.

Voit halutessasi käyttää myös synteettistä tokoferolia. Synteettinen tokoferoli on kuitenkin elimistölle vieraampi kuin E-vitamiinin luonnollinen muoto. Tutkijat ovat havainneet että synteettinen E-vitamiini ei toimi iholla samalla tavoin kuin luonnollinen. Synteettinen E-vitamiini on merkitty DL-etuliitteellä. D-etuliite puolestaan osoittaa, että E-vitamiini on luonnollista alkuperää.

E-vitamiini on erittäin herkkä yhdiste

E-vitamiini on erittäin herkkä vaurioitumaan erilaisissa käsittelyissä. Yleisin tapa tuhota tuotteesta E-vitamiini on kuumennus. Yli 40 asteen lämpötila tuhoaa aina E-vitamiineja. Jos haluat maksimoida öljyjen E-vitamiinipitoisuuden ihollasi, käytä kylmäpuristettuja öljyjä sellaisenaan tai valmista eri öljyistä kuumentamaton seos eli öljyseerumi. Kuumamenetelmällä valmistetuissa öljyissä E-vitamiinipitoisuus laskee huomattavasti.

E-vitamiini on erityisen herkkä valolle. Siksi sinun kannattaa suojata öljypullosi valolta. Tumma lasipullo on hyvä säilytysastia öljyille. Pidä öljypullot poissa auringonvalosta. Muista että auringonvalo voi myös kuumentaa öljyä niin että E-vitamiini tuhoutuu. Valitse siis mahdollisimman viileä säilytyspaikka öljyille.

Kasviöljyjä käsitellään monin tavoin. Kaikki käsittely tuhoaa öljyjen luontaisia ominaisuuksia. Hajunpoistokäsittelyt ovat yleisiä varsinkin voimakkaasti tuoksuville öljyille. Hajunpoistokäsittely tuhoaa öljyissä olevaa E-vitamiinia. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että käsitellyissäkin öljyissä jopa 75% tokoferoleista on tallella. Jos haluat maksimoida öljyn E-vitamiinipitoisuuden, käytä vain mahdollisimman käsittelemättömiä öljyjä.

E-vitamiini tuhoutuu helpoimmin runsaasti tyydyttämättömiä rasvahappoja sisältävistä öljyistä. Öljyjen hapettuessa myös E-vitamiinin pitoisuus laskee. Siksi kannattaakin käyttää mahdollisimman tuoretta öljyä.

E-vitamiinia sisältävissä ihonhoitotuotteissa on usein mukana myös C-vitamiinia. C-vitamiini parantaa E-vitamiinin säilyvyyttä ja tehoa.

e-vitamiini-ihonhoidossa

Miten E-vitamiini vaikuttaa iholla?

E-vitamiini on turvallinen tehoaine iholle. Koska iho erittää E-vitamiinia luonnollisesti, se on hyvin siedetty ainesosa kosmetiikassa. E-vitamiineilla on lukuisia positiivisia vaikutuksia ihon kuntoon. Vaikutukset vaihtelevat riippuen eri E-vitamiinityypeistä. E-vitamiini on eräs suosituimmista kosmetiikan tehoaineista eikä turhaan.

E-vitamiini on tehokas antioksidantti.

E-vitamiini on jopa niin tehokas hapettumisen estäjä, että sitä voidaan käyttää säilöntäaineena kosmetiikassa sekä elintarvikkeissa. Tehokkain kosmetiikassa käytetty antioksidanttinen E-vitamiini on gamma-tokoferoli. E-vitamiini estää tehokkaasti vapaiden happiradikaalien muodostumisen. E-vitamiini suojaa ihon sarveiskerroksen lipidejä ja proteiineja hapettumiselta ja DNA vaurioilta. Näin iho säilyttää nuorekkaan ilmeensä pidempään.

E-vitamiini torjuu ilman epäpuhtauksia. Ilman epäpuhtauksilla on paljon negatiivisi vaikutuksia ihon kuntoon. E-vitamiini suojaa ihoa vahvistamalla ihon puolustuskykyä ilmansaasteita vastaan.

Voimakkaana antioksidanttina E-vitamiini rauhoittaa ihoa ja estää tulehduksia. Akneiho sekä ruusufinni hyötyvät E-vitamiinista. E-vitamiinipitoisia tuotteita kannattaa käyttää aina silloin jos iho näyttää ärtyneeltä. E-vitamiinin tehosta kertoo paljon myös se että E-vitamiinilisällä parannetaan kosmetikan öljyjen ja rasvojen säilyvyyttä.

E-vitamiini on ikääntyvän ihon tehoaine

Iho tuottaa omiin tarpeisiin luonnollista E-vitamiinia ihohuokosten välityksellä. Valitettavasti ihohuokoset lakkaavat hiljalleen tuottamasta talia ihon pinnalle. Naisilla tämä tapahtuu noin 50 ikävuoden jälkeen ja miehillä noin 70 ikävuoden jälkeen. Ikääntyvälle iholle kannattaakin käyttää E-vitamiinipitoisia öljyjä korvaamaan ihon oma E-vitamiinin tuotanto.

E-vitamiini myös säätelee iholla tapahtuvia entsymaattisia reaktioita. Tämä vaikuttaa etenkin ikääntymisestä aiheutuviin iho-ongelmiin.

E-vitamiini pitää yllä ihon kosteustasapainoa

E-vitamiini on tärkeä ravinne ihon uloimmalle kerrokselle. Se vahvistaa ihon suojakerrosta. Näin iho pidättää huomattavasti paremmin kosteutta. E-vitamiini ei varsinaisesti tuo iholle lisää kosteutta. Jos ihosi on kuiva, kosteuta se ennen E-vitamiinintuotteen lisäämistä.

E-vitamiini tehoaa ihon vaurioihin

Ihon pienet vauriot kuten auringonpolttamat, nirhaamat, ja pienet haavat paranevat jopa 50% nopeammin E-vitamiinin avulla. E-vitamiinin antioksidanttisten vaikutusten katsotaan olevan syynä ihovaurioiden parantumiseen.

e-vitamiini-kosmetiikassa
Photo by Autumn Mott Rodeheaver on Unsplash

Synteettinen vai luonnollinen E-vitamiini?

E-vitamiinia voidaan valmistaa synteettisesti tehtaissa. Synteettinen E-vitamiini valmistetaan petrokemiantuotteista eli raakaöljyn johdannaisista. Se syntetisoidaan tolueenin ja 2,3,5-trimetyyli-hydrokinonin seoksesta. Prosessiin käytetään katalyyttina myös kloorivetykaasua. Seos suodatetaan kaustisella soodalla. Tolueeni poistetaan lopputuotteesta haihduttamalla sekä tyhjiötislauksella.

Luonnollinen E-vitamiini valmistetaan kahdella eri menetelmällä. Luonnollisin menetelmä on uuttaa E-vitamiinia kasviöljystä. Kasviöljyjä käytettäessä suositaan usein soijaöljyä koska soija on hyvin yleinen viljelykasvi. Yleensä puhdas, eristetty E-vitamiini myydään sekoitettuna kasviöljyyn kuten auringonkukkaöljyyn. Puhdas, 100% E-vitamiini on hyvin tahmeaa ja paksua. Nature by Ampun valikoimasta löydät tätä laatua valimiiksi pullotettuna pipettipulloon.

Vielä yleisemmin E-vitamiinia valmistetaan merilevistä ja syanobakteereista, jotka pystyvät valmistamaan tokokromanoleja. Tokokromanoli on kemiallinen yhdiste, joka sisältää kaikkia E-vitamiinin muotoja.

Kasvit ja bakteerit pystyvät itse valmistamaan E-vitamiineja. Siihen on lomassa luonnollinen selitys. E-vitamiinit suojaavat myös kasveja antioksidanttisilla vaikutuksillaan. Tätä prosessia käytetään hyväksi E-vitamiinin kaupallisessa tuotannossa.

Luonnollinen ja synteettinen E-vitamiini eroavat toisistaan rakenteensa puolesta. Luonnollisessa E-vitamiinissa on vain yksi stereoisomeeri, synteettisessä E-vitamiinissa on stereoisomeereja 8 kappaletta. Synteettinen E-vitamiini on eri seos, jossa on kaikkia E-vitamiinityyppejä.

Elimistö pystyy erottamaan synteettisen ja luonnollisen E-vitamiinin. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että varsinkin E-vitamiinin tulisi olla luonnollista alkuperää. Ihmiskeho pystyy hyödyntämään parhaiten juuri luonnollista alkuperää olevaa E-vitamiinia.

Kiitos että jaksoit lukea juttuni ja toivottavasti pystyin avaamaan sinulle E-vitamiinien salaisuuksia. E-vitamiineista voisi kirjoittaa paljon lisääkin sillä se on hyvin tärkeä ihonhoidon tehoaine.

Kirjoitan omaan Helenatur blogiini kosmetiikan raaka-aineista ja valmistuksesta. Minua kiehtoo luonnollinen, myrkytön kosmetiikka. Haluan auttaa kosmetiikan valmistajia ja valmiin kosmetiikan ostajia valitsemaan iholleen ihon omaa toimintaa tukevia, turvallisia ja hellävaraisia ainesosia.

Kirjoitin myös aiheesta kirjan “Kotikosmetiikan raaka-aineet ja valmistus

www.helenatur.com

Käytätkö sinä E-vitamiinia kosmetiikassa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *